ASF a aprobat prospectul pentru derularea ofertei publice de accelerare a programului de răscumpărări a Fondului Proprietatea pentru 640 milioane de acțiuni. Operațiunea se va ridica la aproape 130 milioane euro

0
1507
asf

Fondul Proprietatea (FP) va derula, în perioada 15 februarie – 20 martie, o ofertă de răscumpărare pentru 640 milioane acțiuni proprii, după ce a primit ieri avizul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru documentația depusă în vederea derulării operațiunii.

Prețul ofertei va fi de 0,91 lei/acțiune, cu 7,06% peste valoarea nominală de 0,8500 lei/acțiune și cu 2,71 lei/acțiune peste prețul de piață al închiderii de ieri de la BVB, de 0,8860 lei/acțiune. Totodată, prețul este, însă, cu 23,17% mai mic decât ultima valoare unitară a activului net de 1,1845 lei/acțiune raportată pentru finalul anului trecut.

Valoarea ofertei ar urma astfel să se ridice la 582,40 milioane lei (129,74 milioane euro), răscumpărările urmând să se facă atât pentru acțiunile disponibile la tranzacționare la Bursa de Valori București, unde emitentul a notificat în această dimineață piața prin intermediul admniistratorului unic Franklin Templeton, cât și pe segmentul Specialized Market Fund de la London Stock Exchange pe certificatele globale de depozit (GDR) având ca activ suport titlurile Fondului.

Investitorii vor putea face subscrierile în perioada anunțată, iar alocarea se va face pro-rata, conform precedentelor operațiuni de piață. La capătul ofertei similare derulată în trimestrul 3 al anului trecut, suprasubscrierea a fost de peste 1.000%. Intermediarii vor fi banca americană de investiții Goldman Sachs și brokerul din Republica Cehă WOOD & Company Financial Services.

Emitentul urmează să publice documentația conține detaliile, pașii și procedura de urmat pentru participarea în cadrul ofertei. Precedenta operațiune de piață s-a derulat la prețul de 0,8420 lei/acțiune pentru un număr de 575 milioane acțiuni, ceea ce a ridicat valoarea acesteia la data închiderii ei la începutul lui septembrie 2016 la 484,15 milioane lei (108,76 milioane euro).

Citeste si  HOȚIE de 23,5 milioane LEI sub „ochii” auditorilor de TOP. BRD Pensii – Group Société Générale de... DELAPIDARE. ASF, tace (și el) și se face că plouă

Pentru derularea actualei oferte, cash-ul de care are nevoie FP provine din vânzarea , în luna octombrie a anului trecut, a 6,4% din titlurile OMV Petrom (SNP) pentru care a încasat suma de 760,63 milioane lei (168,80 milioane euro).

Fondul are un angajament față de acționari atât pentru reducerea discount-ului de piață cu care se tranzacționează față de activul net, cât și pentru distribuirea cât mai rapidă de cash către acționari. În acest sens, Fondul a anunțat la finele lunii ianuarie că va distribui acționarilor câte 0,05 lei/acțiune în urma unei reduceri cu 503,70 milioane lei a capitalului social, prin coborârea valorii nominale a titlurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here