AFM a prelungit sesiunea de depunere a dosarelor privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru casele neracordate la curent  

0
764

Administraţia Fondului pentru Mediu a prelungit sesiunea de depunere a dosarelor de finanţare în cadrul Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice până la data de 13 decembrie 2019.

Scopul programului îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin producerea de energie electrică din surse regenerabile la locuinţele situate la cel puţin 2 km faţă de reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice şi prin reducerea utilizării combustibililor convenţionali.

Programul se adresează unităţilor administrativ-teritoriale care se regăsesc în lista potenţialilor beneficiari pentru care se pot depune cereri de finanţare, numărul de gospodării şi sumele alocate acestora, publicată pe site-ul AFM.

Suma alocată sesiunii de finanţare pentru acest an este de 230 milioane lei. Finanţarea nerambursabilă acordată de AFM este în procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei inclusiv TVA, pentru fiecare sistem fotovoltaic care deserveşte o gospodărie. Finanţarea se acordă eşalonat, în interiorul perioadei de valabilitate a contractului de finanţare şi pe măsura implementării proiectului. În cadrul unei sesiuni de finanţare, solicitantul poate depune o singură cerere de finanţare pentru o parte sau pentru toate gospodăriile cuprinse în lista potenţialilor beneficiari publicată pe site-ul AFM. Pentru fiecare gospodărie se poate obţine finanţare o singură dată.

Începând din 10 aprilie, primarii pot cere pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua electrică câte 25.000 de lei pentru a cumpăra şi instala sisteme fotovoltaice. Peste 9.000 de gospodării ar putea putea fi finanţate.Fiecare primărie putea depune cerere de finanţare pentru o parte sau pentru toate gospodăriile cuprinse în listă.Cu toate acestea, interesul a fost zero printre primari, cel puţin în prima parte a acestui an.

E-nergia.ro a trimis la Autoritatea Fondului pentru Mediu o solicitare în care a cerut instituţiei să raporteze câţi primari au depus solicitări pentru acest program, şi câte. Răspunsul este halucinant: Niciunul…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here