Analiza remitenţelor băneşti ale românilor din străinătate arată că unii au trimis bani în ţară pentru a începe activităţi de afaceri, iar acesta este un lucru foarte bun. Acelea chiar sunt investiţii, investiţii productive

0
1128

Isărescu: ”Analiza remitenţelor băneşti ale românilor din străinătate arată că unii au trimis bani în ţară pentru a începe activităţi de afaceri, iar acesta este un lucru foarte bun. Acelea chiar sunt investiţii, investiţii productive”

”​Fluxul acesta de bani (trimiși de românii care au plecat în străinătate – n.r.), informaţiile cuprinse în fluxul de bani conţin cel puţin sâmburii altor informaţii esenţiale. Vă dau un exemplu, fără să intru în detalii: îţi dai seama din repartiţia geografică a trimiterilor de bani din străinătate către România care este şi mişcarea în sens invers. Cam de unde au plecat cei mai mulţi români. Îţi mai dai seama, dacă te uiţi cu atenţie la cifre şi care este componenţa remiterilor. Adică au fost iniţial pentru a ajuta familiile din România. Cu timpul s-a constatat uitându-ne cu atenţie la aceste remiteri că oamenii au vrut să facă mici investiţii. Din patriotism local, din patriotism general, din nevoie, din aspiraţie”, a declarat azi Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, in cadrul unei conferinte de specialitate.

”Analiza remitenţelor băneşti ale românilor din străinătate arată că unii au trimis bani în ţară pentru a începe activităţi de afaceri, iar acesta este un lucru foarte bun. Acelea chiar sunt investiţii, investiţii productive” a completat Isărescu.

Potrivit unor date ce au fost prezentate in cadrul conferintei, se pare ca remitentele banesti ale emigrantilor romani au fost de 3,792 miliarde de euro, anul trecut., pe cand in 2016 au fost de 3,153 miliarde de euro. In primele trei luni ale acestui an, acestea au cifrat la 720 milioane de euro. Aceste sume sunt realizate de aproximativ 3,5 milioane de romani ce lucreaza in afara tarii.

„Această instituţie se ocupă de statistica balanţei de plăţi, această instituţie înţelegând Banca Naţională a României, şi statistica balanţei de plăţi este o statistică dificilă, De câţiva ani o facem nu pe bază de date bancare, adică cerem băncilor date despre plăţile şi încasările externe, ci o facem pe bază de survey-uri. Trimitem oameni care se duc la rădăcina plăţilor şi încasărilor externe, adică la întreprinderi. Este o activitate extrem de laborioasă. Ori în balanţa de plăţi a României o să vedeţi cifrele, o bună parte din balansarea deficitului comercial al României vine de la remiterile românilor din străinătate”, a declarat Mugur Isărescu.

Dupa spusele lui Isarescu, o mare parte din emigranti au plecat de la sate si majoritatea dintre acestia intentioneaza ca, la intoarcere, sa inceapa diverse afaceri in domeniul agricol. Se pare ca acest lucru ar duce la un efect extraodinar de pozitiv, doua dintre motive fiind: cresterea nivelului de valorificare al potentialului agricol din Romania si aparitia unor noi inveticii mici dar care sunt cel putin la fel de importante precum cele mari, acestea stabilizand forta de munca si ducand la valorificarea resurselor locale. ”Sunt și eu curios care e potențialul de investiții al romnânilor din afara țarii!”, a încheiat Isărescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here