Angajaţii români preferă multinaţionalele, cei mai mulţi ar lucra la stat în viitorul apropiat

0
790

Platforma de recrutare din România, BestJobs, a fost efectuat un sondaj în perioada 2-15 aprilie, pe un eşantion de 1.001 utilizatori de internet, reprezentativ la nivel urban.

Conform datelor sondajului, 30% din angajaţi ar lua în calcul să lucreze într-o instituţie de stat în viitorul apropiat, dar 60% dintre români rămân interesaţi de companiile private, în timp ce 9% ar vrea să lucreze în propria companie.

Conform cercetării, din totalul celor care preferă o carieră în sectorul privat, circa două treimi consideră un job într-o multinaţională ca fiind cel mai potrivit pentru ei, iar un sfert spun că li se potriveşte mai bine o companie de talie mijlocie, în timp ce doar unul din zece ar lucra pentru un start-up.

Sondajul citat arată că 73% dintre cei care ar lua în calcul să lucreze la stat, şi-ar dori să muncească tot într-o instituţie mare, în timp ce 26% ar prefera mai degrabă o instituţie de stat de dimensiuni mai mici, iar 1% sunt nehotărâţi.

În ceea ce priveşte variantele pentru un nou loc de muncă, studiul BestJobs relevă că majoritatea ar lucra, în ordinea relevanţei răspunsurilor, în domeniile:

*financiar-contabil,

*resurse umane,

*inginerie,

*administraţie publică,

*logistică,

*retail,

*transport.

În afară de pachetul salarial şi de beneficii, principalele aspecte pe care angajaţii le-ar lua în considerare la evaluarea unui nou job în perioada următoare sunt stabilitatea locului de muncă (aproximativ 86% dintre respondenţi) şi oportunităţile de promovare (circa 85%). Pe locul trei se clasează reputaţia angajatorului (52%), care contează mai mult decât oportunităţile de a lucra la nivel internaţional (42%).

De asemenea, brandul angajatorului e important pentru aproximativ 30% dintre respondenţi, în timp ce implicarea socială (politica de CSR) a angajatorului contează pentru circa trei sferturi dintre salariaţi.

Totodată, întrebaţi care sunt cele mai importante trei aşteptări pe care le au de la angajatorul pentru care ar lucra în viitorul apropiat, 57% dintre respondenţi au spus, că vor să fie trataţi cu respect.

În plus, 56% dintre respondenţi susţin că vor să li se ofere un mediu de lucru plăcut şi prietenos, iar 54,5% vor să fie ajutaţi să se dezvolte profesional. Pe de altă parte, 48,3% dintre cei intervievaţi ar dori ca angajatorii să le ofere un echilibru între viaţa profesională şi cea personală, dar să simtă totodată că munca lor este importantă şi contribuţia lor este valoroasă pentru organizaţie (47,8%).

În categoria beneficiilor, bonusurile de performanţă reprezintă cel mai important pachet extra-salarial dorit de angajaţi, conform răspunsurilor oferite de 40% din respondenţi.

Doi din zece salariaţi ar vrea să poată lucra de la distanţă, din confortul propriei case sau din orice alt loc cu conexiune la internet.

Pe lista beneficiilor se mai află:

*transport gratuit (7,5%),

*pensie privată (5,7%),

*abonamente la săli de sport,

*programe de well-being la birou (cursuri de gătit, wine tasting, meditaţii, masaj, cursuri de beauty etc.).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here