AMAZON DOREŞTE CA PREŞEDINTELE TRUMP SĂ DEPUNĂ MĂRTURIE ÎN LEGĂTURĂ CU URA PE CARE ACESTA O POARTĂ FONDATORULUI SĂU, JEFF BEZOS

0
1158

Gigantul tehnologic solicită depoziţia preşedintelui in fața instanței de judecată, pentru a demonstra că prejudecata acestuia, anti Jeff Bezos, a defavorizat compania Amazon într-o licitatie pentru un contract de 10 miliarde de dolari.

Președintele Donald Trump nu a încercat niciodată să-și ascundă disprețul faţă de Amazon și CEO-ul său, Jeff Bezos. De la tweet-urile despre „Jeff Bozo” și „Amazon Washington Post” până la afirmațiile potrivit cărora gigantul tehnologic înşală Oficiul Poștal din SUA, Trump nu s-a ferit să se poziţioneze total anti-Amazon. Dacă această atitudine ostilă a fost publică şi explicită, Amazon crede că în spatele ușilor închise cotele atinse au fost mult mai dramatice. Între timp, procesul început de Amazon împotriva guvernului SUA pentru ne adjudecarea unui contractului de cloud computing, câştigat, în valoare de 10 miliarde de dolari, pe care trebuia să îl încheie cu Pentagonul, avansează. Gigantul tehnologic a depus, la începutul săptămânii, la instanţă, un document prin care încearcă să demonstreze că respectivul contract nu a fost semnat de responsabilii Pentagonului, tocmai din cauza opoziției personale a preşedintelui Trump motiv pentru care consideră că acesta ar trebui să fie audiat.

Echipa de avocaţi a companiei Amazon depune toate eforturile pentru ca preşedintele, împreună cu fostul secretar al Apărării, James Mattis și actualul secretar al Apărării, Mark Esper, să depună mărturie în încercarea de a demonstra că „părtinirea lui Trump a afectat efectiv și irevocabil procesul de achiziție”. “Donald J. Trump a demonstrat în repetate rânduri că nu se dă în lături de la a-şi folosi poziția de forţă, de preşedinte și comandant suprem al armatei, pentru a se implica, din motive strict personale, în atribuţiile guvernului, inclusiv în domeniul achiziţiilor federale”, arată documentul depus la instanța, luni. Nu există niciun dubiu că şi în acest caz, a făcut acelaşi lucru.” Contractul, despre care inițial s-a spus că ar favoriza compania Amazon, a fost în cele din urmă atribuit companiei Microsoft, despre care Amazon afirmă că, „obiectiv, aceasta a depus o ofertă net inferioară”. „În atribuirea contractului JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure) către Microsoft, DoD (Department of Defense) a comis numeroase erori imputabile”, care “au afectat factorii de evaluare pentru a defavoriza sistematic Amazon Web Services “, susțin avocaţii companiei. „În cele din urmă, toate aceste erori comise de DoD au dus la atribuirea Contractului JEDI, în baza unei propuneri inferioare, din punct de vedere tehnologic, care nu reprezintă, în niciun caz, cea mai bună alegere pentru guvern.”

În cazul în care președintele va depune mărturie într-un proces de acest gen, acesta ar reprezenta o mișcare fără precedent. Amazon susține că preşedintele Trump „este singurul care ştie exact detaliile implicării sale în procesul de licitație, inclusiv conversații private în timpul cărora a oferit, către competitori, instrucțiuni precise despre procesul de atribuire.” „În timp ce alți responsabili pot depune mărturie în legătură cu discuţiile individuale pe care le-au avut, președintele Trump este singurul care poate depune mărturie despre totalitatea conversaţiilor sale și despre mesajul general pe care l-a transmis”, susține Amazon, precizând că doreşte să audă direct de la Donald Trump „detalii despre ceea ce s-a discutat şi despre alte implicări pe care le-a avut în procesul de licitare JEDI în efortul depus împotriva Amazon Web Services.” Compania are motive serioase să creadă că Trump a făcut presiuni împotriva Amazon în timpul conversațiilor private, avute. Un volum recent publicat care descrie perioada în care James Mattis a ocupat funcţia de Secretar al Apărării, în administrația Trump, relatează că președintele i-ar fi spus acestuia, explicit, „să scoată compania Amazon din contract”. „Povestind acest fapt într-un grup restrâns, Mattis a spus: „Nu vom face asta. Totul va fi realizat că la carte, atât din punct de vedere juridic, cât și din punct de vedere etic. Pe măsură ce Amazon a depus note informative la instanţă, șase luni mai târziu, James Mattis a fost concediat și înlocuit cu Mark Esper, care a declarat „că a urmat, tot ceea ce i-a spus președintele să facă”.

Depunerea solicitării legale de audiere a preşedintelui a amplificat şi mai mult conflictul dintre Donald Trump și Jef Bezos. Compania miliardarului face presiuni ca președintele să admită, sub jurământ, că ar fi putut să încalce legea, printr-un document de 43 de pagini, în care descrie, în termeni duri, războiul dintre Trump şi Amazon, inclusiv detalii legate ce cazul Ucraina. „Acesta acţiune nu se întâmplă din nimic ci survine pe fundalul intervenției repetate a președintelui Trump în întregul spectru de funcții guvernamentale fie pentru a influenţa lucrurile, în funcţie de criticile sale, fie pentru a avansa unele lucruri conform agendei personale”, susține documentul depus la instanța, abordând şi alte subiecte cum ar fi gardul de la frontiera cu Mexicul până la contractul încheiat cu compania media, prietenă, Fox News şi la atacul asupra CNN, ultima acțiune a președintelui. Între timp, DoD s-a opus „cererii îndrăzneţe” depuse la instanţă de compania tehnologică. „Cererea este inutilă şi împovărătoare. Încearcă doar să întârzie momentul în care această importantă tehnologie va fi la îndemâna luptătorilor noștri”, a declarat purtătorul de cuvânt al DoD, Robert Carve.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here