Amintiri din Cisnădie

6
4321

Ziua de 11 Octombrie 2019 mi-a rămas adânc în amintire… Este ziua în care a fost inaugurată pista pentru biciclete, în valoare de 700.000 de euro, care leagă Cisnadia de Sibiu… Emoţia pe care am simţit-o a fost copleşitoare, citind articolul publicat în Turnul Sfatului şi văzând fotoreportajul realizat cu acest prilej. Domnul primar Huja, îmbrăcat cu o haină roşie, sport, cu glugă, pantalon negru şi pantofi maro cu şireturi bej, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, doamna Daniela Câmpean, îmbrăcată cu un taior elegant, uşor, de culoare gri şi balerini de culoare bej, au inaugurat măreaţa realizare întâlnindu-se în mod simbolic pe noul pod al pistei de biciclete construit peste râul Seviș.

Domnul primar Huja părea a fi dintr-un alt film, total diferit de cel al doamnei Câmpean… În imagini arată ca un om ieşit până la poartă care şi-a luat din cuier ce i-a căzut în mână… Ştiţi, sunt unii care îşi ţin jachetele de iarnă, în cuier, de la un sezon la altul. A simţit omul că este mai frig afară şi a luat ceva din cuier, să-i ţină de cald… Şi-apoi, gluga, nu ştii când îţi trebuie. Las’ că-i bună… Te apără de curent, mai ales, acolo, în câmp!

Alături de cele două importante personaje, în fotografii apare şi un domn căzut parcă din marile competiţii cicliste, echipat ca la carte, pentru a nu exista niciun dubiu… A fost o sărbătoare a ciclismului sibian pe proaspăta pistă, abia terminată. Într-una dintre celelalte fotografii apare, sugestiv, un utilaj care se odihneşte alături. Din colajul de imagini, aproape că simţi mirosul de asfalt proaspăt turnat şi sunetul lipirii acestuia de tălpile pantofilor mulțumitului edil. A fost mare sărbătoare, nu mă îndoiesc! Parcă văd zecile, sutele de ciclişti cisnădieni şi sibieni rulând fericiţi între cele două frumoase orașe.

Dar, tristeţe mare… După numai 5 luni de la inaugurare, chiar dacă anul acesta iarna nu a fost foarte grea, exact în locul în care s-au aflat cei doi oficiali şi ciclistul frumos echipat, pista a cedat… Or fi stat, atunci, prea mult de vorbă, într-un singur loc? Să fi cedat terasamentul sub greutatea funcţiilor celor doi? Altfel nu îmi explic cum s-a întâmplat nenorocirea, fix în acel loc. Constructorul ar fi trebuit să fi pus nişte semne: “Staţionarea interzisă! Pericol de surpare!”, ca să preîntâmpine orice întâmplare nefericită.

Tot în fotografia cu pricina mai apare şi o doamnă cu un aparat foto pe umăr, întoarsă, părând gata de plecare… Să fi simţit oare ceva? Ciclistul nu părea să-şi facă probleme… O simplă apăsare pe pedală îl scotea din impas mai ales că avea o frumoasă şi echipată bicicletă de off road… Vedeţi, acesta este motivul pentru care îmi plac mai mult fotografiile decât filmele… Îţi pun imaginaţia la lucru!

Dincolo de situaţia tragicomică adevărul este unul destul de sumbru… Această pistă a înghiţit, din bugetul local al Cisnadiei, 700.000 de euro. A monitorizat cineva traficul pe această pistă pentru a putea fi calculată valoarea economică a investiţiei?

Vă aduceţi aminte? Scriam în primul meu articol despre Cisnădie, publicat în august, anul trecut (vezi aici) următoarele: “Am mers pe frumosul drum care leagă Cisnădie de Sibiu, „peste deal”, cum spun localnicii… Am înţeles că acesta s-ar fi aflat într-o stare deplorabilă, anul trecut, dar a fost, de curând, reabilitat. Rulând pe panglica de asfalt vălurită, care pe unele porţiuni tinde să te arunce de pe carosabil, am realizat că nu s-a făcut nimic la terasament sau dacă s-a lucrat, s-a făcut treabă de mântuială ori asta nu stă în firea ardeleanului. Oare cât va dura până frumosul drum se va rupe, din nou? Un an, doi? Eu cam atât estimez! Pista de biciclete, paralelă cu drumul, aflată în construcţie, este posibil să dureze mai mult pentru că nouă fiind a trebuit să i se facă un terasament cât de cât decent.” Atunci sperăm că pista de biciclete va fi mai socotit făcută decât şoseaua care, reabilitată fiind, dădea semne de rupere, la primul sezon ploios. Iată că m-am înşelat!

