ANPC, Stat în Stat. Sfidează pe rând Ministerul Muncii, Ministerul de Finanţe, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. La trei luni de la intrarea în vigoare, Legea falimentului personal nu poate fi aplicată

0
1408

Legea falimentului personal, care introduce in premiera in Romania insolventa persoanelor fizice, a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2018, doar ca in acest moment ea nu poate fi aplicata.

Cauza este simpla: nici pana acum nu s-au constituit Comisia Centrala de Insolventa si Comisia Teritoriala de Insolventa.

Guvernul a stabilit ca Ministerul de Finante, Ministerul Justitiei, Ministerul Muncii, Oficiul National al Registrului Comertului si ANPC sa-si desemneze membrii care sa formeze Comisia Centrala de Insolventa.

De asemenea, ANPC, Ministerul Muncii si Ministerul de Finante ar fi trebuit sa stabileasca membri care sa formeze Comisia Teritoriala de Insolventa.

La nivelul Ministerului Muncii  au fost constituite cele doua comisii. „Prin urmare, in Comisia Centrala de Insolventa sunt desemnati 2 membri, iar in Comisia Teritoriala de Insolventa, 42 de persoane din structura ANOFM”, arata Ministerul Muncii, precizand ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor ar putea explica care este motivul pentru care Legea falimentului personal nu se aplica si cand se vor putea folosi datornicii de ea.

Ministerul de Finante informeaza la randul sau ca „s-au emis ordine interne privind numirea membrilor titulari si supleanti in comisiile de insolventa la nivel central si teritorial si ca mandatul membrilor comisiilor este de 3 ani.” De asemenea, precizeaza ca persoanele desemnate in comisiile de insolventa la nivel central si teritorial trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

1.  sa aiba o vechime de minimum 3 ani in specialitatea studiilor;2.  nu au fost sanctionate disciplinar in ultimele 6 luni;

 1. se bucura de autoritate profesionala si de probitate morala, dovedite prin recomandarea conducatorului institutiei;
 2. au studii superioare economice, juridice sau in alte specializari relevante pentru aplicarea procedurilor prevazute de Legea nr. 151/2015, dovedite prin fisa postului;
 3. nu detin calitatea de debitor in cadrul unei proceduri de insolventa prevazute de Lege.

  Pentru a afla de ce nu se aplica in acest moment Legea falimentului personal Ministerul de Finante a “aratat” tot catre ANPC.

  „Precizam ca, la nivelul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor exista un departament tehnic care sprijina activitatea comisiei de insolventa la nivel central, context in care va recomandam sa va adresati acestei institutii pentru eventualele probleme organizatorice sau de aplicare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice”, se arata in raspunsul Ministerului de Finante.

  La randul sau,Oficiul National al Registrului Comertului informeaza ca „a desemnat, prin decizie a directorului general, un membru titular si un supleant in comisia de insolventa la nivel central, in conformitate cu prevederile art. 1 din Hotararea de Guvern nr. 11/2016 privind constituirea comisiilor de insolventa la nivel central si teritorial prevazute de Legea nr. 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice”.

  In ceea ce priveste procedurile de infiintare si de functionare a comisiilor de insolventa la nivel central si teritorial, raspunsul este asemanator: ONRC “arata” tot catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

  ANPC insa… tace. Cu toate ca solicitarea unui raspuns a fost trimisa in urma cu mai bine de o luna de zile, ANPC nu a gasit timp si motivatie sa trimita un raspuns, Concluzia: persoanele cu o situatie financiara critica nu intra in atentia ANPC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here