AmCham România susţine cota unică de impozitare precizand că infrastructura actuală a Fiscului nu poate gestiona complexitatea şi volumul de date ce ar rezulta din implementarea unui impozit pe venitul global

0
1799

AmCham România (Camera de Comerţ Americană în România), ce reprezintă interesele a circa 400 de companii americane ce investesc în ţara noastră, susţine cota unică de impozitare, precizând că infrastructura actuală a Fiscului nu este capabilă să gestioneze complexitatea şi volumul de date ce ar rezulta din implementarea unui impozit pe venitul global.

„În contextul informaţiilor recente din mass-media, privind intenţia introducerii unui impozit pe venitul global, AmCham România reiterează susţinerea sa fermă pentru menţinerea actualei cote unice de impozitare, care s-a dovedit a fi cea mai eficientă politică fiscală pentru economia României”, arată reprezentanţii AmCham într-un comunicat.

 Potrivit organizaţiei, ANAF nu are capacitatea de a se acomoda cu complexitatea şi volumul de date care vor rezulta din sistemul propus. Reprezentanţii AmCham susţin astfel că introducerea unui mecanism cu o astfel de complexitate şi noutate va crea dificultăţi populaţiei, ceea ce trebuie evitat.

De asemenea, organizaţia consideră că transferul obligaţiilor de plată a contribuţiilor sociale de la angajator la angajat necesită o abordare integrată şi consultări ample, având în vedere că implică schimbări semnificative ale reţelei fiscale şi impact asupra nivelului taxării salariilor.

Dincolo de variatele implicaţii care au fost discutate public, AmCham îşi mai exprimă îngrijorarea asupra introducerii unor schimbări masive într-un orizont de timp care nu acordă suficient spaţiu pentru consultări aprofundate cu toate părţile implicate, ceea ce nu este în linie cu angajamentul de respectare a stabilităţii, predictibilităţii şi transparenţei procesului de luare a deciziilor.

Companiile americane de la nivelul AmCham au investit în România peste 20 miliarde de dolari din 1993 până în prezent. Guvernul intenţionează să introducă, de la 1 ianuarie 2018, doar două rate de impozitare a veniturilor globale, de 0% pentru venituri lunare de sub 2.000 lei şi de 10% peste acest nivel, iar declaraţiile fiscale vor fi făcute pentru veniturile globale de către consultanţi plătiţi din bani publici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here