Acum mă voi adresa direct, dumneavoastră, domnule primar, Gheorghe Huja… Lăsând în urmă valoroasa pistă de biciclete, surpată, mă îndrept „peste deal” către Spitalul Orăşenesc condus de distinsa dumneavoastră fiică, doamna „ec.” Mincă, Maria Delia Mincă, fosta Suilea-Huja, fosta Huja… Am văzut că aţi făcut, de curând, o postare plină de bucurie, pe pagina de Facebook, “Gheorghe Huja – Primarul oraşului Cisnădie prin care adresaţi felicitări, spitalului, pentru că a fost „acreditat în categoria a-II-a, punctaj de 83,17%”. Mai spuneaţi că este „singurul spital de stat din regiunea centru încadrat în categoria a-II-a”.

Drept răspuns la postarea dumneavoastră triumfalistă, jurnaliştii de la Banii noştri Sibiu, care se arată că au urmărit îndeaproape subiectul, spun că: „Spitalul din Cisnădie NU ESTE SINGURUL SPITAL DIN JUDEŢ ACREDITATESTE DOAR PRIMUL DIN JUDEŢ ACREDITAT ÎN CICLUL DOI DE ACREDITARE. Majoritatea spitalelor din Sibiu sunt acreditate încă din ciclul l.
1. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă este acreditat din 2016. Acreditarea a fost acordată pe cinci ani, deci este încă în vigoare.
2. Spitalul Militar are acreditare obţinută din 2016 (vezi site ). Ambele spitale apar în programul multianual de acreditare ciclu II cu vizite de evaluare programate în acest an.
Lista spitalelor acreditate în primul ciclu aici
În 2018, spitalul lăudat a fost încadrat prin ordinul ANMCS 299/2018 (vezi aici) în categoria V, la un pas de neacreditare. Nu îndeplinea satisfăcător mai multe standarde de calitate şi i s-a întocmit un grafic de remediere a neconformităţilor. Ulterior, a fost acreditat în categoria II CU RECOMANDĂRI, adică mai are nişte lucruri de rezolvat.
De altfel, Spitalul din Cisnădie apare în planul multianul de acreditare, ciclul doi, pe lista unităţilor FĂRĂ acreditare, unităţi care nu au avut acreditare anterior (vezi document)

E adevărat că e singurul spital din judeţ care a obţinut acreditarea în acest ciclu şi că standardele s-au modificat considerabil între cele două cicluri, dar să numeşti neacreditate restul spitalelor din judeţ e iresponsabil. Chiar dacă e campanie electorală de facto, plătită din #baniinostri.”

Limpede, nu?! Oameni rai, jurnaliștii de la Banii nostri Sibiu! Nu vă lasă să vă bucurați… Îndrăznesc să vă întreb, domnule primar… Printre respectivele recomandări, cu care spitalul a primit acreditarea, s-a strecurat şi vreuna referitoare la schimbarea managerului Spitalului Orăşenesc Cisnădie pe motiv de incompatibilitate cu funcţia? Întreb doar „ca simplu cetăţean şi ca om de bine”, cum spunea în zorii democraţie noastre, Tătucul Iliescu.

