Aproape un milion de fermieri vor avea la dispoziţie 9 miliarde de euro, până în 2020, subvenţii pentru dezvoltarea sectorului vegetal şi zootehnic, anunţă secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu

0
1619
subventii-fermieri-APIA

Cel mai important lucru pentru fermieri este acordarea, în perioadele de maxim efort din cadrul ciclului de producţie, a subvenţiilor pentru agricultură, a declarat Daniel Botănoiu, recent reinstalat în funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii.

Desemnat de ministrul Agriculturii, Petre Daea să coordoneze domeniul politicilor agricole, Daniel Botănoiu a explicat că dezvoltarea agriculturii depinde de refacerea şi extinderea sistemului de irigaţii. Totodată, oficialul MADR a anunţat demararea unui program de stimulare a producţiei vegetale, zootehnice şi a acvaculturii prin înfiinţarea unui credit de dezvoltare a afacerii cu garanţii de stat.

În perioada următoare, Ministerul Agriculturii pune bazele proiectul privind sprijinirea pentru angajarea tinerilor în agricultură, acvacultură şi industria alimentară.

Referindu-se la politica agricolă pentru perioada 2017-2020, Daniel Botănoiu a pus accent pe accelerarea programului de înfiinţare a centrelor de colectare şi procesare pentru legume/fructe şi pentru unele produse de origine animală.

„Am cerut eliminarea impozitului pe terenurile agricole lucrate şi pentru utilaje agricole. Este nevoie de cadastrarea tuturor terenurilor agricole până în anul 2020. Trebuie revizuită legislaţia din agricultură privind achiziţionarea terenurilor şi simplificarea procedurilor privind formele de sprijin din agricultură pe principiul „o singură cerere la o singură instituţie“.

Construim un sistem unitar de monitorizare a produselor intrate pe piaţa de consum care să facă posibilă eliminarea din „faşă“ a produselor contrafăcute sau neconforme care pot afecta sănătatea consumatorului“, a punctat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii.

Un capital financiar asigurat ar genera costuri de producţie mai mici pentru fermieri

Daniel Botănoiu recunoaşte că fermierii din sectorul vegetal au nevoie de subvenţii în perioada de producţie. „Avem 944.076 de beneficiari, ale căror costuri de producţie ar fi mult mai scăzute dacă ar avea asigurat capitalul financiar de lucru în perioadele de maxim efort din cadrul ciclului de producţie“, ne-a mai declarat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii. Oficialul MADR a menţionat că se discută de 9 miliarde de euro până în 2020, sumă asigurată din fonduri alocate României, bani ce se cuvin fermierilor şi care trebuie puşi la dispoziţia acestora cât mai simplu şi într-un calendar riguros.

Obiectiv: înregistrarea sistematică a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară la nivelul întregii ţări

Cadastrarea terenurilor agricole a fost un alt punct sensibil explicat de secretarul de stat din Ministerul Agriculturii. Daniel Botănoiu ne-a precizat că acest program are ca obiectiv înregistrarea sistematică a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară la nivelul întregii ţări. „Cadastrarea terenurilor agricole este majoră pentru agricultura din România.

Programul demarat la finalul anului 2015 cu un prim lot de 63 de comune, urmăreşte înregistrarea celor aproximativ 40 de milioane de imobile cuprinse pe teritoriul a peste 3.100 de unităţi administrativ-teritoriale. Valoarea proiectului este de 1,2 miliarde de euro.

Fermierii sunt cei care vor profita cel mai mult de pe urma cadastrării generale, în contextul în care doar 11% dintre terenurile agricole din România erau înregistrate la începerea Programului“, ne-a răspuns oficialul MADR. Întabularea cu prioritate a terenurilor agricole din sectoarele cadastrale extravilane are rolul de a asigura implementarea noilor scheme de plăţi, prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020.

Investitiile , întâia prioritate

Refacerea şi extinderea sistemului de irigaţii din România necesită investiţii de peste 1,35 miliarde euro şi s-ar putea realiza din bani de la buget şi fonduri europene. Referitor la întrebările privind modernizarea sistemului de irigaţii şi costuri, Daniel Butănoiu a răspuns că sunt două programe aflate în diverse etape.

„Avem pe de o parte refacerea şi extinderea sistemului de irigatii, care va avea ca efect reabilitarea infrastructurii principale, de la priza de apă până la staţiile de punere sub presiune, pentru 1.980.000 de hectare“, a subliniat oficialul MADR.
De acest program beneficiază peste 200.000 de utilizatori care deţin exploataţii agricole în amenajările de îmbunătăţiri funciare.

 În prima etapă a acestui program 2017—2020 vor fi reabilitate 40 de amenajări deservind o suprafaţă de 1,3 milioane  hectare;

Al doilea program prezentat de oficialul MARD îl reprezintă modificarea legislaţiei existente astfel încât statul să asigure apa gratuită până la staţia de punere sub presiune.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here