Americanii ar putea avea nevoie de viză pentru a intra în Europa

0
1911
Americanii ar putea avea nevoie de viză pentru a intra în Europa

Parlamentul European dorește să impună vize americanilor, care călătoresc în cele 28 de ţări ale Uniunii Europene, ca răspuns la faptul că SUA încă solicită vize de intrare, cetățenilor din cinci state membre.

Parlamentarii au adoptat joi o rezoluție, care nu are caracter obligatoriu, prin care solicită Comisiei Europene să impună vize de intrare pentru cetăţenii SUA, până la sfârşitul lunii mai, înainte de începutul sezonului turistic de vară. Statele Uniunii Europene care, în acest moment, au nevoie de vize pentru intrarea pe teritoriul SUA sunt: Croația, Cipru, Bulgaria, România și Polonia.

„Lipsa reciprocității vizelor afectează cel puțin 14 la sută din cetățenii U.E. și anume cetățenii din Bulgaria, România, Croația, Cipru și Polonia, precum și pe unii cetățeni ai U.E. cu dublă cetățenie, ” a declarat, după vot, pentru Deutsche Welle, parlamentarul european Filiz Hyusmenova.

Conform Reuters, oficialii Comisiei Europene spun că vor încerca să obţină o rezoluție pe cale diplomatică, ceea ce face, puțin probabil, ca votul să aibă loc în termenul solicitat de Parlamentul European, sfârşitul lunii mai. Mai mult decât atât, în cazul în care va fi introdusă obligativitatea vizelor, aceasta ar fi temporară.

Normele U.E. impun un tratament egal pentru toți cetățenii statelor membre. Oficialii Comisiei au planificat deja, pe data de 15 iunie, o reuniunea ministerială UE – S.U.A., pentru a încerca să rezolve problema care trenează încă din anul 2014. Executivul UE a acceptat, deja, depăşirea unui termen limită de soluţionare a problemei, care fusese fixat cu un an în urmă, fără a lua, însă, măsuri.

„Va vom ține la curent cu privire la progresele realizate, înainte de sfârșitul lunii iunie și vom continua să colaborăm îndeaproape cu Parlamentul şi cu Consiliul European”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, referindu-se la consiliul care grupează guvernele celor 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Un funcționar al Comisiei Europene a declarat că sunt în curs de desfășurare mai multe discuţii cu administrația SUA „pentru a ajunge la reciprocitatea deplină a vizelor”. Se pare că aceste discuții s-au întrerupt  brusc în momentul în care partea europeană a spus că vor fi luate măsuri imediate.

 Pe de altă parte costul economic, care ar trebui să fie plătit din cauza impunerii vizelor pentru milioane de americani, turişti şi oameni de afaceri, care vizitează Europa în fiecare an, este un factor major de descurajare. Cele mai multe țări din U.E. fac parte din spațiul Schengen, care permite oamenilor să se deplaseze liber, în interiorul Europei, fără controlul pașapoartelor.

Parlamentul European a îndemnat Comisia să adopte măsuri restrictive împotriva cetățenilor SUA „în termen de două luni” însă acesta are putere imediată, limitată, astfel încât nu poate fi sigur că executivul se va conforma acestei cerinţe.

Canada a ridicat, obligativitatea vizelor pentru cetățenilor bulgari și români.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here