www.sfin.ro Web analytics

Acasă Actualitate Aproape nimic livrat catre cumparatori, Rolls Royce-uri, Jeepuri, limuzine Mercedes S,...

Aproape nimic livrat catre cumparatori, Rolls Royce-uri, Jeepuri, limuzine Mercedes S, catre Nordis-ul lui Postoaca si Ciorba…Preluam azi analiza g4media.ro si revenim in curand cu o analiza detaliata marca Saptamana Financiara pe datele economice publice ale evantaiului de societati Nordis

0
734

În aceeași zi în G4Media.ro a publicat un articol despre probleme juridice ale societăților din Grupul Nordis, în presa națională au apărut mai multe materiale publicitare menite să arate stabilitatea financiară și derularea alertă a proiectelor dezvoltatorului imobiliar deținut de Emanuel Poștoacă și Răzvan Vladimir Ciorbă.

În cursul dimineții de luni, G4Media.ro a dezvăluit faptul că, în ultima vreme, două societăți din Grupul Nordis se confruntă cu mai multe procese în care furnizori le solicită plata unor servicii/lucrări efectuate, iar persoane fizice care au cumpărat apartamente în ansambluri ridicate de dezvoltator solicită rezilierea contractelor.

De asemenea, G4Media relata despre o cerere de insolvență depusă joi pe numele Nordis Management SRL și retrasă, a doua zi, de către creditor. Corespondența cu reprezentanții Nordis pe marginea acestui subiect a avut loc în după-amiaza zilei de vineri, 6 mai.

Libertatea scrie într-un articol marcat cu Publicitate,  despre ”Cum reușește dezvoltatorul imobiliar Nordis Group să convingă instant investitorii prin produsul său financiar”. Pe site-ul Hotnews.ro încearcă să răspundă, într-un articol marcat ca ”susținut de Nordis Group”, la întrebarea: ”De ce aleg investitorii Nordis Group proprietăți din România, în detrimentul celor de peste hotare?”.

”Dezvoltatorul a marcat o premieră pe piața din România, oferind posibilitatea investiției într-o cameră de hotel, de administrarea căreia se va ocupa integral, investitorul având posibilitatea de a rezerva camera timp de o săptămână pe an, pentru vacanța proprie”, este explicația din materialul publicat de HotNews.ro.

În text se mai arată că ”Doar în 2021, Nordis Group a realizat vânzări record, de peste 400 de milioane de lei, în ciuda contextului mai puțin favorabil din piață, ceea ce validează atractivitatea proiectului și denotă că românii au continuat să investească în proprietăți imobiliare din România, în detrimentul celor din zone exotice din afara granițelor.”

Unul dintre cele mai accesate site-uri de știri, Digi24.ro anunță, tot astăzi, că ”În contextul inflației fără precedent, Nordis Group se dovedește a fi cea mai profitabilă investiție imobiliară”. Articolul este marcat, pe poză, ca fiind ”susținut de Nordis Group”.

”Nordis Group: Analizăm posibilitatea de a crea câte un ansamblu în toate zonele turistice importante”, este titlul articolului publicat astăzi de Ziarul Financiar, material în care se menționează că ”Nordis Group, dezvoltator de ansambluri hoteliere şi rezidenţiale premium fondat de omul de afaceri Emanuel Poştoacă, îşi evaluează portofoliul de proiecte aflat acum în dezvoltare la 617 milioane de euro, planul pe termen mediu fiind «plantarea» a câte unui ansamblu în toate zonele turistice importante ale României.” Articolul din ZF nu este marcat ca publicitar.

În nici unul dintre articolele de mai sus nu există vreo aluzie/răspuns la situațiile semnalate de G4Media.

Site-ul gandul.info care a titrat la mai puțin de două ore după articolul G4Media: ”EXCLUSIV | Manevre machiavelice în piața imobiliară din București. Mega-dezvoltatorul NORDIS, atacat public cu o insolvență inexistentă. Avem toate detaliile despre dedesubturile afacerii!”

Acest material-replică, în care nu se precizează dacă este articol susținut de Nordis Group, a fost preluat ulterior de stiripesurse.ro, începe cu mențiunea: ”Compania NORDIS este, fără îndoială, unul dintre cei mai puternici «jucători» de pe piața imobiliară din București, dacă nu chiar din țară. Proiectele super-exclusiviste ale dezvoltatorului beneficiază de încrederea românilor interesați de o investiție imobiliară sigură, dar mai ales una cu randament.”

În continuare, jurnaliștii de la Gândul au țesut o conspirație: ”Numai că, din informațiile obținute de reporterii GÂNDUL, lui NORDIS i se înscenează o așa-zisă insolvența, chestiune foarte gravă. Dacă ar fi adevărat. În presă a fost scursă o informație – potrivit căreia NORDIS ar fi bântuită de insolvență -, numai că informația nu este reală. (…) Reporterii GÂNDUL au descoperit, așadar, dedesubturile unei posibile tentative de compromitere a acestui holding, iar manevrele machiavelice din piața imobiliară vi le vom devoala în rândurile următoare. (…) tocmai din dorința ca NORDIS să apară, în public, stigmatizată, numai că toată această tentativă de compromitere s-a disipat rapid, precum un balon de săpun.”

