Autoritatea de Supraveghere Financiară vrea introducerea, în noua lege a RCA, a conceptului de client cu risc ridicat şi alocarea acestuia către asiguratori în funcţie de cota de piaţă pe care o deţin

0
1669
ASF judeca diferentiat abuzuri grave, in functie de societatea de asigurari verificata

În cadrul unei consultări publice pe tema RCA organizată de Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepreşedinte al ASF, a declarat:

“Vrem să introducem conceptul de client cu risc ridicat. Toate pieţele din Uniunea Europeană au clienţi, au asiguraţi pe zona RCA atât clienţi cu risc scăzut, mediu, dar şi cu risc ridicat. Dreptul la asigurare îl au toţi. Ceea ce înseamnă că şi acei clienţi cu risc ridicat trebuie asiguraţi şi trebuie asiguraţi la un tarif corect, nu la un tarif maximal, care, de altfel, să aibă ca scop respingerea clientului de la asigurare.

Cum vom face acest lucru, va fi un întreg mecanism. Noi vă propunem ca o instituţie care se numeşte Biroul Asiguratorilor Auto din România, ce se află în prag de înfiinţare, de altfel, pe ordonanţa 54, iar la sfârşitul acestei săptămâni dânşii vor înregistra statutul, în acest BAAR vor funcţiona atât fostul BAAR, ca birou de compensare între state, precum şi actualul Fond de Protecţia a Victimelor Străzii, iar suplimentar în atribuţiile BAAR vor fi următoarele: pe de o parte analize de piaţă, emiterea unui tarif de referinţă în piaţă  şi, nu în ultimul rând, baza de date CEDAM”

Potrivit acestuia, în momentul în care un asigurat primeşte o ofertă de asigurare cu un tarif mai mare de un prag de referinţă ce va fi stabilit de către BAAR, acesta va merge şi va cere o ofertă de la alţi doi asiguratori, iar dacă şi aceştia vor oferta peste acest prag va merge la BAAR, iar instituţia va determina un nivel de asigurare în funcţie de riscul la nivelul pieţei şi va repartiza persoana către asiguratorii care vând RCA în funcţie de cota de piaţă pe care o deţine fiecare în parte.

“Logica este următoarea: în primul rând trebuie să fim predictibili în ceea ce priveşte costurile pe care le vor avea asiguratorii. Dacă au cotă de piaţă de 10% pe un portofoliul cu risc mediu şi scăzut, e firesc să aibă 10% dintr-un portofoliu cu risc crescut. Deci toţi aceşti asiguraţi cu risc ridicat vor fi repartizaţi în funcţie de cota de piaţă a fiecărui asigurator”, a afirmat Cornel Coca Constantinescu.

Oficialul ASF a precizat că odată avut un tarif de referinţă în piaţă este important ca toată lumea să înţeleagă că nu poate cere un preţ de patru ori sau de 10 ori mai mari decât acel tarif de referinţă decât foarte bine motivat.

Constantinescu a menţionat că în acest proiect ASF are alături specialişti de la Banca Mondială şi că se încearcă împreună cu dânşii şi cu auditori de la companiile de specialitate determinarea tarifelor de referinţă pe segmente de risc existente în piaţă.

Preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, Leonardo Badea, a declarat la finalul dezbaterilor că a solicitat trimiterea în decursul unei săptămâni de amendamente din partea părţilor interesate. De asemenea, acesta a precizat că aşteaptă un punct de vedere pe marginea proiectului de lege din partea Guvernului. În cazul în care noua lege nu va fi adoptată în timp, atunci se poate recurge la prelungirea actualei ordonanţe cu încă trei luni.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here