Ceea ce nu cred că aţi înţeles, domnule primar Huja, este că demersul meu este unul cât se poate de pozitiv. Nu vă sunt adversar! Nici nu aş avea cum şi de ce… Nu vă atac şi nu v-am atacat! Încerc doar să vă arăt neajunsurile şi faptul că lucrurile nu merg, în Cisnădie, aşa cum ar trebui. Sunt multe alte lucruri de făcut dacă într-adevăr ţineţi, cât de cât, la cei care v-au aşezat în fotoliul de primar, timp de două mandate. Din discursurile dumneavoastră răzbate o automulţumire ireală şi extrem de periculoasă. Probabil că sunteţi înconjurat, acolo, în primărie, de o armată de țuțări aplaudaci, așa cum apar în multe imagini, care vă întreţin acest sentiment dar care nu fac altceva decât să vă îndepărteze de realitate. Cisnădia nu este aşa cum o vedeţi dumneavoastră, domnule primar! Cisnădia are probleme multe care aşteaptă, de ani de zile, rezolvări care se tot amână. Triumfalismul afişat nu vă face bine nici dumneavoastră şi nici formaţiunii politice din care faceţi parte, în care, preşedintele Iohannis îşi pune mari speranţe că va reuşi să construiască „România normală”. Cât de normal este petecul de Românie reprezentat de orașul pe care îl conduceţi? Am recunoscut în oraș compoziţia asfaltică folosită pe vremea lui Ceauşescu. Sunt străzi pe care de 30 de ani nu s-a făcut nimic, doar s-au pus, ici-colo, plombe. Alocările bugetare în această direcţie, a reabilitării infrastructurii rutiere, sunt infime în raport cu nevoile oraşului. Aveţi la dispoziţie fonduri europene care ar putea să rezolve toate aceste probleme dar nici nu vă gândiţi să le accesaţi, din moment ce nu faceţi minimul efort de a angaja un om specializat. De ani de zile postul de consilier atragere fonduri europene este vacant. Este normal, în „România normală”? Cheltuiţi o grămadă de bani pe activităţi de recreere… Credeţi că este suficient? Credeţi că circul şi festivismul şterg realităţile sumbre din Cisnădie, Cisnădioara sau Cartierul Arhitecţilor? Este un moment de bilanţ al mandatelor de viceprimar şi primar pe care le-aţi avut… Se apropie noile alegeri… Vă lăudaţi cu un procent de popularitate de 80% şi doriţi un nou mandat… Arătaţi că puteţi fi şi altfel, domnule primar Huja, că puteţi face administraţie adevărată aşa cum Cisnădia merită. Dacă nu puteți, dacă vă simțiți depașit de vremuri sau dacă ați obosit, lasați, cu onoare, locul liber pentru cei care pot face mai mult pentru oraș. Vă asigur că voi fi primul care voi vorbi tuturor despre realizările dumneavoastră viitoare sau despre gestul de mare onoare pe care l-ați facut. Sper ca in fața celui de-al treilea mandat de primar al orașului Cisnădie să fiți sincer, în primul rând cu dumneavostră!

6 COMMENTS

 1. Onoare ? Primarul este convins ca o are din plin: “cetatean de onoare al orasului Cisnadie”,onoarea de a fi numit viceprimar, onoarea de a fi ales in functia de primar pentru doua mandate,onoarea de a fi desemnat candidat la un nou mandat de primar.
  Si cum sa lase locul liber , cand aplaudacii sunt destui?
  Tocmai s-au aprobat manifestarile cultural artistice pentru anul 2020: 26 iunie 2020 – Ziua pensionarilor – 196.000 lei.( 40.000 Euro pt o singura zi ) ; 24,25,26 iulie Zilele Orasului Cisnadie- 280.000 lei ( 56.000 Euro pentru 3 zile)
  Si cum sa renunte tocmai acum cand s-a aprobat si o investitie pentru miile de locuitori din Cartierul Arhitectilor: s-a aprobat amenajarea unui PARC pe o suprafata de 578 mp. Va dati seama ce va insemna sa se taie panglica pentru un spatiu verde cu 5-6 pomisori si tot atatea bancute, dupa ce s-au construit blocuri pe spatii verzi cu suprafete mai mari? Locuitorii se bucura si pentru 1 mp de spatiu verde printre betoane, strazi neasfaltate pline de noroi si parcari.Dar pana a-l numi PARC este o mare diferenta. PARC – ” Suprafață de teren întinsă, cu plantații, cu alei și bănci, adesea cu lacuri sau bazine, cu diferite construcții adecvate, amenajată ca loc public de odihnă și agrement”
  O retragere de onoare,eleganta, tine de legea bunului simt.

 2. ONU a stabilit ca ziua de 1 octombrie să fie înscrisă în calendarul lumii ca Zi Internaţională a Persoanelor Vârstnice. Este un eveniment destinat omagierii seniorilor de pretutindeni pentru contribuţia lor remarcabilă la dezvoltarea şi progresul societăţii.
  Primarul Cisnadie – a decis sa fie sarbatoriti in 26 iunie -cu 2 zile inainte de alegerile locale.
  Pensionarii merita respect, nu campanie electorala.

  • Este o miscare politicianista, meschina si smechereasca, posibila doar pentru ca dominia sa, poate… Daca doreste, organizeaza si Ziua Petrolistului si pe cea a Siderurgistului… De ce? Pentru ca a fost votat!
   “Orice naţiune îşi are conducătorii pe care îi merită”, spunea Joseph de Maistre în Consideraţii despre Franţa, in anul 1796. In acelasi context as parafraza aici si titlul celebrei gravuri al lui Francisco Goya, din Secolul al XVIII-lea, “Somnul ratiunii naste monstri”… As spune, mai degraba, “Somnul natiunii naste monstri”… Pentru ca asta se intampla…
   Natiunea doarme si se complace sa traiasca sub stapani locali absoluti multumindu-se cu faramiturile ce cad de la mesele bogate ale acestora. Este greu de inteles de ce sunt votati acesti oameni atata timp cat toata lumea stie cine au fost, ce au facut si care le-a fost devenirea. Oamenii se predau, isi vand destinul, prin vot, mult prea usor si ieftin… Din pacate!