O poziție aparte a avut site-ul Adevarul.ro care a preluat în prima fază integral ancheta G4Media.ro, apoi a prezentat o reacție obținută de la Nordis, pentru ca, la final, să adauge materialul din Gândul referitor la așa-zisa ”înscenare”. (UPDATE 18.28: Articolul din Adevarul.ro a fost șters complet în cele din urmă)

G4Media a obținut toate informațiile din articolul publicat astăzi, despre problemele reclamate de unii clienți, inclusiv procesul de insolvență, dintr-o sursă deschisă: portalul instanțelor.

Conform datelor de pe acest site, termenul de judecată inițial fusese stabilit pentru 8 septembrie. În urma unei solicitări de astăzi a creditorului care a anunțat că dorește să renunțe la acțiune, judecătorul  sindic a stabilit un nou termen, pentru 19 mai.

Referitor la posibilă legătură între articolul G4Media și materialele publicitare din celelalte canale de presă enumerate mai sus, Departamentul de Comuniare al Nordis Group a transmis că ”Unele materiale de presa apărute astăzi despre Nordis au fost generate organic, aparent, chiar de catre articolul publicat de G4media, altele constituie interviuri în scris din săptămânile trecute, în vreme ce unele texte sunt pur publicitare (așa cum reiese și de pe site-uile respective).

Articolele publicitare se înscriu în planurile de comunicare săptămânale, lunare și anuale pe care le derulăm, conform unui plan de marketing, plan pe care fiecare companie importanta il are. Avem o medie lunară între 10 și 15 de articole publicitare pe care le-am publicat in ultimul an.”

Context

G4Media.ro a dezvăluit, luni, că pe numele Nordis Management, firma-fanion a grupului onomim, a fost depusă în data de 5mai o cerere de intrare în insolvență, creditorul Eko Trade Business SRL invocând neplata unei datorii. Grupul Nordis este unul dintre dezvoltatorii imobiliari importanți de pe piața românească, cu proiecte în București, Constanța și Brașov.

Într-un răspuns pentru G4Media, reprezentanții grupului au declarat că solicitarea Eko Trade Business SRL a fost o ”eroare” și că vineri, 6 mai, aceștia au redactat și trimis către instanță o adresă în care anunță că își retrag acțiunea.

Nu este, însă, singura dispută juridică în care este angrenat Grupul Nordis în acest moment. Pe rolul instanțelor există mai multe procese, în diferite stadii, în care persoane fizice se plâng de faptul că nu și-au primit apartamentele promise, iar societăți comerciale revendică diferite sume de bani în urma relațiilor contractuale pe care le-au avut cu firme din Grupul Nordis.

În replică, Grupul a transmis că ”Soliditatea businessului nostru este fermă, situația financiară a companiei este mai mult decât stabilă, iar continuarea dezvoltării proiectelor noastre este în linie dreaptă.”

Citește integral

Cerere de insolvență pentru Nordis Management, un important dezvoltator imobiliar: ”Am fost consternați, cererea a fost retrasă”/ Nordis are mai multe procese pe rol pentru datorii și neîndeplinirea obligațiilor

Pe subiect a scris si Ziare.com: Nordis, apartamente cu livrare la Sfântul Așteaptă. Cum sunt păcăliți clienții care și-au plătit locuințele de ani buni

Unul dintre dezvoltatorii imobiliari cu cea mai agresivă campanie de imagine, Nordis Group, se poate „lăuda” cu nenumărate promisiuni neonorate către clienți: de la termene de livrare întârziate cu anii, până la apartamente dispuse la etaje care nu există în autorizațiile de construcție.

Paradoxal, deși proiectele imobiliare întârzie să fie finalizate, Nordis anunță noi și noi dezvoltări, în condițiile în care se laudă cu un procent de vânzări de peste 50% la cele deja începute și nepredate și percepe de la clienți avansuri și de 95% din suma totală!

La o simplă vizită pe site-ul Nordis Group, ești invitat să cumperi de la dezvoltator apartamente în patru dezvoltări imobiliare, toate în zone cu mare căutare: Mamaia, Sinaia, Brașov și București. Machetele sunt frumoase, promisiunile atractive, finalizarea lipsește cu desăvârșire. Dar să le luăm pe rând.

Nordis Mamaia

Aici avem 3 etape de dezvoltare. Prima o reprezintă două clădiri cu regim Aparthotel, vândute ca atare clienților.

Regimul de înălțime e depășit cu câteva etaje față de autorizația de construcție obținută de la Primăria Năvodari, ceea ce face, printre altele, să nu poată obține autorizațiile de branșare la utilități.

521938550-Autorizație-de-construire-pentru-supraetajarea-cu-un-etaj-bloc-Mamaia

Apartamentele în aceste prime două clădiri trebuiau date în folosință clienților din 2019. Faptul că ansamblul nu e branșat nu i-a împiedicat pe reprezentanții dezvoltatorului să organizeze o fastuoasă recepție de inaugurare (utilitățile, probabil, nefiind chiar importante!) în 30 iulie, în incinta Recepției, amenajată special pentru această ocazie și dând senzația că, în fine, ceva a fost finalizat și dat în folosință.

