Aurelian Dochia: “Dacă va fi păstrat doar sistemul pensiilor de stat, la un moment dat s-ar putea ca statul să nu mai aibă resurse să plătească pensiile”

0
1277
pensionari

Pilonul II de pensii numără 7 milioane de participanţi, în acest sistem activând următoarele fondurii: “Metropolitan Life” Pensii, “Aripi”, “AZT” Viitorul tău”, “BCR”, “BRD”, “NN” şi “Vital”.

După ce a apărut o informaţie pe surse potrivit căreia Ministerul Finanţelor Publice (MFP) intenţionează să reducă la jumătate contribuţia la fondurile de pensii private obligatorii, Pilonul II de pensii revine în atenţia opiniei publice

În opinia analistului economic Aurelian Dochia, probabil că aceasta este o soluţie alternativă, “după ce au avut loc reacţii destul de puternice când s-a discutat despre naţionalizarea Pilonului II de pensii”.

Acesta a precizat: “Dacă ideea naţionalizării Pilonului II nu a fost bine primită în piaţă, atunci probabil că s-au gândit să reducă procentul cu care se contribuie la acest pilon. De fapt, acest proces a început de mult timp, în primul rând pentru că procentul contribuţiilor nu a mai crescut de câţiva ani, deşi era prevăzut să crească. Dacă se face şi acest pas înapoi, atunci cred că, încet-încet, Pilonul II de pensii va muri singur”.

Diminuarea contribuţiilor la fondurile de pensii private obligatorii va avea efecte negative în piaţă, consideră domnul Dochia, explicând: “Fondurile de pensii se numără printre cei mai mari investitori de la noi, sunt cei care cumpără şi titluri de stat, investesc în acţiunile de pe Bursă şi, deci, dacă va scădea nivelul contribuţiilor la aceste fonduri, ne vom confrunta cu o absenţă notabilă de cerere de piaţă”.

Domnul Dochia a mai spus că, în acelaşi timp, pensiile private obligatorii reprezintă modalitatea pentru a avea mai multe surse de finanţare a pensiei, menţionând că riscul, în cazul în care va fi păstrat doar sistemul pensiilor de stat, este că, la un moment dat, s-ar putea ca statul să nu mai aibă resurse să plătească pensiile.

Aurelian Dochia a conchis: “Până la urmă, cine este prevăzător şi îşi permite, poate lua măsuri individual – să investească în diverse forme de plasament, să pună bani deoparte -, dar aşa cum arată experienţa de peste tot, rareori oamenii iau astfel de măsuri. Puţine persoane sunt dispuse să găsească o alternativă de plasament, să caute diverse forme de investiţii în care să-şi plaseze banii, iar acest lucru nu este valabil doar pentru ţara noastră, deşi sistemele de pensii variază foarte mult în lume”.

Referitor la oportunitatea adoptării unei astfel de măsuri, specialistul consideră că “există o oarecare panică în legătură cu bugetul”, adăugând: “Probabil că autorităţile nu au reuşit să acopere cheltuielile care au fost majorate şi caută cu disperare soluţii”.

Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), este de părere că Guvernul “a fost de un populism extrem de nejustificat, iar acum trebuie să acopere pierderile şi nu are bani”.

Referitor la informaţia căreia MFP ar intenţiona înjumătăţirea contribuţiilor la Pilonul II de pensii, domnul Pârvan a mai spus: “Cred că este doar un zvon, un balon de încercare să se vadă cât de mare este reacţia din piaţă. Luatul din pensii este foarte complicat, deşi în unele ţări au avut loc fenomene similare. Prin acest sistem s-a investit în sisteme informatice, în oameni, în infrastructură. Astfel că, dacă va fi adoptată această măsură, va trebui ca statul să plătească ceva despăgubiri. Însă, cum noi suntem cei care cum facem ceva, cum suntem traşi la răspundere, nu cred că vor avea curaj să reducă din contribuţia la pensiile private obligatorii”.

Măsura diminuarii, de la 5,1% la 2,5%, contribuţiei virată la fondurile de pensii private obligatorii ar urma să fie aplicată de anul viitor. Pe surse s-a vehiculat idea că, într-o primă fază, ministerul de resort ar fi propus şi varianta de reducere a contribuţiei de la 5,1% la 1%.

 Sursele citate arată că intenţia ar fi fost anunţată de ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, într-o întâlnire cu reprezentaţii conducerii Asociaţiei Profesionale a Administratorilor de Pensii Private (APAPR), la care au participat şi oficialii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Acestea mai spun că Ministerul Finanţelor vrea să pună în aplicare astfel de măsuri ca urmare a creşterii deficitului bugetului asigurărilor sociale.

Ca reacţie la aceste informaţii, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a făcut mai multe precizări, într-un comunicat de presă, în care a menţionat: “Pilonul II de Pensii este unul solid, care generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanţi. În luna iunie a anului 2017, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%. Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), ritmul anual de creştere fiind de 30,76%. ASF participă în mod regulat, în calitate de supraveghetor al pieţei, la discuţii cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, dar şi cu ai altor instituţii, inclusiv cu entităţile reglementate, pentru evaluări periodice ale modului în care funcţionează pieţele supravegheate. Actualul mecanism de funcţionare a Pilonului II de Pensii nu este pus în discuţie. ASF nu are dreptul de iniţiativă legislativă în vederea modificării actelor normative care reglementează sistemul pensiilor administrate privat. ASF supraveghează şi reglementează sectorul financiar non-bancar şi are ca principale obiective stabilitatea şi dezvoltarea pieţelor, precum şi protecţia consumatorilor”.

Însă ASF a trecut pe langă subiect, nu a comentat nimic despre reducerea contribuţiilor. Faptul că mecanismul de funcţionare a Pilonului II nu este pus în discuţie nu înseamnă nicidecum că acesta nu va fi afectat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here