Alegeri la baioneta

0
2613

Pretutindeni, dar mai ales pe meleagurile dâmbovițene, politica s-a făcut la cafenele, restaurante, case conspirative, în general departe de ochii maselor.

În contextul desemnării lui Cătălin Predoiu drept candidat al PNL la alegerile pentru Primăria Capitalei, readucem în actualitate un episod povestit de brokerul cristian Sima în urmă cu 2 ani.

La data de 9 mai 2014, acesta nota într-o postare pe Facebook că o întâlnire de taină a avut loc la un sediu SRI. La masă au stat el, Cătălin Predoiu, Daniel Dăianu și Florian Coldea.

În acea perioadă, Predoiu era binevăzut de fostul președinte Traian Băsescu, care dorea schimbarea lui Emil Boc din fruntea Guvernului cu acesta.

“Băsescu se întoarce de la Bruxelles preocupat de situația economică dar și mai preocupat de scăderea popularității guvernului boc și a sa personal.Vrea să schimbe primul ministru dar Boc nu cedează, nu vrea să demisioneze.Conduce guvernul prin mîna lui Predoiu, omul său de încredere în guvern.În guvern e haos, nimeni nu mai ascultă nici de Boc , nici de Băsescu, toți sunt disperați.Informațiile le primesc de la Predoiu.Ideea lui Băsescu e să-l aducă pe Maior prim ministru să-l țină 2 ani și să-l pregătească să devină viitorul președinte.Maior joacă la două capete și începe să aibă întîlniri de taină cu cîteva umbre importante din psd.Predoiu speră ca Boc să demisioneze și el să fie numit prim ministru.Mergem în birlogul sri, în vechea casă făcută de Carol pentru Lupeasca.E stînjenitoare, un amestec de comunism, brancovenism și noile gusturi post decembriste.E o casă în care nu te simți în nicun secol.La masă, eu, Predoiu, Dăianu, Maior, Coldea.Predoiu a cerut întîlnirea pentru a le povesti ce se întîmpla dacă euro va cădea, sau dacă se va sparge în două, euro pentru bogați germania, olanda, finlanda și cel pentru săraci grecia portugalia, italia, spania.Se vehiculează chiar și ideea că în cazul unui Run la băncile românești, acestea ar putea fi aparate cu taburile împotrivă deponenților care doresc să-și retragă banii.Coldea pare cel mai inteligent și respinge categoric această soluție.La sfîrșit situația rămîne la fel și nu se trage nicio concluzie.După un timp Predoiu îmi spune:”au zis că ești deștept, dar ești incontrolabil”Foarte deștept nu cred că am fost pentru că eu vedeam germania retrăgîndu-se din euro și deși și azi cred același lucru nimic nu ne face să credem că se va întîmpla.Maior e foarte sigur de sine, vorbește puțin și pune accentul pe instituțiile statului care sunt pregătite și vor acționa conduse de BNR”, dezvaluia brokerul.

După ce Boc a demisionat, în februarie 2012, Maior și Boc erau convinși că îi vor lua locul. Surpriză. În fruntea Executivului vine Mihai Răzvan Ungureanu.

Sima afirma la vremea postării acestui text că MRU i-a propus să fie șef la consiliul consultativ în schimbul susținerii de la Hotnews, site al cărui acționar a fost.

Boc părăsește Palatul Victoriei luînd paltonul lui Predoiu, cu 10 numere mai mare, e debusolat, nimeni nu-l mai bagă în seamă. Această numire total ciudată a fost făcută pentru orgoliul lui Predoiu că să-l țină aproape.El e dependent de Băsescu 100% și e convins că Băsescu are nevoie de el pentru a face numirile la parchet și dna, faimoasa rocadă.În noiembrie 2011 în trenul de Geneva, mergînd la un concurs de golf , Predoiu este sunat de Băsescu și se ridica automat în picioare.Revenim.Seara este numit MRU, Predoiu e decepționat dar Băsescu -l liniștește cu chestia că oricum va putea să-și pună pe cartea de vizită ex prim ministru.(după ce a părăsit min justiției pe cartea de vizită a lui Predoiu scria ex prim ministru, ex min de externe, ex ministru justiției, arăta înfiorător.Cum i-am dat în folosință birourile de la wbs , comandase și o plăcută cu aceaste inscripții.Mru nu e votat încă de parlament așa că Predoiu se ocupă cu deszăpezirile și se bucură încă cîteva zile de putere.MRU ajunge la Palatul Victoriei, e debusolat, dar Predoiu conduce guvernul timp de peste o luna, chiar din biroul lui MRU.MRU se ocupă doar de imagine, nu de guvern, e deja în campanie prezidențială.MRU începe să facă troc pentru imagine.Își aranjează întrebările la Gadea și reușește să plece învingător.Mă cheamă la Palatul Victoriei.Îl întreb pe Predoiu ce vrea de la mine.MRU vrea un troc, să mă pună șef la consiliul consultativ și eu să-i garantez susținerea de la hotnews.

