Aplicarea unei cote reduse a TVA de 9% pentru serviciile de recreere ar genera un impact pozitiv de aproximativ 340 de milioane de lei la bugetul de stat până în 2021

0
990

În prezent, în România serviciile menţionate sunt taxate cu cota standard de TVA de 19%, în timp ce jumătate din statele membre ale UE au decis să aplice o cotă redusă de TVA pentru diverse categorii de activităţi de recreere.

Specialistii PwC remarca faptul ca, in România, serviciile de recreere se taxeaza, din perspectiva TVA, la fel ca produsele din alcool si tutun.

În „Raportul Analiza pieţei activităţilor şi complexelor de recreere din România”, întocmit de PwC România, se relevă faptul că numărul de vizitatori din complexele de recreere ar cunoaşte o creştere medie anuală de 30% până în 2021. Această creştere ar contribui la dezvoltarea de aproape şapte ori a sectorului, care ar creşte de la 36 de milioane de lei (2018) până la 240 de milioane de lei (2021).

Această măsură ar veni şi în întâmpinarea nevoii de îngrijire a stării de sănătate a populaţiei. România are o incidenţă a mortalităţii din cauza bolilor cardiovasculare de 3 ori mai ridicată la mia de locuitori decât media Uniunii Europene. Doar 15,6% din populaţia ţării dedică săptămânal măcar 1 oră pentru activităţi sportive şi de recreere, comparativ cu peste 50% la nivel european. În acelaşi timp România are un procent mai mare de fumători în total populaţie şi un consum de alcool mai ridicat pe cap de locuitor, comparativ cu media Uniunii Europene.

Din punct de vedere fiscal, la nivelul Uniunii Europene, 14 state membre au ales să aplice cotă redusă de TVA în legislaţia naţională pentru diverse categorii de activităţi de recreere. În ianuarie 2018 Comisia Europeana a făcut publică o propunere de modificare a Directivei de TVA cu scopul de a creşte flexibilitatea la nivelul statelor membre în ceea ce priveşte aplicarea cotelor reduse de TVA şi pentru a lăsa acestora mai multă libertate de alegere.

În Germania, politica fiscală favorabilă, competitivitatea crescută a turismului a facilitat dezvoltarea semnificativă a industriei parcurilor acvatice şi termale, aceasta ajungând la o valoare de 26 de miliarde de euro. Cota redusă de TVA (7%) pentru servicii recreaţionale a facilitat dezvoltarea acestui sector care angajează peste 355.000 de oameni în cele aproape 270 de facilităţi Spa şi hidroterapeutice.

„Aplicarea unei cote reduse de TVA pentru acest sector ar avea un efect de multiplicare semnificativ datorită dezvoltării unor noi activităţi conexe pentru care s-ar plăti taxe şi impozite suplimentare. Dezvoltarea industriei şi atragerea de investiţii ar fi două dintre efectele unei astfel de măsuri. Creşterea colectării s-ar realiza prin stimularea consumului în zona serviciilor de recreere şi diversificarea serviciilor accesate. Practica ne-a demonstrat acest lucru ca urmare a aplicării unei cote reduse de TVA în industria alimentară începând cu 1 iunie 2015. În acelaşi timp, efectul reducerii cotei de TVA ar avea un impact pozitiv şi asupra reducerii «economiei gri», care situează România pe un nedorit loc fruntaş în rândul statelor membre UE” spune Daniel Anghel, Partener, Consultanţă fiscală, PwC România.

Franţa are cea mai dezvoltată piaţă de activităţi de recreere din Uniunea Europeană, în principal datorită parcului Disneyland Paris, dezvoltare facilitată şi de cota redusă de TVA, în prezent în valoare de 10%. Aceasta industrie generează un impact total în economie în valoare de 4,2 miliarde de euro pe an. În Franţa, piaţa de recreere este alcătuită din 44 de complexe majore de recreere şi parcuri tematice care atrag peste 50 milioane de turişti anual. Acest lucru generează un impact economic şi social semnificativ la nivel naţional, în condiţiile creării anual a peste 20 de mii de locuri de muncă directe şi oportunităţi pentru studenţi, tineri şi furnizori de servicii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here