Adrian Tănase și Alina Ciuciu – invitații Săptămânii Financiare, ediția 24 martie 2023

0
1626

În cadrul emisiunii Săptămâna Financiară de la Profit News TV din această vineri:

BIO Adrian Tănase

Adrian Tănase deține funcția de Director General al Bursei de Valori din București încă din anul 2018.

Adrian este un profesionist cu o experiență de peste 20 ani în domeniul investițiilor și a pieței de capital.

Înainte de a se alătura Bursei de Valori București, Adrian a fost:

  • CIO la NN Pensions – cel mai mare fond de pensii privat din România,
  • CEO și Equity Investment Officer la ING Asset Management România,
  • Equity Investment Officer la ING Life Insurance România și la KD Investments.

Adrian Tănase este economist de formație, cu licență în Cibernetică Economică, Statistică și Informatică de la Academia de Studii Economice din București, totodată deținând și prestigioasa certificare CFA, fiind membru în cadrul CFA Society Romania.

Despre Bursa de Valori București (BVB)

Bursa de Valori București (BVB) construiește în prezent o piață competitivă în Europa Centrală și de Est.

BVB oferă oportunități de finanțare pentru companiile care vor să atragă investiții din piața de capital din România.

În ultima perioadă, BVB a înregistrat o creștere a fluxurilor de capital, din partea investitorilor instituționali și de retail, atât din România, cât și internaționali.

Piața de capital din România s-a poziționat pe o traiectorie ambițioasă spre dezvoltare, iar perspectivele de creștere sunt optimiste.

Misiunea Bursei de Valori București este de a transforma piața de capital locală într-un instrument activ de finanțare a economiei românești.

Obiectivul BVB este de a construi una din cele mai performante piețe de capital din Europa Centrală și de Est prin crearea de oportunități atractive pentru companii și investitori, într-un mediu dinamic și transparent.

BVB va continua să ofere suportul necesar pentru încheierea cu succes a ofertelor publice pentru companiile de stat, să listeze noi companii private și să atragă un număr cât mai ridicat de investitori activi.

Obiectivele cheie ale BVB sunt reprezentate de transpunerea pe piața de capital locală a celor mai bune practici internaționale și obținerea statutului de piață emergentă.

Bursa de Valori București este o piață și un operator de sistem autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care administrează o piață reglementată și un sistem alternativ de tranzacționare (ATS), conforme cu standardele europene.

BVB operează, de asemenea, o secțiune de piață denumită RASDAQ.

La BVB sunt tranzacționate următoarele tipuri de instrumente financiare: acțiuni, drepturi, obligațiuni, unități de fond, produse structurate și contracte futures.

Veniturile operaționale ale BVB sunt generate în principal de activitatea de tranzacționare, din tarifele plătite de participanți, de comisioanele pentru listare, precum și din vânzarea de date către diverși utilizatori.

Piața Reglementată

Principala piață a BVB este piața spot reglementată, unde sunt tranzacționate instrumente financiare precum acțiuni și drepturi (emise de entități internaționale și din România), obligațiuni (corporative, municipale și titluri de stat) emise de entități din România, precum și obligațiuni corporative internaționale, UCIT (acțiuni și unități de fond), produse structurate și ETF-uri. Anterior listării pe piața reglementată, o companie trebuie să îndeplinească anumite cerințe de listare:

  • Să fie societate pe acțiuni (SA),
  • Să aibă o valoare a capitalizării anticipate / capitalurilor proprii de minim 1 milion de euro,
  • Să aibă un free-float de minim 25% (acțiuni care nu sunt deținute de companie sau de investitori strategici),
  • Să fie activă de minim 3 ani și să aibă disponibile rapoarte financiare pentru perioada respectivă.

Sistemul alternativ de tranzacționare (AeRO)

A fost creat pentru a permite listarea instrumentelor financiare emise de start-up-uri și IMM-uri din România și tranzacționarea acțiunilor emise de companii din străinătate și listate pe alte piețe.