 3. Cartierul Arhitectilor este situat la limita municipiului Sibiu si la 6 Km – peste deal de Cisnadie. In cartier locuiesc mii de tineri – care lucreaza in Sibiu. Neexistand gradinita si scoala in cartier si nici transport in comun , copiii nu pot merge la gradinitele si scolile din Cisnadie,decat in conditiile in care parintii- cu masina personala -ar face mai multe drumuri pentru a duce copiii in Cisnadie, a ajunge la serviciu in Sibiu, a se reintoarce in Cisnadie pentru a lua copiii.
  Toti copiii merg la gradinite, scoli si licee in Sibiu,parintii fiind obligati sa aiba, cel putin ,o viza de flotant in Sibiu.Primarul se bazeaza doar pe voturile locuitorilor din vatra orasului, acesta fiind si motivul pentru care refuza sa-si indrepte atentia catre Cartierul Arhitectilor, zona defavorizata in care calitatea vietii locuitorilor este profund alterata.
  Cei care nu dispun de masina personala, se deplaseaza zilnic 2km, pe jos, pana in Sibiu unde au acces la transport in comun pentru a ajunge la serviciu, pentru a duce copiii la gradinita sau la scoala..La manifestarile organizate de primar, acestia ,pot ajunge doar cu taxiul.
  Aceasta este trista realitate de care profita primarul prin miscarea” politicianista, meschina si smechereasca”

 4. Turnul sfatului – De Traian Deleanu – 25 aprilie 2017, 15:47
  Interviu cu primarul Gh.Huja
  În PUG-ul Cisnădiei, realizat în 2011, sunt prevăzute școli sau grădinițe pentru zona Cartierului Arhitecților?
  G.H.: Bineînțeles. Numai că cei care au construit în zonă nu au ținut cont de așa ceva. Au vândut terenurile și ne-am trezit că nu mai există loc pentru o școală, o policlinică, o grădiniță. Lucrurile s-au complicat în timp.
  Există posibilitatea ca Primăria să cumpere acum teren pentru astfel de utilități publice?
  G.H.: Mai greu.
  De ce?
  G.H.: În primul rând că nu găsim loc. În al doilea rând, poți să răspunzi la fiecare după cum pune întrebarea și cât de tendențios este. Eu am loc pentru cei care vor să meargă la școală, dacă oamenii spun că și-au cumpărat teren și casă la Cisnădie. Avem clase libere câte vor. Să vină încoace. Dacă vreți vă duc la Școala nr. 1 să vă arăt ce reabilitare facem acolo și nu avem elevi. Avem trei clase. Să vină la școală, dacă vor asta. Dacă nu, să îi ducă pe copii la Sibiu. Dar oamenii care își permit, își duc copiii la școală în Sibiu. Dacă e să discutăm corect, nu poți să vii să îmi spui mie să cumpăr teren să construiesc o școală acolo. Hai, să spunem că terenul îl putem cumpăra. Dar ca să construiesc, cum? Din ce buget? Noi am reabilitat ceea ce avem. Haideți să facem o comparație între școlile din Cisnădie și cele din Sibiu, pentru a vedea condițiile. Sunt cinci școli și mergeți să le vedeți.
  Sunt locuri disponibile și la școli și grădinițe?
  G.H.: Am tot ceea ce trebuie, să vină să se informeze.

  Intrebari la care primarul nu a raspuns niciodata: Cum au putut fi vandute terenurile destinate prin PUZ unitatilor de invatamant? Cine a emis certificat de urbanism pe care nu s-a precizat destinatia terenurilor? Cine a emis autorizatii de construire pentru blocuri pe aceste terenuri? Cu ce sa se deplaseze copiii la gradinitele si scolile din Cisnadie aflate la 6km de cartier? Primarul a gasit bani pentru statui, SPA, poarta noua maramuresana la cimitir,distractie, concerte, dar pentru gradinita si scoala NU. De fonduri europene a auzit primarul?
  In cartier , s-au emis autorizatii de constructie cu nerespectarea legii.Daca s-ar face o verificare ,cu exigenta, responsabilitate si impartialitate ,de catre institutii ale statului , s-ar constata cu usurinta abuzurile.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here