Îi comunic prin Predoiu că nu mă amestec în politica editorială și întîlnirea nu mai are loc.MRU face acel consiliu mamut, totul la troc”, scria Sima.

Ulterior, Blănculescu este numit secretar, “MRU devine arogant, țipă la miniștri, îi jignește și evident apar animozități în PDL”.

Băsescu nu-l salvează, ba chiar pune paie pe foc, conform lui Sima.

„Numirea lui MRU era doar pentru a-i arată pisica lui Maior care nu fusese ascultător, cel puțin așa-mi relatează Predoiu. Predoiu e convins că Băsescu -l are pe el drept cartea salvatoare și că Maior și Mru vor dispărea cu timpul fiind deja arși politic. Predoiu organizează întîlniri pentru vezi doamne salvarea României și schimbarea mentalității politice.Participă Iulian Chifu de la Cotroceni, Mihnea Constantinescu de la sie, Dăianu, eu și din cînd în cînd și alții. Predoiu e convins că într-un an va fi milionar și în doi președinte.Vreau să precizez că nu cred că a luat un ban cît a fost ministru, a trăit doar din ce i-am cîștigat eu la bursă. Deja din martie se știe că MRU va cădea pe mîna lui Oprea și a cîtorva pdlisti.Ceea ce nu se știe e că nu Predoiu va fi succesorul.Predoiu îmi repetă că el e singurul politician care se poate înțelege și cu liberalii și cu Hrebenciuc, a dovedit-o cînd a trecut codurile și Băsescu merge pe mînă lui.Băsescu i-o va trage a doua oară, tot cu zîmbetul pe buze”, se mai arată în postarea lui Sima.

Aprilie 2012. Se vorbește deja de moțiunea de cenzură.MRU e liniștit, Predoiu e convins că va trece.

“Începe deja din proprie inițiativă să negocieze cu liberalii și Hrebenciuc.Nimeni nu-l bagă în seamă.Moțiunea trece, guvernul MRU cade.Predoiu realizează în ultima clipă că nu va fi prim ministru dar speră să rămînă ministru la justiție.Ponta îi face propunerea, se duce la Băsescu să primească girul și să-l roage să insiste pe lîngă Ponta.Mi se pare ciudat dar văzînd sms urile cred că e posibil ca Ponta să-l lase la justiție.Încerc să schimb toți banii bursei în dolari, reușesc să schimb doar 2 milioane pentru că toți din CA se opun.Eu plec la Paris de 1 mai, Predoiu rămîne pe baricade.Primesc la Paris sms de la Predoiu.Crin și Voiculescu se opun , nu voi fi ministru la justiție.Predoiu vrea un post la sibex, eu nu pot să îl ofer, ne certăm”, scria Sima.

Mai 2012. Ponta anunța guvernul, iar ”Hotnews îi demolează un ministru , doamnă „standford” de la educație”.

„Am deja și mai mulți dușmani. Dăianu insistă să vînd hotnews și să ies de la sibex, mă avertizează că așa pot rămîne cu wbs.Mă simt puternic , nu cedez.

iulie-august 2012.Începe suspendarea.Hotnews îl susține pe Băsescu și acuză lovitura de stat.Leul se devalorizează și mai mult, începuse deja de dinainte de 1 mai, imediat după moțiune.Predoiu primește oferta să se ducă consilier la Cotroceni ca și Funeriu și ceilalți dar refuză.Îi dau birourile mele gratis și încearcă să lucreze de la mine de la wbs dar nu reușește nimic, e deja depresiv, îi lipsește puterea.La suspendare nu ia poziție și nu-l susține pe Băsescu, se simte folosit și aruncat ca o cîrpă.Eu mă implic puternic.Primesc amenințări la telefon că voi citi hotnews din aceeași celulă cu Băsescu.Băsescu e suspendat.Băsescu vine la hotnews să dea interviu.Încă crede că va reuși să convingă lumea să voteze nu.Îi explic că singura soluție e boicotul și că eu în locul lui aș face ca și De Gaulle cu „je vous ai compris”.Ii spun că eu aș boicota, apoi m-aș demite, dar eu aș organiza alegerile, e o ieșire din scenă demnă.Mă ascultă dar nu comentează. Pantazi, redactorul șef de la hotnews e f preocupat că l-am ofensat pe domnul președinte. Rămîn surprins, hotnews l-a ajutat și criticat pe Băsescu fără să primească niciun ajutor, poate că eu mă înșel.Nu mai am încredere în nimeni, devin brusc circumspect.Pînă atunci eram expansiv, chiar inconștient de curajos.Îl sun pe Tăriceanu să-l conving că nu e bine să joace cartea Voiculescu.Tăriceanu e liniștit , îmi spune că nimic nu se va schimba chiar dacă Băsescu va pleca, UE nu are forța să-i oprească și că Voiculescu nu e un drac așa de negru.Explodez și îi explic principii.Băsescu boicotează și rămîne președinte dar totul se decide la CC.Simt că sunt atacat, dar rămîn pe poziții și mă consider încă puternic. Nu făcusem nicio afacere cu statul, nu am fost la nicio licitație, nu aveau ce să-mi facă, așa credeam eu”, afirma broketul.

