Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, spune că ”este strigător la cer” ce i se întâmplă, după ce a fost audiat la DNA, fiind urmărit penal pentru abuz în serviciu în cazul vânzării a 968 de imobile. La rândul său, premierul Sorin Grindeanu spune că el nu are nicio implicare în acest caz, pentru că nu a avut, ca viceprimar, atribuţii în domeniul patrimoniului oraşului.
În cadrul unui interviu , Sorin Grindeanu ( fost viceprimar al Timişoarei între iunie 2008 şi decembrie 2012 ) a comentat dosarul DNA privind imobilele din Timişoara, în care sunt acuzaţi primarul Nicolae Robu şi fostul edil Gheorghe Ciuhandu, afirmând că el nu are nicio implicare în acest caz, pentru că nu a avut, ca viceprimar, atribuţii în domeniul patrimoniului oraşului.
“Am văzut că se tot spune în spaţiul public cum că am vreo legătură cu un dosar. (…) Este o manipulare deja suspectă. Nu am răspuns niciodată când am fost viceprimar al oraşului de domeniul patrimoniului oraşului. Lucrurile sunt cât se poate de clare”, a afirmat premierul.
Nicolae Robu susţine că ”legea este aberantă”, explicând că doar două apartamente au fost vândute în perioada primului său mandat şi spunând despre el că este ”corect şi cinstit 100%, nu 99.99(9)%”.
Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu (PNL), a scris pe Facebook un mesaj în care explică faptul că doar două apartamente au fost vândute în primul său mandat de edil, în baza Legii 112/1995. Robu a postat şi fotografii cu locuinţele despre care vorbeşte.
”Este strigător la cer ce mi se întâmplă! Două apartamente s-au vândut cu mine ca primar cu suspiciune de nerespectare a cerinţei Legii 112/1995 de deţinere de către cumpărători a calităţii de chiriaş înaintea datei de 25.01.1996, nerespectare care, dacă se confirmă, nu îmi aparţine, ci aparţine aparatului de specialitate al primăriei. Iată-le, sunt cel din dreapta, respectiv cel din stânga din clădirea din fundul curţii! Nu este strigător la cer să se vorbească despre mine «la grămadă» pentru «vânzarea frauduloasă a 1.000 locuinţe către persoane influente, cu cauzarea unui prejudiciu de 40 milioane euro»?! Oameni buni, eu sunt corect şi cinstit 100%, nu 99.99(9)%!”, a scris Nicolae Robu.
Edilul a scris şi un comentariu la postarea sa în care spune că nu are nimic de reproşat DNA, ci legii pe care o consideră ”proastă”. Robu spune că în astfel de cazuri nu şefii instituţiilor ar trebui traşi la răspundere, ci aparatul de specialitate.
”Eu nu reproşez nimic DNA-ului, eu reproşez legii proaste, care duce răspunderea la primar, preşedinte de consiliu judeţean, ministru, etc., când, de fapt, răspunderea ar trebui să revină aparatelor de specialitate ale instituţiilor respective, care pentru asta există şi sunt plătite.
Ocupanţii funcţiilor la vârf ar trebui să fie responsabili doar când dau dispoziţii / pun presiune într-un fel sau altul să se încalce legea, nicidecum când semnează cu bună-credinţă având din partea aparatelor de specialitate o mulţime de avize de fezabilitate, oportunitate şi, bineînţeles, legalitate”, a mai precizat Robu.
Potrivit site-ului flux24.ro, de retrocedarea ilegală a celor 968 de case în Timișoara, în afară de clanurile de romi, au beneficiat și oameni ai legii. Printre beneficiarii vânzărilor de apartamente pe Legea 112 sunt fostul şef al Poliţiei Timiş Săndel Palade, fostul şef al DNA Timişoara Vasile Speriusi, fostul şef de la SIPI („Doi şi-un sfert“) Timiş Dorel Andraş sau fostul şef al Parchetului Militar din Timişoara Radu Ilina. Dar și fostul șef al procurorilor din Timiş Vasile Bâc şi fostul şef al DNA Timişoara Tamaş Shiffbeck, scrie sursa citată.
La 22 noiembrie 1999, Shiffbeck a devenit chiriaș, iar două săptămâni mai târziu, la 9 decembrie, a cumpărat apartamentul de pe strada Mureș. Prețul imobilului cu trei camere și o suprafaţă de 62 de metri pătraţi a fost stabilit la aproximativ 83 de milioane de lei vechi, echivalentul a 4.500 de dolari, la cursul de la data încheierii contractului.