Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii şi Fondurile de Investiţii (PFP) susţine că Guvernul şi prim-ministrul sunt caracterizaţi de „analfabetism economic feroce”

0
1689

În plus, se menţionează că lupta acestora cu fondurile de pensii private ascunde interesul de a face rost de bani pentru a acoperi cheltuielile imense la care s-a înhămat „fără nici o analiză prealabilă”.

 „Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii şi Fondurile de Investiţii (PFP) a luat act cu stupoare de declaraţiile din ultimele zile ale prim-ministrului Mihai Tudose şi ale altor membri ai Guvenului cu privire la randanientul superior al Pilonului 1 de pensii (administrat de stat) în comparaţie cu fondurile de pensii Pilon 2.

Reamintim că aceste declaraţii au început cu afirmaţia că Pilonul l de pensii (administrat de stat) a obţinut un randament cu mult superior celui obţinut de fondurile de pensii Pilon 2. Ele au continuat cu explicaţii ale prim-ministrului asupra modalităţii în care a determinat „randamentul” Pilonului 1. Aceste explicaţii, care par pur şi simplu preluate dintr-un document pus la dispoziţie în grabă de un consilier chemat să repare gafele din zilele anterioare, nu fac decât să aplice regula deja cunoscută „cine se scuză se acuză”.

Nu ne place să recurgem la atitudini dure, dar evoluţiile  ultimelor zile ne fac să credem că o abordare soft nu se justifică. PFP consideră că actualul Guvem, începând cu prim-ministrul său, este caracterizat de un analfabetism economic feroce, ale cărui consecinţe nefaste vor afecta în mod extrem de grav atât economia României în ansamblu, cât şi pe fiecare român.

Căci ce altă exprimare decât „analfabetism economic” putem folosi pentru a descrie folosirea cuvântului „randament” în relaţie cu un sistem de pensii care este în deficit cronic de ani de zile? Sau, simplu spus, care cheltuieşte mult mai mult decât câştigă?

Sistemul public de pensii este în deficit din 2009 până în prezent, iar valoarea în cifre a deficitului anual atinge cote ameţitoare, de chiar 15 miliarde let (aproximativ 3,5 miliarde euro).

Este inimaginabilă folosirea cuvântului „randament” în relaţie cu un sistem care nu investeşte nimic din sumele colectate (astfel încât să se poată discuta despre un randament al investiţiei, precum la Pilonul 2). Ne este imposibil să înţelegem cum prim-ministrul şi Guvernul său nu cunosc faptul că sistemul public din prezent nu este nimic mai mult decât o conductă prin care contribuţiile sociale plătite de salariaţii actuali se transferă către actualii pensionari sub formă de pensie.

Nu există nici o acumulare, nici o învestire a banilor din sistemul de pensii în beneficiul actualilor salariaţi sau pensionari. Tot ce se produce se consumă instant şi, pentru a acoperi deficitul, se mai iau şi împrumuturi. Nu în ultimul rând, explicaţiile ulterioare ale primului-ministru nu fac decât să adâncească aceeaşi impresie a analfabetismului economic feroce. Un predecesor al domniei sale a arătat că „hârtia suportă orice”, iar primul-ministru aplică acest principiu cu stoicism, jignind pur şi simplu inteligenţa viitorilor pensionari.

Din păcate, această luptă a Guvernului cu fondurile de pensii tip Pilon 2, presărată cu argumente din ce în ce mai puerile, ascunde o faţetă mult mai gravă a lucrurilor.

În realitate, Guvernul nu este interesat nici de binele viitorilor pensionari, nici de randamentul aşa-zis inferior al folidurilor de pensii tip Pilon 2. Altfel, am fi auzit discuţii despre modalităţi de îmbunătăţire a activităţii acestor fonduri, pentru a le ajuta să obţină randamente superioare. Ceea ce interesează Guvernul este un singur lucru: să facă rost de bani pentru a acoperi cheltuielile imense de personal şi cu pensiile la care s-a înhămat fără nici o analiză prealabilă.

Situaţia este foarte simplă, de asemenea: fondurile de pensii Pilon 2 au bani, iar Guvernul doreşte să îi preia. Şi dacă măsurile radicale de tipul naţionalizării/desfiinţării nu au avut rezultat, Guvernul caută alte explicaţii pentru a justifica preluarea acestor bani sau măcar a unei părţi a lor.

Problema este multmai gravă, iar golirea de bani a fondurilor de pensii Pilon 2 este doar o etapă. Vor urma şi alte etape, în care Guvenul, în goana după bani, şi după ce sumele preluate de la Pilonul 2 se vor dovedi insuficiente, va aplica şi alte măsuri care se vor îndrepta în cele din urmă, tot împotriva românilor. Deja avem semnale, odată cu noile discuţii despre accize în cazul combustibililor.

Guvernul se comportă exact ca un feudal din Evul Mediu, care împarte pomeni nevoiaşilor ca să îşi cumpere liniştea. Nu contează că ţara nu are drumuri, şcoli şi spitale şi că vistieria se goleşte iar alţi bani se găsesc doar din împrumuturi scumpe sau din noi taxe. Atâta timp cât poate face pomeni acum, nu contează ce va fi peste un an sau doi.

PFP nu poate decât să spere că Guvernul va renunţa la această atitudine sinucigaşă, atât în privinţa Pilonului 2, cât şi în privinţa întregii economii şo viitorului actualilor salariaţi.

Şi, până atunci, PFP nu va înceta să militeze: salariaţii actuali sunt chemaţi la protest, duminică 3 septembrie 2017. Trebuie să ne apărăm justiţia, dar, mai mult de atât, trcbuie să ne apărăm viitorul”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here