Administratorii fondurilor de pensii Pilon II, îngrijoraţi de afirmaţiile lui Darius Vâlcov

1
1447

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) îşi exprimă, într-un comunicat, „îngrijorarea în legătură cu afirmaţiile recente ale dlui consilier de stat Darius Vâlcov”, care „pot pune într-o lumină negativă, în mod nemeritat, performanţele Pilonului II de pensii”.

Acționarii celor șapte fonduri care administrează Pilonul II de pensii au raportat pierderi de aproape 150 milioane de euro în ultimii zece ani de când există acest sistem pe piața românească, susține Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Organizația îi răspunde astfel lui Darius Vâlcov, consilierul personal al premierului Dăncilă, care a spus că „cele şapte SRL-uri percep comisioane de 1,5 miliarde, din cele 10 miliarde de euro pe care le administrează”. Valoarea comisioanelor percepute (1,5 miliarde de lei, nu euro) reprezintă totalul încasat de cei șapte administratori de la începutul sistemul și până în prezent. Acestea sunt venituri, nu profituri, din care se scad numeroasele costuri, majoritatea derivate din reglementarea strictă a sistemului. Mai mult, administratorii Pilonului II au realizat investiții semnificative în 2006-2008 pentru setarea sistemului, care ajung la 500 de milioane de euro și care nu au fost niciodată recuperate din business-ul de administrare. Acționarii administratorilor înregistrează și astăzi pierderi totale pe ultimii 10 ani, care ajung la aproape 150 de milioane de euro nerecuperate (sume nominale, neactualizate cu inflația sau alte prime de risc)”, spun reprezentanții APAPR.

Cei șapte administratori sunt Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, Metropolitan Life Pensii, NN şi Vital. Vâlcov i-a acuzat pe șase din cei șapte că fac investiții păguboase, făcând referire la achiziția de acțiuni RCS-RDS, în condiţiile în care compania a înregistrat, într-un an scăderi pe bursă de 25%, iar trendul se menţine şi în anul următor.

„RCS-RDS anul trecut această companie, care nimeni nu ştia cât valorează, s-a gândit hai să ieşim, deşi aveau 153 de milioane de euro capital, atât aveau ei bunurile lor, să ieşim pe piaţă să ne evaluăm. La cât s-au evaluat? La patru miliarde de lei, adică de patru ori mai mult. Au ieşit pe piaţă în condiţiile în care cei care trebuiau să cumpere ştiau- această companie are dosar penal, chiar atunci au ieşit. Administratorii ei, în dosar penal. Între 30 şi 50% dintre reţele nu au avize, adică s-au legat prin localităţi, a sunat cineva de la DNA au mai sunat din altă parte şi s-au rezolvat lucrurile în sensul că au trecut cu firul. Fondul de pensii au zis hai să cumpărărm acţiuni la RDS. Cu cât? 4 miliarde. Patru valorează? Cu atât cumpărăm şi noi. Ce s-a întâmplat într-un an? Şase din cele şapte fonduri, minim cinci au acţiuni la RDS în condiţiile în care într-un an de zile acţiunile au scăzut cu 25%, adică azi compania nu mai valorează patru miliarde, valorează trei. Într-un an trendul este să se ducă cu încă 25% în cap, în condiţiile în care astăzi compania are 1,2 miliarde de euro datorii”, a declarat Darius Vâlcov, la un post TV.

În replică, APAPR spune că portofoliile fondurilor private de pensii sunt diversificate pentru a acoperi eventualele riscuri ca anumite investiții să subperformeze într-o anumită perioadă. „Faptul că un anumit emitent poate avea un risc reputational într-o anumită etapă a dezvoltării lui nu înseamnă automat că perspectivele companiei pe termen lung sunt nule. Riscul reputational este unul din riscurile cu care orice companie listată se poate confruntă în mod curent. De asemenea, prezența tuturor emitenților la Bursa de Valori de la București este autorizată tot de către ASF, care de altfel controlează și activitatea tuturor emitenților de pe piața de capital”, se arată în poziția APAPR la cele declarate de Vâlcov.

Actualul Guvern intenționează să îi convingă pe cei șapte milioane de români care au cotizat din 2008 la Pilonul II de pensii să renunțe la acest sistem și să treacă la Pilonul I, administrat de stat, pe motiv că statul este mai bun administrator decât fondurile private. Toți banii strânși în conturi vor ajunge astfel la buget și se vor duce la actualii pensionari.

1 COMENTARIU

  1. Un lucru este CERT. Plasamentul in actiuni RCS RDS este Un esec. Asta este esentialul, spus cu jumatate de gura. Acum, ce incearca, „intentioneaza”, Guvernul sa faca este treaba lui. Treaba mea este sa analizez oferta si sa iau o decizie. In acest moment nu am niciun gand sa parasesc sistemul administrat privat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here