De ce să te listezi pe AeRO?

  • Sistemul Alternativ de Tranzacționare se adresează tuturor tipurilor de companii, indiferent de mărimea lor sau de când funcționează,
  • A fost creat atât pentru acțiuni, cât și pentru obligațiuni, precum și pentru alte instrumente financiare care nu îndeplinesc cerințele pentru piața reglementată,
  • Cerințele de listare sunt simplificate, întrucât nu este necesar un prospect pentru listare, ci doar o prezentare corporate.
  • Cerințele de raportare sunt mai reduse decât cele aplicabile companiilor listate pe piața reglementată,
  • Compania își poate pregăti transferul pe piața reglementată prin creșterea treptată a free-float-ului, a capitalurilor.

BIO Alina Ciuciu

Alina Ciuciu, căci despre ea este vorba, este o pictoriță de origine română, stabilită de mulți ani în Italia, care a cucerit prin arta sa, atât publicul din România, cât și cel de peste hotare.

Originară din OradeaAlina Ciuciu a absolvit Universitatea De Vest din Timișoara – Facultatea de Filosofie și Psihologie.

Cu un loc de muncă bine plătit într-o multinațională, într-una dintre cele mai frumoase zone ale Italiei, lângă Lacul Garda, Alina Ciuciu se putea considera o femeie împlinită.

Totuşi, a simţit că trebuie să se reinventeze, aşa că a renunţat la job pentru a se dedica în exclusivitate familiei şi pasiunii sale: PICTURA.

Aventura ei în lumea picturii începe în anul 2001, când aflată într-o vacanță în Egipt este descoperită de un antreprenor egiptean care îi achiziționează picturile.

În 2010 are loc întâlnirea dintre talentul ei și tehnica picturii în ulei, care se concretizează mai apoi, în anul 2013, în prima sa expoziție individuală, desfășurată în orașul Salo, din Italia.

Alina Ciuciu și-a transformat emoțiile, sentimentele, trăirile și euforia sa în cea mai frumoasă poveste, ce avea să devină chiar profesia ei.

Pictând adesea cu cuţitul sau cu degetele, în numai 4 aniAlina a realizat până acum nu mai puțin de 1200 de tablouri, toate devenind deja hrană vizuală pentru mulți iubitori de artă.

Pe lângă faptul că este căutată de cei care s-au îndrăgostit de arta sa, Alina Ciuciu este lăudată și de specialişti în domeniu, având deja un palmares bogat de premii&distincții, dar și review-uri internaționale. 

A primit inclusiv “Oscarul” în pictură.

Printre alte distincții prestigioase se numără și:

  • Prezența sa înReview-ul alcătuit de Philippe Daverio & Vittorio Sgarbi (un „monstru” sacru al artei, recunoscut worldwide) în cartea „Writers & Artists Yearbook” 2020 (UK)
  • Culture Identity Award 2019 (Italy)
  • RecunoaștereaMuzeului European de Artă din Danemarca ca fiind „The most original artist of the 21st century” 2019 (Denmark)
  • Star of Art Award 2019 (SUA)
  • Michelangelo Award 2021
  • The Oscarof Art  ArtExpò Gallery 2021 (Italy)
  • Palm d’Orfor Art 2020 (Italy)
  • Trofeul „Artist of the Year” 2020 (Italy)
  • International Award 2020 (SUA)
  • Premiul I –David di Donatello 2020 (Italy)
  • Premiul I –Oscar della Creatività 2019 (Monte Carlo)
  • Premiul I –Arte Palermo 2018 (Italy)
  • Premiul Internațional“Christopher Colombus” 2018 (Spania)
  • Alte premii obținute la:Paris, Londra, Monte Carlo, Budapesta, Lisabona.

Câteva din premiile ei, le puteți viziona AICI, site-ul Alinei – Secțiunea About Me.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here