Afacerile mari sunt protejate de lege in detrimentul celor mici – sustine Gabriel Biris

1
2262
Gabriel Biris

Secretar de stat in Ministerul de Finante, Gabriel Biris, sustine ca noua lege a impozitului forfetar, aprobata recent de Parlament, nu este in favoarea afacerilor mici: „11.214 lei este suma minima ce va trebui platita de micile afaceri din domeniu (sub 20 metri patrati). Adica un restaurant de 20 mp (afacere mica, de subzistenta) va plati un impozit specific pe metru patrat cu 1.460% mai mare decat unul de 1.000 de metri patrati”, scrie secretarul de stat intr-o postare pe contul de pe o retea de socializare.

Proprietarii de restaurante, baruri, pensiuni, hoteluri, dar si tabere sau campingurivor plati din 2017 un impozit forfetar, de doua ori pe an, potrivit unui proiect de lege care a fost aprobat in Parlament si asteapta promulgarea presedintelui. Intreprinzatorii vor plati impozit forfetar indiferent de cifra de afaceri; asta inseamna ca si firmele care acum sunt declarate microintreprinderi vor trebui sa achite impozitul, incepand cu 2017, dupa noua metoda de calcul.

Gabriel Biris, critica noul impozit forfetar intr-o postare pe Facebook unde scrie: „la un moment un domn deputat mi-a reprosat ca eu nu inteleg ca <<turismul>> trebuie stimulat. Eu i-am raspuns ce am inteles eu din aceasta propunere, acum lege: „Domnule deputat, eu cred ca aici este vorba despre altceva. Cativa domni si doamne auzisera din povesti ca exista BAU-BAU. Nu-l vazusera pana anul trecut. Anul trecut insa, urmare a actiunilor Antifraudei si a reducerii TVA (preturile au cam ramas insa la fel, deci marjele de profit au explodat!), oamenii acestia au vazut BAU-BAUL aparand in viata lor. BAU-BAUL de care va vorbesc se numeste <<impozitul pe profit>>. Oamenii acestia, in special proprietari de mari hoteluri sau restaurante, s-au speriat si au venit la dvs sa le dati afara BAU-BAUL din casa. Iar dvs vreti ca acesti domni si doamne sa nu mai sufere atat si, pentru ei, eliminati impozitul pe profit si il inlocuiti cu <<impozitul specific>>”, scrie Biris.

Citeste si  6 tendințe de urmărit pentru întreprinderile mici în 2020

Iata ce observatii, recomandari si porpuneri are secretarul de stat:

Observatiile:

  •  38.430 lei – Atat este suma maxima pe care o vor plati marile restaurante si cluburi (peste 800 mp) din centrul Bucurestiului (cei mari de pe litoral sau alte localitati vor avea de platit mai putin) ca impozit ANUAL! Adica, comparabil cu „darile” pe care un angajat cu salariul mediu pe economie le plateste statului! Ce bine sa ai prieteni in Parlament…
  • 11.214 lei – Atat este suma minima ce va trebui platita de micile afaceri din domeniu (sub 20 mp). Adica un restaurant de 20mp (afacere mica, de subzistenta) va plati un impozit specific pe mp cu 1,460%  mai mare decat unul de 1.000mp (ditamai afacerea!).

Mai tineti minte „forfetarul lui Pogea”? Cel despre care s-a spus ca a omorat zeci de mii de afaceri mici? Acela era doar de 4.300 de lei, adica de aproape 3 ori mai mic decat impozitul acesta. Cam cati dintre micii antreprenori vor ingrosa randurile somerilor? Asta doreste Parlamentul nostru?

Recomandare, pentru „beneficiarii” acestei legi:

Puneti ceva bani de o parte, tocmai ati primit un dar grecesc. Diferenta dintre impozitul pe profit datorat in mod normal si acest „minunat” impozit specific se numeste „ajutor de stat”. Care ajutor de stat poate fi acordat, dar numai dupa ce se indeplinesc ceva formalitati. Care nu au fost facute… Iar ajutoarele de stat care nu respecta reglementarile (europene, deci nu putem sa o smecherim aici), vor trebui recuperate de stat de la beneficiari. Cu dobanzi. Care vor fi calculate, ghici cum? In urma unor controale (tematice)… Ce chestie, exact asta nu mai vroiau domnii si doamnele speriati de BAU-BAU – controale! Care controale vor veni, evident, cam la limita perioadei de prescriptie, ca sa se stranga si dobanzi…

Citeste si  Cele mai bune idei de mici afaceri de început pe timp de recesiune economica

Pacat ca unii pica complet aiurea in povestea asta, ei neavand nici macar posibilitatea de a opta sa plateasca impozit pe profit si nu acest (toxic) impozit specific…

Propunere, pentru sustinatorii acestei legi:

Domnilor parlamentari, haideti sa renuntam la impozitul pe profit si la cel pe venit. Sa platim cu totii o „taxa de cetatean”. Care sa poata fi platita si de vladica si de opinca. Simplificam la maximum, scapam de controale. Sa aratam ca pana si cota unica e depasita, sa bagam impozite degresive. Devenim un fel de super-paradis fiscal, vin toti smecherii din lume la noi.

1 COMENTARIU

  1. Este o politica concertata -circulara implementata si in ro de canalizare a unui procent cat mai mare din plus valoare catre multinationale,care in final trebuie sa duca la o supunere,incatusare a lumii dpdv al dependetei:alimentare,financiare samd

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here