ANAF a blocat milioane de conturi. Pentru aceeaşi datorie, Fiscul pune poprire pe toate conturile debitorului

0
1178

ANAF promite de câţiva ani că toate procedurile legate de depunerea declaraţiilor şi plata taxelor şi impozitelor se va face online, dar site-ul funcţionează rareori.

Modificările succesive ale legislaţiei fiscale, efectuate şi de mai multe ori într-un singur an, coroborate cu imposibilitatea contribuabililor de a efectua plăţile online, au dus în 2018 la blocarea a milioane de conturi bancare.

Fiscul a pornit tăvălugul: milioane de conturi au fost blocate de ANAF, în urma recalculărilor făcute anul trecut pentru anul fiscal 2018.

Pentru o estimare cât mai corectă a numărului de popriri, menţionăm că primele trei bănci din piaţă, Banca Transilvania, BCR şi BRD aveau în 2017 o cotă de piaţă de aproape 47%, din care BRD deţinea aproape 14%.

ANAF blochează toate conturile debitorului, pentru aceeaşi datorie  

Întrebată de senatori de ce pentru o datorie de 10.000 de lei se blochează 10 conturi cu câte 30.000 de lei în cont fiecare, în loc să blocheze doar suma reprezentând datoria, preşedintele ANAF, Mihaela Triculescu a declarat că Fiscul nu ştie soldul conturilor persoanelor fizice, aşa încât trimite hârtii tuturor băncilor pentru a bloca fiecare cont bancar.

La jumătatea lunii ianuarie a acestui an, ulterior numirii Mihaelei Triculescu la şefia ANAF, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, spunea că ANAF va fi restructurat din temelii, din punct de vedere al atribuţiilor, şi că nu va mai face popriri.

O primă soluţie legată de popririle pe conturile bancare va fi disponibilă în această primă parte a acestui an, a spus ministrul.

„Am avut o discuţie cu cei de la Transfond, care vor prelua această funcţie de la ANAF, pentru a rezolva situaţia acelor popriri nejustificate, întârzieri şi neplăceri create sau aduse unui contribuabil, din lipsa unui sistem la nivelul ANAF-ului care să evite astfel de situaţii”, spunea atunci Teodorovici.

Transfond este o companie de servicii financiare din România, constituită din 25 de bănci, care deţin 66,67% din acţiuni. Cel mai mare pachet de acţiuni este controlat de Banca Naţională a României (BNR), cu o treime din capital.

Problema popririlor a iscat ample discuţii aprinse în cadrul dezbaterilor din Senat. Senatorul PSD Daniel Fenechiu şi Adriana Săftoiu, fostul purtător de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, au susţinut că le-au fost blocate conturile, reclamând dificultatea cu care se ridică aceste popriri.

Întrebat dacă Fiscul pregăteşte vreun proiect prin care să fie ridicate mai repede decât în prezent popririle de pe conturile bancare, preşedintele ANAF a spus iniţial că există un astfel de ordin, pentru ca ulterior să revină asupra afirmaţiei, promiţând că va simplifica procedura, dând ordin să nu mai fie poprite conturile pentru sume mai mici de 100 de lei.

„Acum este în vigoare un ordin prin care persoanele fizice care au o datorie mai mică decât 100 de lei nu mai pot fi poprite. Procedura era mai greoaie pentru ridicarea popririlor. Am dat o circulară prin care zilnic un inspector merge la bănci pentru a rezolva această problemă şi a se ridica propririle în acea zi. Nu mai există acum o perioadă mai mare de 3-4 zile după ce s-a achitat debitul ca să se poată ridica poprirea de la bancă”, a declarat Triculescu.

„În ultimul timp am încercat să venim în sprijinul contribuabililor şi prin ordinul din 2019 prin care am încercat ca suma poprită să nu mai fie mai mică de nivelul de 100 de lei. Am încercat prin Legea 30, prin procedura de mediere să aşteptăm ca contribuabilul în termen de 15 zile să se prezinte la agenţie în vederea stabilirii unei eşalonări, ca să nu mai fim nevoiţi să-i punem poprire în continuare pe conturi”, a spus, ulterior, aceasta.

Pe lângă problemele generate de imposibilitatea de a-şi folosi conturile bancare, contribuabilii se confruntă şi cu plata mai multor comisioane percepute de bănci pentru gestionarea popririlor, rareori întâmplându-se să existe un comision unic.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here