Vot in unanimitate la G7

0
1891
sursa pozei: Official Twitter account of G7 Italy 2017
sursa pozei: Official Twitter account of G7 Italy 2017
Luni 10 Aprilie si marți 11 Aprilie a avut loc in localitatea Lucca din Italia summitul G7 unde au participat Miniștrii de Extrene a celor 7 economii industrializate de la nivel mondial. Tema principala a fost situația din Siria si felul in care aceasta afectează relațiile diplomatice dintre SUA si aliații săi, Rusia si Coreea de Nord. 
Săptămana trecută, in dimineața zilei de 7 Aprilie, SUA da un răspuns atacului cu arme chimice ce avusese loc in Siria atacând baza militară siriană ce s-a presupus a fi responsabila pentru acesta. Decizia SUA a fost puternic criticata de Rusia care s-a declarat a fi un susținător al regimului Assad. Aceasta decizie a avut ecou si la nord de paralela 38, oferind cadru pentru invocarea legitimitatii programul armelor nucleare nord coreene. 
Asadar odata cu deschiderea summitului G7 din Lucca, discutia purtata in cadrul Consiliului de Securitate ONU cu privire la conflictul din Siria a fost reluată. 
Boris Johnson spune ca Moscova ar trebui sa își retragă sprijinul oferit regimului de la Damasc, in caz contrar Rusia ar putea fi supusa unor alte sancțiuni internaționale. Tot el spune ca “regimul Assad nu își otrăvește numai proprii cetățeni, dar otrăvește si imaginea Rusiei”. 
Aceeași atitudine a avut-o si Secretarul de Stat al SUA Rex Tillerson care i-a dat un ultimatum Rusiei spunându-i ca trebuie sa aleagă de partea cărei tabere se poziționează. In acest sens, Tillerson l-a vizitat la Moscova ieri pe Ministrul de Externe rus, Sergey Lavrov.
In mod paradoxal, atat SUA cat si Marea Britanie au o pozitie foarte transanta in ceea ce priveste Rusia in ciuda faptului ca politicile recente ale celor doua puteri au fost criticate de organismele internationale partizane ale globalizarii, SUA fiind chiar acuzata de “prietenie” cu Rusia. 
După modelul observat săptămana trecută in cadrul întâlnirii dintre Donald Trump si președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, când in timp ce aceștia discutau despre securitatea internationala, pacea mondiala si relatii comerciale echitabile, SUA trimitea 59 de rachete de croaziera in Siria, exact in timp ce cei 7 miniștrii făceau declarații ferme dar militau pentru pace, tot SUA îndrepta o forța de atac a Marinei către peninsula nord coreană. 
Rusia, exclusă din G8 in 2014 ca urmare a sancțiunilor impuse acesteia pentru anexarea Crimeii si violarea normelor de drept internațional, declara ca atacul cu arme chimice a fost in realitate orchestrat de către SUA tocmai in vederea legitimării unei intruziuni americane in Siria. 
In ciuda faptului ca Rusia nu mai este membru, potrivit agenției ANSA, la inițiativa senatorului italian Maurizio Gasparri, Președintele Italiei Sergio Mattarella, l-a invitat pe Vladimir Putin sa țină un discurs la summitul G7 ce va avea loc pe 26-27 Mai, summit dedicat șefilor de state. In acest fel Italia se poziționează ca o punte de dialog intre vest si Rusia. 
Daca summitul G7 era așteptat pentru a reduce tensiunile si a stabiliza relațiile diplomatice, acest lucru nu s-a întâmplat întrucât țările care si-au declarat inițial sprijinul pentru intervenția Statelor Unite in Siria, acestea si-au întărit acest sprijin in timp ce Rusia si Iran au declarat ca vor raspunde militar unei viitoare amenințări asupra Siriei, iar Coreea de Nord urmeaza sa sarbatoreasca sambata cea de-a 105-a aniversare a lui Kim II-sung, probabil in stilul caracteristic. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here