Afacerile cu opere de arta, numai pentru cei mai bogati din lume. 450,3 milioane de dolari pentru “Salvador Mundi” al lui Leonardo da Vinci

0
1760

Tabloul “Salvador Mundi” al pictorului italian Leonardo da Vinci a depasit, miercuri, recordul modial de pret pentru cea mai scumpa opera de arta din lume. Acesta a fost adjudecat cu suma de 450,3 milioane de dolari, in cadrul unei licitatii de la New York.

Tabloul “Salvador Mundi” era ultima opera a maestrului renascentist, care inca se afla intr-o colectie privata. Pretul pentru el a depasit cu mult recordul anterior, detinut de tabloul “Les Femmes dÁlger”, al lui Pablo Picasso, vandut cu doar 179,4 milioane de dolari, in cadrul unei licitatii din anul 2015.

Reprezentantii casei de licitatii Christie’s au refuzat sa dea detalii despre cel ce a cumparat tabloul lui Leonardo da Vinci, sau despre ceilalti participanti. Acestia s-au limitat la a preciza doar faptul ca proveneau din lumea intreaga.

 Casa organizatoare a estimat pretul de inceput al tabloului la 100 de milioane de dolari, ajungandu-se la colosala suma de 450, 3 milioane de dolari. Culmea este ca, in anul 1958, acesta a fost vandut cu doar 45 de lire sterline, pe atunci nefiind atribuit lui Leonardo da Vinci. Treptat, “Salvador Mundi” a devenit cel mai scump tablou din istoria tuturor vanzarilor de arta, inclusiv in cadrul tranzactiilor private.

Pictura lui Leonardo da Vinci se afla, pana in momentul licitatiei, in proprietatea miliardarului rus Dmitri Rybolovlev, un oligarh exilat, presedintele clubului de fotbal AS Monaco. Miliardarul rus l-a cumparat cu 127, 5 milioane de dolari de la un comerciant de arta elvetian, Yves Bouvier. Din acel moment, intre miliardarul rus si comerciantul elvetian, s-au dus lupte aprige, cel dintai acuzandu-l pe cel din urma ca si-a acordat marje exorbitante pentru tablourile pe care le cumpara in numele lui.

In cadrul licitatiei de ieri, pretul pentru “Salvador Mundi”a inceput de la 70 milioane de dolari, trecand prin 53 de oferte succesive si ajungand la pretul final de vanzare de 450,3 milioane de dolari.

Operele de arta create inainte de secolul al XIX-lea sunt foarte rar scoase la licitatie, deoarece acestea se afla deja in muzee, fapt ce prezenta o anumita incertitudine asupra pretului pentru “Salvador Mundi”. Se pare ca cei mai bogati colectionari au spulberat aceasta indoiala in mai putin de jumatate de ora. Se anticipa ca piata operelor de arta revine la nivelul de “supraincalzire” din 2015, cand s-a atins nivelul maxim de intensitate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here