Aproape 75 de milioane țigări de contrabandă, confiscate de autoritățile române, în primul semestru

0
1559

Autoritățile române au capturat, în primele șase luni ale anului, aproape 75 de milioane de țigări de contrabandă, în valoare de circa 45 de milioane lei, în scădere cu 1,3 puncte procentuale față de sfârșitul anului 2016, arată datele British American Tobacco România.

„Deși în prima jumătate a lui 2017 nivelul contrabandei a scăzut cu 1,3 pp față de finalul anului trecut, ajungând la 15,5%, suntem încă departe de media europeană de 9%. Contrabandiștii răspund eforturilor intensificate ale autorităților cu metode din ce în ce mai surprinzătoare de forțare a granițelor, încurajați de profiturile mari pe care le aduce traficul ilegal”, subliniază Ileana Dumitru, director Juridic și Relații Publice al British American Tobacco România.

Conform comunicatul citat, cele patru operațiuni SCUT desfășurate de Agenția Națională pentru Administrare Fiscală (ANAF), prin autoritatea vamală, acțiunile sporite ale Poliției de Frontieră, intensificarea controalelor desfășurate de Poliția Română, precum și finalizarea unor dosare importante de criminalitate organizată de către DIICOT au condus la scăderea pieței ilicite în prima jumătate a anului 2017.

În acest mod, autoritățile au împiedicat, zilnic, peste 20.000 de pachete de țigări de contrabandă să ajungă pe piața neagră din România, adică echivalentul consumului total al unui oraș de circa 100.000 de locuitori.

„Cu toate acestea, impactul contrabandei asupra încasărilor la bugetul de stat este, în continuare, semnificativ, fiecare punct procentual de piață neagră însemnând aproximativ 40 milioane euro neîncasați de către stat sub formă de taxe și accize”, notează compania producătoare de țigarete.

Datele referitoare la contrabanda cu țigarete sunt disponibile în timp real, pentru prima dată în România, pe website-ul www.stopcontrabanda.ro, o campanie desfășurată de British American Tobacco.

Potrivit unui studiu KPMG, România a ocupat, în 2016, locul 6 la nivelul Uniunii Europene ca volum de țigări de contrabandă consumate, iar 83% dintre românii intervievați au primit oferte de țigări de contrabandă chiar pe stradă, cu 40% mai mult decât media europeană.

România este una dintre cele mai afectate țări din Uniunea Europeană, a doua din Europa de Est, după Polonia. Nivelul pieței negre din România este mult peste media europeană de 9%, iar regiunea cea mai afectată de contrabanda cu țigări rămâne, în continuare, nord-estul țării, unde se află granițele cu Ucraina și Republica Moldova, principalele țări de origine pentru țigările de contrabandă ce ajung sa fie consumate în România.

Din datele oficiale existente reiese faptul că traficul ilicit de țigări prejudiciază, anual, statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ trei miliarde de lei). Bugetul de stat pierde circa 50 de milioane de euro lunar din cauza pieței negre.

În ultimii 7 ani (2010-2016), statul român a pierdut 4,8 miliarde de euro (aproximativ 21,6 miliarde de lei). De asemenea, piața neagră a crescut cu 27%, între anii 2011 și 2016. În acest sens, fiecare container de țigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here