Artmark – Licitația de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești

0
1496

Nicolae Grigorescu este fără îndoială cel mai reprezentativ artist al plasticii româneşti. Licitația de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești include trei capodopere ale creaţiei grigoresciene, tipice pentru viziunea şi mijloacele plastice ale artistului.

Reprodusă în numeroase monografii de specialitate, opera “Țărăncuţă cu basma albă” (€ 50.000 – 90.000) este imaginea mai tânără a celebrei “Ţigănci din Ghergani” de la Muzeul Naţional de Artă al României şi a făcut parte din colecţia cunoscutului magistrat Lazăr Munteanu (1869-1951), însemnat colecționar interbelic, alături de Krikor Zambaccian sau dr. Iosif Dona.

„În celebra Casă cu Lei din Constanța a locuit la un moment dat un magistrat, Lazăr Munteanu, care era un mare colecționar din București. El a fost magistrat la Constanța vreo 20 de ani și a început să colecționeze obiecte de artă pe care le avea etalate la parterul Casei cu lei. La un moment dat, Zambaccian trece prin zonă, vede tablourile, intră, le admiră, iar acest fapt declanșează pasiunea care va îl va duce către crearea celei mai mari colecții de artă din România. Zambaccian povestește în însemnările lui cum, văzând această colecție, s-a îndrăgostit de artă”, relata Doina Păuleanu, Directorul Muzeului de Artă Constanța, unul dintre cele mai frumoase din România.

Celelate două capodopere ale licitaţiei Artmark sunt “Primăvară la Posada” (€ 20.000 – 35.000), o adevărată creaţie impresionistă şi “Ciobănaș cu turmă de oi” (€ 40.000 – 60.000), o temă mult îndrăgită de Grigorescu.

Prin aceste opere şi prin întreaga sa creaţie, Grigorescu rămâne etalonul artei plastice româneşti, dovedindu-se, ceea ce puţină lume ştie, şi un susţinător al altor artişti. Vezi lucrarea de Luchian pe care Grigorescu o achiziţionează în 1904 din expoziţia de la Ateneu, creditându-l ca demn urmaş al artei sale. În acel an Luchian strâmtorat material locuia pe strada Povernei oferind posterităţii “Bătrân pe strada Povernei” (35.000 – 55.000 €), lucrare care se alătură operelor de patrimoniu din această licitaţie importantă. În acelaşi an, Luchian picta şi “Răsărit de soare pe mare” (25.000 – 35.000 €), operă prezentă de asemenea  în evenimentul Artmark.

Expoziţia licitaţiei poate fi vizitată până pe 30 octombrie la sediul Artmark sau pe site-ul casei de licitaţii: www.artmark.ro.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here