Adevărata porcărie de la București este confirmată de la Bruxelles: România nu a solicitat UE niciun ajutor suplimentar în contextul crizei de Pestă Porcină Africană (PPA)

0
895
Comisia Europeana

Pentru a evita minciunile și manipulările de la București, cursdeguvernare.ro a cerut detalii de la Bruxelles, pentru a analiza măsurile și eficiența luptei împotriva pestei porcine, care răstoarnă, catastrofic, toate calculele pe zootehnia românescă, aflată după 14 ani de ebmargo asupra cărnii de porc.

Răspunsurile oficiale primite sunt halucinante și-l somează pe contribuabilul român să se pregătească de factura despăgubirilor:

Comisia Europeană NU a primit deocamdată nicio cerere oficială din partea României pentru acordarea unui ajutor financiar suplimentar în contextul crizei de Pestă Porcină Africană (PPA), deși poate solicita inclusiv decontarea a 50-75% din cheltuielile cu despăgubirea fermierilor.

Singurii bani europeni ajunși în România pentru epidemia de PPA sunt cei alocați direct de Comisia Europeană, din bugetul special pentru prevenția pestei porcine. E vorba de 1,2 milioane euro, alocați în perioada 2015-2018.

Eficiența cheltuirii acestor fonduri este descrisă de statistica europeană:

77% dintre focarele europene de pestă porcină sunt identificate în România.

“DG SANTE a început să acorde sprijin financiar pentru prevenirea și detectarea anticipată a pestei porcine africane în 2015. De atunci, 1,2 milioane euro au fost alocate în acest scop (726.000 euro numai în anul 2018) României.

Anca Păduraru, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat pentru cursdeguvernare.ro că în afară de cel menționat mai sus, până la ora actuală, Comisia nu poate confirma nicio cerere de ajutor financiar suplimentar.

În cazul pestei porcine africane există două feluri de bugete:

*Primul, cel prin care deja s-au alocat bani pentru genul acesta de epidemii și situații de urgență, sursa din care a primit România cei 1,2 milioane de euro.

*Fonduri suplimentare, accesate la cerere, de exemplu pentru compensațiile acordate proprietarilor ale căror animale sunt ucise. Aici se pot deconta între 50 și 75% din banii pe care țara membră îi alocă.

Pentru a primi fonduri suplimentare, România trebuie mai întâi să ceară astfel de ajutoare financiare și să știe foarte clar pentru ce solicită banii, a explicat Anca Păduraru.

“Vrea să se ocupe de măsurile de securitate, sau cere bani pentru a aduce experți, pentru incineratoare, întrucât nu face față din punct al înzestrării tehnice, sau pentru că au omorât foarte multe animale, nu mai au producție și trebuie despăgubiți fermierii”, a exemplificat Anca Păduraru.

Înainte însă de a accesa noi fonduri, autoritățile române trebuie să explice cum au folosit cele 1,2 milioane de euro deja alocate.

Până la 15 septembrie, au fost evaluate despăgubirile cerute de 3.129  de exploatații agricole, în valoare totală de 47,600 milioane de lei. Dintre acestea, au fost plătite solicitările din 167 de dosare, totalizând 507.890 de lei, conform datelor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Pentru asigurarea sumelor de bani necesare compensațiilor acordate celor afectați de pestea porcină, ANSVSA a primit, la rectificarea bugetului, încă 212,272 milioane lei.

Aproape 77% din cazurile de PPA confirmate în 2018 la porci domestici apar în România

“Apariţia PPA în România a fost explozivă şi deosebit de agresivă”, au declarat guvernanții.

Primul caz de PPA a fost confirmat la 31 iulie 2017, iar săptămâna trecută numărul ajunsese la 826 de focare.

Daniela Giurcă, cercetător la Institutul de Economie Agrară al Institutului Național de Cercetări Economice din cadrul Academiei Române, a declarat:

“Este o evoluție normală, nu agresivă. Modul cum s-a acționat este responsabil de extinderea aceasta.

Dacă era luată mai din pripă și dacă făceau ce trebuia de la bun început, nu se ajungea la această situație. Controlezi mai ușor niște focare mici. Acum, se va extinde. Este limpede că situația a scăpat de sub control”.

Datele din sistemul european de notificare a bolilor la animale arată că numărul cazurilor de PPA înregistrate în România la porcii domestici a fost anul acesta cel mai mare din toate statele UE care se confruntă cu această epidemie, plus Ucraina.

Toate detaliile pe:

http://cursdeguvernare.ro/bruxellesul-confirma-halucinant-porcaria-din-romania-bucurestiul-nu-solicitat-ue-niciun-ajutor-suplimentar-12-milioane-cheltuite-pe-preventie-cu-urmatorul-rezultat-77-dintre-cazurile-inregistr.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here