Afacerea licenţelor pentru microbuzele navetiştilor, o nouă miză pentru Primăria Capitalei: Firea ar putea prelua autorizarea transportului de călători în Bucureşti-Ilfov

0
1081

Guvernul României urmează să decidă astăzi desfiinţarea Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti, care se ocupă, în principal, de autorizarea transportului public de călători din zona metropolitană Bucureşti. Atribuţiile urmează să fie preluate de o asociaţie supervizată de primarul Capitalei, Gabriel Firea.

Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică încă din februarie proiectul legislativ de desfiinţare a Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti (AMTB). Această autoritate a fost înfiinţată în 2011, ca urmare a unui memorandum dintre România şi Fondul Monetar Internaţional. În perioda 2011-2017 s-a ocupat de monitorizarea şi avizarea activităţilor privind autorizarea, organizarea şi controlul funcţionării serviciilor de transport public de călători în zona metropolitană Bucureşti, pentru transportul cu metroul, autobuze, microbuze, tramvaie, troleibuze, trenuri regionale şi transport naval.

În această perioadă, autoritatea a câştigat un proiect finanţat din fonduri europene care îşi propunea reducerea impactului activităţii de trasport asupra mediului. Bugetul alocat proiectului a fost de peste un milion de euro, din care 85% reprezintă bani europeni.

Anul trecut, autorităţile centrale au constatat că legislaţia de înfiinţare a AMTB nu este armonizată cu legislaţia europeană, motiv pentru care, în vara anului trecut, primarul Capitalei, Gabriela Firea, şi cei 40 de primari ai localităţilor din judeţul Ilfov au semnat un acord pentru înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov, care urmează să preia atribuţiile AMTB.

Noua instituţie şi-a propus să implementeze un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă pe perioada 2016-2030 pentru regiunea Bucureşti-Ilfov, care cuprinde un pachet de programe şi proiecte cu un buget total de 7 miliarde de euro.

Astfel, dacă Guvernul aprobă astăzi desfiinţarea AMTB, atunci Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov va prelua activităţile derulate de această autoritate, plus personalul angajat şi îşi asumă şi continuarea programului din fonduri europene.

Citeste si  Administrația Porturilor Maritime a ajuns la cel mai mare număr de angajați din ultimul deceniu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here