Andrei Caramitru: Doar pensiile mici trebuie să crească, cele mari trebuie taxate, iar pensiile speciale trebuie tăiate

2
1434

Economistul Andrei Caramitru, susţinător al USR, susţine că deficitul bugetar va fi de 5% în acest an, motiv pentru care noua lege a pensiilor, în forma actuală, nu poate fi susţinută:

„Va fi schimbată. Pensiile trebuie sa crească pentru cei cu pensii mici, nu şi pentru cei cu pensii foarte mari. Se poate face asta şi prin taxarea pensiilor mari, peste un anumit nivel (acum taxele sunt aproape 0).”

„Am scris deja în luna ianuarie că deficitul anul 2019 va fi de 5%. Ce se întâmpla acum? Exact ce am spus. Un dezastru total:   – deficitul la sfârşitul lui mai e deja 1.4%. La mijlocul anului va fi de 2%. Deci 4% la sfărsitul anului   – însă legea pensiilor mai adaugă 8 miliarde lei costuri (aproape 1 la suta). Deci 5%   – costul extra al legii pensiilor e aşa, ca procent din PIB, anii următori: 2.4% în 2020, 5.8% în 2021, 8% în 2022. Care se Adaugă la 4-5%. Colosal. Imposibil.

Ce se va întâmpla de fapt? În trimestrul 4 vor tăia tot ce se poate tăia (au început deja): investitii, hârtie igienica, buget de încălzire şi lumină. Tot.

De la anul – dacă ii mai finanţează cineva, vor arunca totul in aer înainte de alegeri. Dacă nu, vor fi obligaţi sa crească taxele (cel mai simplu va fi TVA-ul).

După ce guvernul va fi schimbat, la anul, va fi obligat sa ia măsuri dure. Vestea bună este că se poate rezolva fără să afectăm decât 1-2% din populaţie, îi lovim doar pe pesedistii favorizaţi:   – tăiate pensiile speciale, cumulul de salarii şi pensii in sistemul public şi 100-200 de mii de sinecurişti politruci din aparatul public. Economisim aşa vreo 4-5 miliarde de EUR. 2-3 la suta din PIB.    – tăiem conductele de bani corupti (PNDL etc). Încă cel putin 1-2 la suta din PIB   – Simplificăm şi reducem taxele, dar creştem baza de impozitare şi reformăm ANAF-ul.

Toate firmele şi oamenii sa plăteasca taxe decente, fără favoritisme politice ca până acum (dacă eşti firma de casa a PSD eşti protejat acum, dacă nu te încarcă cu controale şi taxe)   – legea pensiilor nu este posibila in forma actuala. Va fi schimbată. Pensiile trebuie sa crească pentru cei cu pensii mici, nu şi pentru cei cu pensii foarte mari. Se poate face asta şi prin taxarea pensiilor mari, peste un anumit nivel (acum taxele sunt aproape 0).

Deci se poate. Însă dacă nu schimbam repede guvernul asta, ţara intra in faliment final, Venezuela”, scrie Andrei Caramitru

2 COMMENTS

  1. Chiar daca Caramitru poate fi in foarte bun economist, atunci cand se pronunta pe lege at trebui sa se abtina sau, cel putin, sa consulte juristii. Nu stiu daca a auzit de cuvantul discriminare ! Nu poti sa cresti doar anumite pensii, mai ales in domeniul pensilor contributive. Daca unul a muncit pe salarii mici toata viata si are o pensie de 900 de lei, iar altul a avut salarii mai mari si implicit cotizatii mai mari, iar acum are pensie de 10 000 de lei, nu poti sa indexezi pe cel cu 900 iar pe cel cu 10 000 nu, eventual sa o mai si diminuezi !!!! ESTE DISCRIMINARE clara si orice instant i-ar da ultimului castig de cauza.
    “Ii lovim doar pe psd-istii favorizati” !!!!! in capul astuia, toti care au pensii special sunt psd-isti !!! Judecatorii, procurorii…..si pe cine mai baga ei, chiar si pe politisti si military, sunt psd-isti !!??
    Daca vine asta la putere sa vedeti miscari de strada, ce a fost pana acum va fi floare la ureche.

  2. Unele masuri propuse sunt ok. Dar in privinta pensiilor, a tuturor, mici si mari, trebuie multa atentie. Sa nu uite ca pensile mici sunt peste 90 %, iar cele mari sunt exceptii – cele peste 10 000 de lei. Iar cele peste …. contributive nu pot fi atinse constitutional. In privinta pensiilor special are dreptate…si a cumulului la stat….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here