Adrian Sârbu ameninţă jurnaliştii B1TV cu puşcăria şi cere bani: Cu 32 de milioane datorii, mogulul de la Mediafax şi-a permis să mai deschidă 5 posturi TV

0
1554

Situaţie inedită în presă din România! Mediafax, agenţie de presă patronată de mogulul Adrian Sârbu, a ameninţat, într-o notificare, jurnaliştii Răzvan Zamfir şi Radu Buzăianu cu puşcăria şi a cerut despăgubiri pentru că în emisiunea “Bună, România” de pe B1TV au difuzat un fragment dintr-un interviu oferit de ministrul George Ciamba pentru Mediafax şi Gândul.

Mai exact, în notificarea transmisă de Mediafax se invocă legea drepturilor de autor, deşi difuzarea materialul s-a făcut cu precizarea sursei, şi se transmite celor doi realizatori ai emisiunii că riscă între 6 luni şi 3 ani de închisoare pentru că au difuzat 8 minute de interviu.

Rolul transmiterii acestui material a fost de a arătat cum se descurcă ministrul delegat pentru Afaceri Europene când este în faţa unui “moderator ajutător”, care pune întrebări în care i se sugerează deja un răspuns, faţă de un interviu acordat în urmă cu câteva luni la Europa FM când George Ciamba a avut reale probleme şi nu a putut să ofere răspunsuri clare şi pe subiect la întrebările primite, au arătat chiar realizatorii emisiunii.

Şi dacă ministrul nu s-a supărat pentru că a fost ironizat în emisiune, în schimb Mediafax s-a supărat şi a trimis o notificare ameninţătoare în care se cer despăgubiri şi se ameninţă cu închisoare.

Licențe de la CNA, în ciuda problemelor financiare

Dacă vine vorba despre cererea de despăgubiri, trebuie să subliniem că Ministerul de Finanţe, pe site-ul mfinanţe.ro, arată că agenţia Mediafax deţinută de Adrian Sîrbu are peste 32 de milioane de euro capitaluri negative.

De altfel, până în 2002, firmele din Grupul Media PRO nu şi-au plătit niciun fel de taxe – nici impozitul pe profit, nici contribuţiile corespunzătoare salariilor, nici TVA, arată Săptămâna Financiară.

Cu toate acestea, mogul Adrian Sîrbu, care deţinea atunci şi PRO TV, a primit în 2002 un ajutor de stat de 276 de miliarde de lei de la Guvernul Adrian Năstase, cu titlu de ajutor pentru “dezvoltarea culturii”. De subliniat că acest ajutor a fost acordat unui post privat în condiţiile în care există postul public de televiziune.

În ciuda tuturor datoriilor şi a trecutului său, CNA nu a avut nicio problemă să îi ofere lui Adrian Sîrbu alte licenţe pentru Smart TV, Aleph Business (generalist), Aleph News (tematic informativ) și Aleph Comedy (tematic divertisment). Iar mogulul media nu se limitează aici şi anunţă lansarea a încă alte două televiziuni: una pentru un post educativ și alta pentru o televiziune de lifestyle, conform paginademedia.ro.

Dosar de evaziune fiscală și spălare de bani

Tot Adrian Sîrbu este vizat şi în mai multe dosare penale, dar cu toate acestea mogulul media se bucură de tergiversări în judecarea lor, deşi iniţial a făcut şi puţin arest preventiv. În dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani întocmit de Parchetul General, deşi în mod normal camera preliminară durează 2 luni conform codului de procedură penală, în cazul lui Sîrbu dosarul stă de mai bine de 3 ani.

Procurorii arată că, în cazul societăţilor din grupul de presă Mediafax, decizia lui Sârbu a fost aceea ca angajaţii să îşi primească drepturile băneşti, al căror cuantum era negociat la momentul angajării, parţial în baza unui contract de muncă şi parţial în baza unor contracte de cesiune de drepturi de autor, încheiate cu terţe societăţi aflate sub controlul său (aşa-numite societăţi de drepturi de autor), aceste din urmă societăţi facturând, apoi, societăţilor din grupul de presă servicii de conţinut (redactare articole), realizat în timpul programului de muncă, pe mijloacele fixe ale societăţilor din grupul de presă, de persoanele angajate în cadrul acestor societăţi.

“Deşi acest sistem de plată era unul de natură a-i dezavantaja pe angajaţi, din probele administrate în cauză a rezultat că acest mod de plată nu era supus negocierii, fiind o condiţie «sine qua non», impusă în mod direct la angajare, iar pentru cei mai mulţi dintre angajaţi semnarea contractelor de cesiune şi a actelor adiţionale era o pură formalitate, fără de care nu se puteau angaja şi nu îşi puteau continua activitatea”, precizează rechizitoriul.

Probatoriul administrat în cauză a stabilit că sistemul de salarizare, ce presupunea facturarea de către societăţile de drepturi de autor a unor servicii de conţinut (în fapt munca realizată de angajaţii proprii), către societăţile din grupul de presă, a reprezentat eşafodajul sistemului de eludare a taxelor datorate bugetului de stat, conchid procurorii.

Crime împotriva umanității în dosarul Mineriada

Adrian Sîrbu mai este implicat şi în dosarul Mineriada unde este acuzat chiar de crime împotriva umanităţii. În acest dosar, procurorii arată că “inculpatul Adrian Sârbu, consilier al inculpatului Petre Roman a fost în stare să gândească atacuri teroriste asupra manifestanţilor din Piaţa Universităţii, solicitând ministrului Apărării să-i pună la dispoziţie 20 de kilograme de trotil pentru a-i arunca în aer pe protestatari”.

Procurorii mai arată că Adrian Sârbu a participat la organizarea atacului asupra populaţiei civile din Bucureşti, facilitând transportul la Bucureşti al unor grupuri de muncitori din Galaţi şi ocupându-se, alături de Ionescu Cazemir Benedict şi Dumitru Nicolae, din ordinul inculpatului Roman Petre, de cazarea şi hrănirea minerilor.

Dar şi aici, Adrian Sîrbu se bucură de tergiversări după ce Înalta Curte a restituit dosarul la parchet pentru refacerea rechizitoriului.

Ascensiunea lui Adrian Sîrbu

În vârstă de 63 de ani, Adrian Sârbu a ajuns în 20 de ani dintr-un simplu regizor la Studiourile Sahia Film la şefia companiei Central European Media Enterprises. După absolvirea Institutului de Teatru şi Film, Sârbu a devenit regizor la Studiourile Sahia, unde a realizat peste 150 de filme documentare.

Venirea Revoluţiei a fost un moment decisiv în viaţa acestuia. În decembrie 1989, Sârbu a ajuns în clădirea Comitetului Central al PCR, unde a filmat evenimentele care au schimbat România pentru totdeauna. El a fost „operatorul oficial“ al Revoluţiei şi a filmat inclusiv procesul soţilor Ceauşescu. Cei care au participat la Revoluţie spun că Adrian Sârbu era un apropiat al lui Silviu Brucan, care, de altfel, l-a introdus pe regizor în sediul CC, unde a înregistrat întâlnirile din 22 decembrie 1989 şi în zilele ulterioare.

În 1990, Adrian Sârbu a devenit consilierul personal al premierului în Guvernul Petre Roman, funcţie cu rang de secretar de stat responsabil cu comunicarea şi imaginea Executivului României, scria Adevărul.

În 1993 a înființat Mediafax, doi ani mai târziu a deschis PRO TV, a fost ulterior CEO al Central European Media Enterprises, compania care a ajuns să dețină Pro Tv, funcție deținută până în 2013.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here