Alarmă dată de către economişti: Semnele că ne îndreptăm spre o criză

0
1155

La o zi după ce premierul Vasilica Dăncilă a prezentat triumfalist bilanțul de Guvernare din ultimele șase luni, datele furnizate de specialiști sunt îngrijorătoare pentru economia românească. 

În Barometrul Industrial, publicat de SNSPA şi IRSOP, se arată că industria a scăzut şi în iunie, pentru a patra lună consecutiv.

*Volumul producţiei avea 65 de puncte în martie şi a ajuns la 55 în iunie. Creşterea rămâne pozitivă (peste 50), dar riscă să cadă sub 50 de puncte, în zona de contracţie. Stocurile sunt mai degrabă subdimensionate, datorită activităţii scăzute.

Totuşi, observăm o uşoară urcare a stocurilor de la 47 de puncte în mai, la 49 în iunie. Când activitatea scade iar stocurile cresc uşor înseamnă că firmele au dificultăţi şi în desfacerea produselor finite.

*Comenzile noi au atins 53 de puncte, faţă de 58 în mai şi 63 în martie. Scăderea s-a produs preponderent pe seama cererii interne. Cererea subţire şi mai ales descrescătoare are efect demoralizant şi afectează puternic încrederea managerilor, scrie adevarul.ro.

*În iunie, aproape două treimi din firme au raportat un nivel neschimbat al activităţii de import. Aceste date arată că importul se menţine la un nivel ridicat.

*Numărul de angajaţi a continuat să scadă de la 50 în mai la 47 de puncte în iunie şi a intrat în zona de contracţie. E posibil să se repete situaţia din 2017 si 2016, când forţa de muncă în industrie s-a micşorat în toate cele trei luni de vară – iunie, iulie şi august.

Cauza este sezonalitatea dublată de cererea slabă din perioada premergătoare. Situaţia prezice însă scăderi la veniturile bugetare din taxe şi impozite.

*Costurile de producţie rămân mari. Se află din nou la 70 de puncte faţă de 69 în mai. Numai 3% din firme raportează scăderi de costuri.

E posibil ca în iulie şi august indicatorul costurilor să scadă puţin, pe fondul activităţii mai slabe, dar ne aşteptăm să crească din nou în septembrie. Preţurile încasate de firme nu au mai crescut. Dimpotrivă s-au redus cu un punct, de la 61 în mai la 60 de puncte în iunie.

*Trei din patru firme (73%) raportează preţuri neschimbate faţă de luna anterioară. Numai 3% menţionează scăderi. Tiparul sugerează o posibilă domolire a presiunii inflaţionare pe perioada verii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here