Amenzi între 5.000 şi 8.000 de lei, pentru proprietarii de clădiri din Bucureşti, dacă nu reabilitează faţadele imobilelor pe care le deţin

0
1350

Proprietarii de clădiri din Bucureşti vor primi amenzi între 5.000 şi 8.000 de lei dacă nu reabilitează faţadele imobilelor pe care le deţin, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat joi în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Consilierii generali USR şi PNL au atras atenţia că proiectul nu a fost în dezbatere publică, aşa cum cere legea şi că nu conţine lista imobilelor care se vor reabilitate, aşa cum ar trebui. Ei mai spun că proiectul este inaplicabil din această cauză, scrie News.ro.

Regulamentul este valabil pentru toate clădirile din Bucureşti şi este adresat tuturor proprietarilor de clădiri, persoane fizice şi juridice, dar şi autorităţi ale administraţiei publice şi instituţii publice care deţin clădiri din Bucureşti care, prin nivelul de degradare, pun în pericol oamenii sau afectează calitatea mediului sau spaţiilor publice. Potrivit regulamentului, proprietarii de clădiri sunt obligaţi să ia măsuri şi să reabiliteze faţadele clădirilor pe care le deţin din fonduri proprii şi să organizeze recepţia la terminarea lucrărilor. În cazul în care aceştia nu iau din proprie iniţiativă măsuri în privinţa reabilitării faţadelor clădirilor pe care le deţin, vor fi notificaţi de primarul Capitalei şi vor avea termen un an de la notificare pentru lucrări.

In cazul clădirilor monument istoric, va fi sesizat şi Ministerul Culturii, pentru a monitoriza modul de realizare a lucrărilor, iar proprietarii clădirilor vor trebui să ţină cont, în cadrul proiectelor tehnice, de cerinţele specialiştilor din minister. Pentru aceste imobile, faţadele vor fi readuse la culoarea iniţială, iar toate branşamentele pentru electricitate, antenele TV, aparatele de aer condiţionat – nu trebuie să fie în locuri vizibile. De asemenea, tâmplăriile vor fi refăcute în culoarea şi forma originară, învelitorile acoperişurilor se vor reface din aceleaşi materiale cu cele originare.

Aproape aceleaşi reguli sunt valabile şi pentru clădirile care nu sunt în zonele protejate: culorile faţadelor vor fi deschise şi neutre (alb, galben, gri, bej), stabilite prin autorizaţia de construcţie sau avizul tehnic prealabil al arhitectului şef, culorile puternice putând fi folosite ca excepţie şi complementar pe suprafeţe reduse.

Excepţie de la acest regulament fac clădirile încadrate în clasa I de risc seismic, pentru care proprietarii trebuie să desfăşoare lucrări de reabilitare pentru a reduce riscul seismic, şi clădirile reabilitate termic sau aflate în curs de reabilitare termică.

Conform regulamentului, toate cheltuielile cu lucrările de reabilitare vor fi suportate de proprietarii clădirilor, însă în cazul în care nu pot asigura aceste sume, vor putea primi ajutor de la primărie, dar doar dacă fac dovada că realizează venituri medii lunare pe membru de familie sub câştigul salarial mediu lunar pe economie. În cazul monumentelor istorice, finanţarea lucrărilor se face 50 la sută de la bugetul local şi 50 la sută de la proprietari/asociaţia de proprietari.

Regulamentul prevede şi o serie de sancţiuni pentru cei care nu îşi îndeplinesc obligaţiile. Astfel, proprietarii de clădiri notificaţi de primărie că trebuie să reabiliteze faţadele imobilelor pe care le deţin, care nu au făcut acest lucru vor primi o amendă cuprinsă între 5.000 şi 8.000 de lei. De asemenea, dacă proprietarii imobilelor nu au organizat recepţia la terminarea lucrărilor vor primi amendă între 2.000 şi 5.000 de lei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here