Artmark – Arta războiului la români

0
1262

Puţini ştiu că cel mai popular personaj istoric din România, Alexandru Ioan Cuza (conform unui sondaj de opinie realizat în urmă cu câţiva ani de către Universitatea din Bucureşti), este şi cel care a pus bazele industriei româneşti de armament prin decretul din 26 august 1861, care prevedea înființarea „Direcției stabilimentelor de material de artilerie”.

Pușca de vânătoare, cu mecanismul inscripționat “Manufactura Română”, purtând pe țeavă monograma princiară aurită a lui Alexandru Ioan Cuza, mijlocul sec. XIX, o raritate pentru colecţionari, are un preţ de pornire de doar 4.000 € în Licitația de Arme de Colecție și Militaria din data de 25 octombrie.

Multe alte obiecte care fac parte din licitaţie spun istoria în alt mod decât ne-am obişnuit. Astfel, pasionaţii şi colecţionarii au posibilitatea să achiziţioneze: o excepțională Sabie otomană, cu teacă și mâner din argint gravat și cu lamă damaschinată cu aur cu efigia sultanului Abdulmejid I, din 1850 (preţ de pornire: 4.500 €) sau o extrem de rară Katana japoneză, realizată de maestrul Shikkake, în perioada Muromachi adică cca. 1450 (preţ de pornire: 5.000 €).

Dar marea istorie este alcătuită din mici istorii, aşa cum sunt de fapt şi modestul Pat de campanie, de general, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial (preţ de pornire: 200 €), Telefonul german, de front, cu manivelă, Berlin, 1940 (preţ de pornire: 100 €) sau numeroasele harţi, medalii, insigne, fotografii precum şi alte obiecte care poartă încă urmele trecutului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here