Septembrie 2012. CNVM îi blochează conturile lui Cristian Sima.

 “Vor deja să mă debarce de la sibex”, spunea el.

“GS îmi lichidează conturile din lipsă de margine.Sunt falit.Încerc totuși să mă salvez fără să încerc să văd de unde-mi vine.Predoiu mă duce la Hrebenciuc.Hrebenciuc e înainte de întîlnirea din deltă a USL ului.Promite să mă ajute și-mi demonstrează puterea sa.Sună la Dorina Mihăilescu, care se afla la frnakfurt sa-l spioneze pe Isarescu, și amîna aga la sibex.Suna și la Fercala căruia îi promite șefia cnvm dacă mă ajută să ies din rahat.Încep deja să îmbrățișez umbrele și umbrele mă înconjoară. Vreau să iau credit de la GS dar Predoiu mă oprește pentru că Hrebenciuc mă va ajuta.Cred.Dimofte mă împrumută cu 400k , pare să fie sincer.Mă duc să joc golf la clubul diplomaților și dau de Noaptes, habar nu am cine e. Se prezintă drept viitorul curscru al lui Hrebenciuc și îmi spune: știu tot și te voi ajuta.Cred din nou și continui să îmbrățișez umbre.Mă întîlnesc din nou cu Hrbenciuc și Predoiu, la cafea, în cartierul francez.Accept să mă retrag de la sibex și să vina Predoiu și Dăianu.Hrebenciuc îi spune:avem multe planuri cu tine.Dăianu continuă să mă preseze cu sms uri și telefoane să vînd hotnews, hrebenciuc nu e interesat dar îmi sugerează să vînd.Toți mă sfătuiesc să cedez și să-mi dau chiloții jos.Accept orice.Vînd hotnews. Promit să lucrez pentru umbre și să-i vînd totul lui dimofte pe gratis.Dau toate actele și promit să fac ce mi se spune, data e stabilită, 29 septembrie.Acolo ar fi trebuit să-mi dau chiloții jos.Predoiu îmi spune să stau liniștit că el va fi președintele României în 2014.Toată lumea e înțeleasă.Accept orice, deja mi-e frică.Îmi pun cenușă în cap și spun că regret că am încercat să lupt împotriva lor.Toți mă cred și mă consolează, dar îmi promit că va fi bine, cu ei, cu umbrele.Primesc telefoane, sunt felicitat că am înțeles și încurajat.De data asta eu joc teatru, plîng, regret, promit orice”, mai scria fostul acționat al hotnews.

În data de 29 septembrie, Cristian Sima părășește țara: “Încep telefoanele de amenințare.O echipă debarcă la wbs dar sunt surprinși să nu găsească arhiva wbsholding, e deja în occident de o săptămină.Predoiu rămîne la mine în birou și după plecarea mea. Părăseste birourile doar cînd apar televiziunile.Se declanșează scandalul”

“August 2013.Primesc un mesaj de la Robert Cazanciuc să nu mă mai iau de Predoiu pe fb pentru că ei mă ajută, dar să-l las în pace, au alte planuri cu el.

Alte amănunte:2011:Omnilogic și Siveco înjură continuu la Băsescu și sunt speriați de unul Ghiță din IT.Ghiță nu contează, nu se stie bine cine e. In acordarea contractelor de sute de milioane cu statul român conteaza doar omnilogic si siveco.De ce sunt speriați?În spatele omnilogic și siveco se află eminența cenușie domnul profesor Măgureanu.E cumva o luptă între vechea gardă și garda nouă? După 1 mai 2012, Ghiță devine leader de piață. Poate de aceea le era frica!

„Daca ceva sau cineva nu poate fi evitat, atunci trebuie imbratisat”
Shakespeare

P.S. Daca de luni nu voi mai posta, folositi ce am scris mai sus ca epitaf.

Cristian Sima , Sankt Moritz, 9 mai 2014”, încheie Sima postarea de pe rețeaua de socializare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here