Artmark – Valori pe hârtie

0
1699

Licitația “Imagini ale Sacrului, inclusiv 66 de cărți importante pentru sufletul românesc”
29 martie 2018, ora 19.30

Palatul Cesianu-Racoviță                

Artmark readuce acasă valori importante pentru sufletul românesc.

O filă de incunabul, din “Primul Octoih” al ieromonahului Macarie aflată până în 2015 într-o colecție privată din Belgrad și “Descrierea Moldovei” de Dimitrie Cantemir, ediţie princeps ce provine dintr-o colecție germană, se întorc din pribegie și așteaptă ca în seara de 29 martie să ajungă din nou în colecții sau muzee românești.

“Primul Octoih” (Preţ de pornire: € 800) este tipărit în tocmai anul descoperirii Americii și cu 60 de ani înaintea primei cărți tipărite în Rusia, importanța sa istorică fiind una cu adevărat excepțională. Este totodată prima carte a tiparniței de la Cetinje (fostul oraș regal al Muntenegrului) și a treia carte în chirilică din lume – presa din Centinje fiind înființată la 40 de ani după cea a lui Gutenberg.

“Octoihul” a fost tipărit la cererea lui Durad IV (1490-1496) al Zetei. Nu s-a descoperit până la acest moment niciun “Octoih” al lui Macarie în formă completă. Nu există exemplare cunoscute în colecții private, doar câteva foi volante. Cataloagele de licitație vechi fac referire la un exemplar, incomplet, în licitația casei F.A. Brockhaus în 1875, ce a fost achiziționat de Biblioteca de Stat din Berlin. Un alt exemplar incomplet există în colecția British Library la Londra. Astfel, fila de incunabul din licitația Artmark devine cu atât mai prețioasă, o comoară rarisimă pentru pasionați și cunoscători.

În ceea ce privește ediţia princeps a “Descrierii Moldovei/Beschreibung der Moldau” (preţ de pornire: € 2.500) de Dimitrie Cantemir (Hamburg, 1769-1770), este un exemplar separatum, tipăritura în această formă fiind foarte rară. Cartea, prezentată într-o frumoasă legătură din piele de culoare maro marmorată, este completă şi conţine o hartă a Moldovei, gravată, semnată F.M. Rolfsem.

“Descrierea Moldovei” este cea mai renumită şi căutată operă a ilustrului cărturar iluminist Dimitrie Cantemir, fiind considerată prima scriere ştiinţifică a unui român.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here