Artmark – Horea, Cloșca și Rațiu

0
2016

Licitația “Imagini ale Sacrului, inclusiv 66 de cărți importante pentru sufletul românesc”
29 martie 2018, ora 19.30

Palatul Cesianu-Racoviță

 

1783 – Iosif al II lea primește în timpul călătoriei în Transilvania 19.000 de petiții din partea țăranilor. Aceștia se plâng de numărul zilelor de muncă care ajunsese la patru pe săptămână cu brațele, trei cu animalele și două pentru jeleri. Peste care se adaugă zeciuiala din produsele agricole și animale, plocoane, cărăușii si multe alte corvoade îngenunchetoare.

28 Octombrie 1784 – Izbucnește una dintre cele mai sângeroase răscoale țărănești, conduse de Horea, Cloșca și Crișan. Mulțimea țăranilor răsculați alungă nobilii nepământeni și dă foc reședințelor acestora, din aproape toate comunele până la granița cu Țara Românească. Trupele imperiale fac cu greu față acestei forțe devastatoare.

7 decembrie 1784 – Țăranii sunt învinși la Mihăileni. Rând pe rând, capii răscoalei sunt prinși, urmând a fi executați prin cea mai grea pedeapsă prevăzută de Constitutio Criminalis Theresiana, frângerea cu roata. Crișan se spânzură în închisoare, iar Horea și Cloșca sunt supuși supliciului.

28 februarie 1785, orele 9:00 – Începe procesiunea execuției. Horea și Cloșca sunt transportați în două care separate, având alături până în momentul execuției pe preotul Rațiu, duhovnicul lor. Preotul Nicolae Rațiu vine “înarmat’ cu credința în bunul Dumnezeu și Sfânta Psaltire. Bătut şi agonizând, înainte de a fi tras pe roată, Horea este sărutat de Nicolae Raţiu care îi spune memorabilele vorbe: “Prin mine te sărută un neam întreg!”.

Azi joi 22 martie 2018 –  „Psaltirea” ce a aparținut preotului Nicolae Rațiu de la Cioara, tipărită la 1771, încă întreagă, traversând generații de colecționari și iubitori de carte, este lotul nr. 109 din expoziția Imagini ale Sacrului și este pusă în vânzare prin licitație joi, 29 martie 2018. Cartea este în curs de clasare în patrimoniul național cultural (notificarea Artmark nr. 83/10.03.2018) și nu poate face obiectul exportului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here