Amancio Ortega, cel mai bogat om din lume

0
6609
Amancio Ortega

Spaniolul, patronul Zara, a ajuns la o avere estimată de 79,5 miliarde de dolari și l-a întrecut pe mult mai celebrul Bill Gates.

Acţiunile companiei de retail deținută de Amancio Ortega din Spania, Inditex, au crescut cu 2,5%, ceea ce a făcut ca averea lui Ortega să ajungă la 79,5 miliarde de dolari. El l-a întrecut pe mult mai celebrul Bill Gates. Averea lui Bill Gates este în prezent de 78,5 miliarde de dolari.

Zara, Massimo Dutti și Pull&Bear

În ciuda averii imense deţinute de Amancio Ortega, mulţi oameni nici măcar nu au auzit de el. Miliardarul spaniol în vârstă de 80 de ani este o persoană discretă şi oferă, în general, puţine interviuri presei. Ortega a fondat gigantul fashion Zara în 1975, alături de soţia sa de la acea vreme. Astăzi, compania sa de retail, Inditex SA, deţine în portofoliul său brandurile Zara, Massimo Dutti şi Pull&Bear, având peste 6,600 de unităţi în întreaga lume.

Peste 20 de miliarde în doi ani

Amancio Ortega Gaona, nâscut pe 28 Martie 1936 în Busdongo de Arbas, este director de modă și președinte-fondator al trustului Inditex, cunoscut mai ales pentru faimosul lanț de magazine Zara. În martie 2014, el fusese clasat de revista Forbes pe locul 1 în topul celor mai bogați oameni din Spania și pe locul 3 – în lume, cu o avere netă estimată la 64 miliarde de dolari. Momentan trăiește în Galicia, Spania, împreună cu cea de a doua lui soție, Flora Perez.

Muncește de la 13 ani

Amancio a început să lucreze la vârsta de 13 ani, în La Coruna fiind comis-voiajeur pentru un producător de cămăși de lux. Aici, el realizează că distribuirea hainelor consumă o sumă mare de bani, fiind de părere că un sistem de distribuție direct către magazine și, implicit, către clienți, ar fi o soluție economicoasă. Ideea sa va fi pusă în practică în anii 1960 când va deveni managerul unui magazin de haine adresat oamenilor înstăriți din La Coruna, unde va produce haine de calitate la prețuri reduse. Succesul l-a determinat mai târziu pe Ortega să-și deschidă propria lui afacere, fapt împlinit în anul 1963. La doar 27 de ani, Amancio deschide Confecciones GOA (inițiale ale numelui său scrise în mod invers.) Doi ani mai târziu, ia naștere magazinul Zara – numit așa pentru că numele său preferat, Zorba, era deja luat – pe strada cu cel mai intens trafic din La Coruna. Succesul a fost repede resimțit.

100 magazine în 1989

Nu întâmplător, în anul 1989, în Spania existau peste 100 de magazine Zara deschise. Ce l-a propulsat pe Amancio Ortega în rândul celor mai puternice companii ale lumii a fost strategia controlului total asupra producției și distribuției. Altfel spus, ce se desena astăzi, apărea pe rafuturile magazinelor în cel mult două-trei săptămâni. Faptul că un produs nu stă mai mult de patru săptămâni pe raft motivează clienții să viziteze mai des magazinele. De altfel, succesul Zara a fost și continuă să fie atât de puternic, încât promovarea prin spoturi publicitare nu a fost necesară niciodată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here