ArtMark – Arme de colecție și Militaria

0
1419

Licitația Artmark din seara de 11 iulie prezintă Pușca de vânătoare Holland & Holland (preț de pornire 12.000 de euro) fabricată în 1933 la comanda șefului Legației Regale a României la Tirana, pentru Regele Carol II, decorată cu aur, confiscată și modificată apoi pentru Nicolae Ceaușescu.

Pușca, având seria 505, este o armă de vânătoare funcțională, ce a fost comandată cu talpă din os, lunetă Zeiss și ornamente ovale, din aur, cu cifra Regelui și coroana regală. În prezent, pușca are elementele decorative metalice înlocuite cu unele din aur de 18K, cele două platini având inscripția “Holland & Holland”, iar în partea inferioară a patului având un element metalic inscripționat cu semnătura “N. Ceaușescu”.  Greutatea totală a pieselor din aur depășește 200 gr.

Într-o Românie cu un potenţialul cinegetic foarte mare, Ceaușescu a obținut 398 de medalii, precum și o captură impresionantă: un mistreț de peste 300 de kg. Doar alte două trofee l-au depăşit pe cel al dictatorului: unul din Bulgaria, celălalt din fosta URSS.

Și tot în Licitația de Arme de Colecție și Militaria (11 iulie 2017, ora 20.30, Artmark – Palatul Cesianu-Racoviță) vor fi prezente multe alte obiecte însemnate de istorie: o mașinărie Enigma folosită de armata germană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, săbii de paradă purtând cifrul Regelui Carol I, al lui Carol al II-lea sau al Regelui Mihai I, Ordinul Ferdinand, instituit în 1929, o fotografie de presă surprinzându-l pe M.S. Regele Mihai I încercând o mitralieră rusească sau o fotografie a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Și nu în ultimul rând: uniforme de paradă, insigne, medalii și alte atribute ale onoarei și mândriei militare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here