ANAF a încasat 132,4 miliarde de lei

0
3048
ANAF
În primele opt luni ale anului 2016 încasările ANAF la bugetul statului au ajuns la 132,4 miliarde de lei, conform declarațiilor Executivului.

‘În primele opt luni ale anului 2016, încasările ANAF la bugetul statului au ajuns la 132,4 miliarde de lei. Nivelul de colectare a veniturilor a crescut cu 1,6 miliarde lei faţă de perioada similară a anului trecut, o creştere cu 1,2%, în condiţiile măsurilor de relaxare fiscală, în primul rând a reducerii cotelor de impunere a TVA,, susține Guvernul.

Datoria publică – 38,2%

,,Datoria publică a României se situează, cu toate acestea, la un nivel sustenabil, de 38,2%, mult sub nivelul maxim admis de Tratatul de la Maastricht – de 60%. Datoria guvernamentală estimată pentru 2016 este 39,1%. Deficitul bugetar după primele şapte luni ale anului este în continuare la o valoare redusă de 0,23% din PIB sau de 1,73 miliarde lei, dar acest deficit va creşte pe măsură ce vor creşte şi cheltuielile, mai ales cheltuielile cu investiţiile, spre sfârşitul acestui an’, a precizat Executivul.

Potrivit acestuia, nivelul deficitului bugetar prognozat rămâne (…) sub 3%, fiind asumat şi prin buget.

‘În aceste limite am putut în acest an, şi datorită creşterii economice şi a colectării conform planului pe care ni l-am făcut, să orientăm peste 2 miliarde de lei spre educaţie şi spre sănătate, cu precădere pentru a echilibra nivelul salariilor în aceste sectoare,,, susține premierul Cioloș.

Accentul pe zonele cu investiții puține

 Aceasta este situaţia economică a ţării, o situaţie stabilă, cu un buget care îşi urmează cursul planificat la începutul anului şi care ne-a permis să aplicăm obiectivele prevăzute în programul de guvernare. Însă cum facem pentru ca această creştere sustenabilă să se menţină în viitor? Din punctul nostru de vedere, trebuie să ne concentrăm atenţia pe crearea unui mediu favorabil investiţiilor, pentru că în acest fel creăm şi locuri de muncă, şi, în acelaşi timp, stimularea exportului pentru a echilibra balanţa comercială’, a mai arătat Cioloş.

În opinia premierului, este important să se pună accentul şi pe zone care, în mod natural, atrag mai puţine investiţii.

‘E important să concentrăm investiţiile şi în zone care în mod natural atrag mai puţin investiţii şi datorită calificării forţei de muncă sau datorită infrastructurii. Şi aici ne-am dat ca obiectiv şi până la sfârşitul anului vom veni cu un dispozitiv care să sprijine în mod efectiv aceste zone – Valea Jiului sau regiunea Munţilor Apuseni sau regiunea Moldovei, unde dorim să canalizăm în mod integrat atât finanţări naţionale, cât şi europene, pentru a finanţa proiecte de dezvoltare. Ne gândim totodată la un program de mobilitate a forţei de muncă. (…) Intenţionăm în următoarele săptămâni să venim cu un act normativ pentru a legifera formarea profesională duală, care să stimuleze nu doar reforma sistemului de învăţământ, formare profesională, dar şi implicarea sectorului economic în această formare profesională. E important să punem accentul şi pe industrii care creează valoare adăugată. Şi aici obiectivul nostru este să asigurăm o mai bună corelare între dezvoltarea sectorului IT, unde România are un potenţial important, şi dezvoltarea sectorului industrial’, a explicat premierul.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here