A doua o reprezintă alte două clădiri, asemănătoare cu primele, care ar trebui să fie predate clienților în vara lui 2022, însă stadiul lucrărilor și ritmul de lucru de până acum nu sugerează că respectarea acestei date limită este posibil.

Autorizație construire Bloc 3 Nordis Mamaia

Și aici, regimul de înălțime prevăzut în autorizația de construcție eliberată de Primăria Năvodari e depășit cu cel puțin 3 etaje.

Conform autorizației de construire eliberate de Primăria Năvodari, Nordis a obținut suplimentare cu un etaj al blocurilor, ceea ce înseamnă P+10, nicidecum P=13, ceea ce se întâmplă în realitate.

Nordis Mamaia Autorizatie de Construire Bloc 2 Nr. 862 Din 28.11.2019 Scarile c Si d (3)

Ziare.com a luat legătura cu clienți care au plătit un avans de 95% pe un apartament în faza 2 a Nordis Mamaia, la un etaj care nu există în autorizație.

„Ne-au promis că va fi reautorizat, dar până acum nu s-a întâmplat așa ceva. Înainte să semnăm și să dăm banii, când ne-au transmis documentația, am observat discrepanța dintre ce ne promitea Nordis și Autorizația de Construcție și am semnalat-o. Soluția a fost o clauză suplimentară, la notar, prin care Nordis s-a angajat să rezolve problema regimului de înălțime până la termenul de predare”, spune D.B., client care a achitat 95% din prețul de achiziție al unui apartament situat la un etaj care nu există pe hârtiile oficiale.

Notarul care a autentificat tranzacția a fost Ioana Băsescu.

De precizat că și faza a doua figurează în documente ca având regimul de Aparthotel, ceea ce permite aplicarea unui TVA de 5%.

Cele două proiecte nefinalizate nu au împiedicat Nordis Group să promoveze spre vânzare o a treia fază în zonă, respectiv încă șase blocuri de apartamente!

Nordis Sinaia

 

Situată în proximitatea Tavernei Sârbului, dezvoltarea imobiliară Nordis Sinaia avea ca termen de finalizare decembrie 2020. La data la care apartamentele trebuiau predate cumpărătorilor, Nordis nu avea nici măcar Autorizație de Construcție pentru ansamblul de locuințe, ci doar o Autorizație de consolidare a malului din imediata apropiere.

Autorizația de Construcție a fost emisă, în cele din urmă, de Primăria Sinaia cu câteva zile în urmă, pe 5 august 2021.

Autorizație de construire în Sinaia pentru consolidare ziduri Nordis

Pe cale de consecință, termenul de predare e dificil de estimat. Potrivit surselor consultate de Ziare.com, la ansamblul din Sinaia, Nordis mai are și alte încurcături cu clienții, întrucât în urma mai multor recompartimentări au dispărut, pur și simplu, niște apartamente, unele vândute deja, și s-ar fi deschis tot felul de negocieri cu oamenii care le plătiseră deja ca să-i convingă să ia altceva pentru banii achitați în avans.

Este vorba despre negocieri și/sau înțelegeri virtuale, pentru că Nordis Sinaia e departe de a fi finalizat.

Link autorizație construire Sinaia.

 

Nordis Brașov

 

Și la dezvoltarea din Brașov au fost probleme până de curând. Plata pentru terenul pe care s-ar construi Nordis Brașov a fost mult întârziată, fostul proprietar fiind nevoit să apeleze la justiție ca să-și primească cea de-a doua rată din prețul total al terenului.

În fața cererii de executare silită depusă de fostul proprietar (Morani Residence srl) la Judecătoria Sectorului 1, Nordis a achitat rata scadentă în mai, întrucât acțiunea a fost respinsă de instanță cu câteva zile în urmă (17 august 2021) ca „rămasă fără obiect“.

Acțiunea în justiție viza achitarea unei rate de 350 de mii de euro din totalul de 1.900.000 euro plus TVA pe care Nordis s-a angajat să-i plătească fostului proprietar al terenului.

Link decizie Judecătorie Sectorul 1 București.

 

București

 

O nouă dezvoltare imobiliară a fost anunțată de Nordis și pentru Capitală. Tot într-o zonă de lux, respectiv Barbu Văcărescu – șoseaua Fabrica de Glucoză. Aici nu poate fi vorba despre întârzieri, întrucât proiectul acum demarează.

Rămâne însă un semn de întrebare generat de succesiunea rapidă de proiecte imobiliare pe care compania le demarează, în condițiile în care cele ar fi trebuit finalizate întârzie.

P.S.1 Ziare.com a contactat Nordis Group, telefonic și pe e-mailul oficial, pentru a obține un punct de vedere oficial al companiei. Demersurile făcute miercuri, 25 august, au rămas fără răspuns până la momentul publicării acestui material.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here