Aroganta bugetara a TVR pentru 2017 si inutilitatea transmisiei DVB-T

5
6892
Aroganta bugetara a TVR pentru 2017 si inutilitatea transmisiei DVB-T

950.000.000 de lei. Atat este alocarea bugetara a TVR pentru anul 2017. Aproape un milliard de lei. Suma ce se apropie  de bugetele tuturor companiilor private de televiziune din Romania . Si asta nu e tot. TVR incaseaza sume frumusele si din publicitate, publicitate luata de la “gura” posturilor private. Dar asta e alta discutie, si vorbim si de alte reglementari.

Stiati ca, in acest moment, dumneavoastra puteti receptiona gratuit  programele posturilor publice de televiziune ? Trebuie doar sa aveti un televizor de generatie recenta 2014+ ce are  prevazut  modulul de receptie DVB-T2 ( marcajul DVB-T2 apare pe carcasa televizorului) sa introduceti in mufa de antena o antena simpla de camera. Veti avea surpriza sa constatati ca “prindeti” : TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR HD, TVR CLUJ, TVR IASI, TVR CRAIOVA, TVR TARGU MURES, TVR TIMISOARA. Nu. TVR CULTURAL Nu. Nu mai e ! Surpriza nu? Stiati  de aceasta facilitate? Cat de utila va este ? Cati dintre apropiati, prietenii , colegii, cunostintele dumneavoastra utilizeaza acest sistem ? Sau……. Cati dintre acestia stiu de aceasta posibilitate de receptie, aparent gratuita ? Cati o considera utila? Cum????? Nimeni??? Nici nu ma astept la alte raspunsuri. Aceasta este rezultatul implementarii de catre statul roman a televiziunii digitale terestre din Romania. Nascut la inceputul anilor 90, acest sistem este destinat sa inocuiasca vechiul sistem de receptie al programelor tv cu antena, sa optimizeze spectrul de frecvente – limitat, si sa ofere potentialilor telespectatori posibilitatea de receptie a unui numar mare de programe TV la un nivel calitativ superior. Sistemul a fost implementat si dezvoltat  in TOATE tarile batranului continent. Cu o exceptie: ROMANIA . Lipsa de interes a legiuitorilor, interesele din piata audiovizuala si de distributie, lipsa de viziune a  decidentilor si regulatorilor a dus la neimplementarea acestui sistem in tara noastra . Am putut trai si fara asta, dupa cum se vede. Acum putini mai vad utilitatea unui asemena serviciu. Televiziunea clasica este in declin. Internetul si terminalele mobile foarte ieftine, accesul imediat la informatie  “moca”, accesul la continut video gratuit face  incet incet televiziuna liniara obiect de studiu  in  istorie, garantandu-i un loc pe rafturile cu exponate ale muzeelor, langa presa scrisa.

Cine mai receptioneaza acum televiziunea prin antena?  Conform statisticilor, la sfarsitul anului 2015 in Romania, peste 94 % din gospodarii aveau un abonament la cablu sau satelit. Cele 5 % din  gospodariile ramase se “califica” ca fiind principalii beneficiari ai transmisiei DVB-T. Din aceste locuinte o foarte mare parte nu au energie electrica, sunt locuite de cetateni cu posibilitati financiare limitate, care nu isi permit plata unui abonament la cablu Tv sau satelit. Prin grija statului au acum posibilitatea sa receptioneze gratuit posturile publice de televiziune. Au nevoie doar de un televizor de ultima generatie si o antena de camera. Serviciul de emisie a programelor publice de televiziune este realizat de  Societatea Nationala de Radiocomunicatii SNR RADIOCOM care incaseaza lunar de la TVR aproximativ 20 milioane lei pentru… emisia DVB-T2.

5 COMMENTS

 1. Ati subliniat chiar Dvs. in articol :
  ,,Sistemul a fost implementat si dezvoltat in TOATE tarile batranului continent. Cu o exceptie: ROMANIA ”.
  La noi nu este bun DVB-T2, nu este bun DNA-ul, nu este nimic bun din tot ce este normal in tarile civilizate.
  De ce? Avem o tara plina de carcotasi si un mic grup interesat doar de afacerile proprii si nu de bunastarea romanilor. Va dezamagesc dar sistemul se va implementa chiar daca se va finaliza odata cu ……. Autostrada Pitesti-Sibiu. Poate scrieti un articol si despre inutilitatea acesteia desi nu este domeniul Dvs. Pana la urma considerati ca mai este ceva util in Romania in afara de amnistia coruptilor?

  • Aveti mare dreptate iar eu sustin acelasi lucru: sa lasam odata fumurile romanesti si sa recunoastem ca sunt altii mai destepti si mai departe decat noi!
   Aroganta individului care a produs acest articol este tipica unui “roman destept” de generatie noua, adica noi stim mai bine ca nu ne trebuie nimic din ce inventeaza altii; ne descurcam foarte bine si cu ce avem, cu cablul ce ne ofera 50 de programe idioate, deci la ce bun DVB-T? Sa-l tina ei, în Europa, la noi îl folosesc doar saraciile!
   Ce idiot!

 2. …. sistemul DVB t a fost implementat in Europa incepand cu anul 1998. Ultima tara din Europa – atentie , nu din tarile membre UE unde a fost implementat DVB T este Romania in 2016 ( dupa R. Moldova 2014 si Albania 2015 ).

 3. – E genul de articol scris asa , ca la comanda , de persoane
  interesate sa distruga orice alta alternativa la cablu sau la
  televizunea liber distribuita . Statistica de mai sus e clar
  incorecta (s-au denumiti-o altfel) si nu are nicio legatura
  cu realitatea din tara . E doar o afirmatie fara fara acoperire
  facuta de persoane interesate din industria de cablu etc .
  Eu am receptor DVB-T2 si locuiesc in capitala si am si
  destule cunostinte care utilizeaza serviciul si TVR 1/2
  le ajung , pentru ce le intereseaza . Asa ca lasati-o
  balta cu asemenea propaganda ieftina ….

 4. Când citesc asemenea aberatii, îmi vine sa citez din Caragiale fara comentarii suplimentare: ”…amice: esti idiot!”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here