ASFOR și Bursa Română de Mărfuri deschid Bursa Lemnului

0
936

Asociația Forestierilor din România (ASFOR) și Bursa Română de Mărfuri (BRM) lansează astăzi Bursa Lemnului. Cu această ocazie are loc și prima vânzare-cumpărare de lemn pe o platformă bursieră independentă din România.

ASFOR, în calitate de reprezentant legitim al sectorului de exploatare forestieră și prelucrare primară a lemnului, a susținut constant necesitatea unei piețe independente, organizate și reglementate, de tip bursier, dedicate vânzării și achiziției de lemn și material lemnos. Comerțul liber, sigur și transparent, cu lemn și material lemnos este o condiție a dezvoltării corecte a sectorului, sector care contribuie în fiecare an cu 3,5% la PIB-ul României.

BRM este o instituție cu expertiză în organizarea piețelor de materiale de construcții (scândură, lemn fasonat, lemn pe picior etc.), având o infrastructură performantă pentru vânzarea-cumpărarea de mărfuri căreia i se adaugă o experiență și o reputație ce nu pot fi puse la îndoială.

În acest context, ASFOR și BRM au semnat la 14 octombrie 2011 un Memorandum de înțelegere pentru realizarea unei platforme bursiere pentru vânzarea-cumpărarea lemnului și materialului lemnos. Cele două organizații au lucrat împreună și s-au angajat ca în primul trimestru al anului 2022 să lanseze, în cadrul BRM, ringul bursier al lemnului și produselor din lemn .

Prin acțiunea lor, părțile au convingerea că funcționarea ringului bursier al lemnului și produselor din lemn din cadrul BRM va duce comerțul cu lemn și material lemnos la un nivel superior din perspective comerciale și etice, așa cum se întâmplă pe bursele din statele occidentale. Pe BRM tranzacțiile vor fi transparente, eficiente, competitive și corecte. Informațiile privind piețele administrate de BRM sunt publice, iar corectitudinea și respectarea normelor etice sunt asumate prin reglementările interne ale bursei.

Tranzacțiile pe bursă au avantaje atât pentru vânzători, cât și pentru cumpărători. Negocierea prețurilor se face electronic sau prin licitație cu strigare. Clienții au la dispoziție cotațiile și prețurile de referință, contractele sunt garantate, facturarea și debitarea sunt electronice, iar ordinele sunt programate la tranzacționare în maximum șapte zile din momentul emiterii. Mai mult, pentru a veni în sprijinul participanților la piață, BRM poate oferi servicii de consultanță specializate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here