Asociaţia Brokerilor lansează un atac la Pilonul II: Administrarea contribuţiilor nu se face întotdeauna în interesul contribuabililor

0
1202

Asociația Brokerilor din piața de capital afirmă că administrarea contribuțiilor la Pilonul II de pensii nu se face întotdeauna în interesul contribuabililor și consideră că este necesară o dezbatere largă asupra modului în care sunt administrate aceste fonduri, dar și o mai atentă supraveghere din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

„Asociația Brokerilor din piața de capital constată cu îngrijorare că administrarea contribuțiilor la Pilonul II de pensii nu se face întotdeauna în interesul contribuabililor, cu respectarea principiilor guvernanței corporative și a cerințelor privind calitatea administrării și profitabilitatea activelor”, se arată într-un comunicat al Asociația Brokerilor.

Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), conform datelor ASF. Cea mai mare parte a contribuțiilor este investită în titluri de stat, iar o mică parte, în acțiunile societăților cotate la bursa din România.

„Din păcate, în unele situații, modul în care administratorii fondurilor de pensii participă la luarea deciziilor în cadrul companiilor la care fondurile sunt acționari nu este transparent și corelat cu obiectivul de a maximiza randamentul pentru contribuabili. Dăm ca exemplu recenta Adunare Generală Ordinară a Bursei de Valori București, din data de 14 septembrie a.c., societate la care fondurile de pensii dețin participații importante. Deși un grup de acționari, din care a făcut parte și Asociația Brokerilor, a propus modificarea Bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2017 al societății, prin eliminarea costurilor pentru stock option plan și bonusuri anuale, cu valoare de 1,5 milioane lei, propunerea a fost respinsă”, precizează comunicatul asociației.

Citeste si  HOȚIE de 23,5 milioane LEI sub „ochii” auditorilor de TOP. BRD Pensii – Group Société Générale de... DELAPIDARE. ASF, tace (și el) și se face că plouă

Potrivit sursei citate, în buget este alocată pentru programul de răscumpărare a acțiunilor BVB în scopul implementării stock options plan și suma de 4 milioane lei. „Comparând beneficiile acordate angajaților și directorilor cu profitul societății distribuit acționarilor sub formă de dividende, pentru exercițiul financiar 2016, cu valoare de 7,06 milioane lei, este ușor de concluzionat că votul exprimat în AGA nu este în interesul acționarilor. Este de neînțeles modul în care sunt tratate aspectele care țin de profitabilitatea activelor, mai ales în condițiile în care comisionul perceput de firmele de administrare a fondurilor de pensii este superior celui practicat la nivel internațional”, se arată în document.

În acest context și având în vedere pozițiile reprezentanților Guvernului din ultima perioadă, Asociația Brokerilor din piața de capital consideră că este necesară o dezbatere largă asupra modului în care sunt administrate fondurile de pensii și o mai atentă supraveghere din partea ASF, atât a procesului investițional, cât și în cel corporativ decizional al societăților de administrare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here