Un studiu realizat de KPMG relevă că băncile vor fi obligate să își regândească din temelii produsele, dacă legea privind plafonarea dobânzilor va fi, până la urmă promulgată

0
1103

Creditele acordate populației vor scădea substanțial ca număr, iar unele bănci ar putea renunța definitiv la aceste produse, cel puțin în varianta lor în lei.

Angela Manolache, partener pe zona de consultanţă, precizează că în situaţia în care legea privind plafonarea dobânzilor va fi adoptată în forma ei actuală, veniturile băncilor vor scădea semnificativ şi vor ajunge la un nivel care nu va mai permite acioperirea tuturor costurilor de creditare.

Citând un studiu realizat de companie pentru Asociaţia Română a Băncilor, Manolache a arătat că, în aceste condiţii, băncilor vor trebui să îşi revizuiască semnificativ ofertele de creditare. La nivelul consumatorilor aceasta ar însemna un acces mai greu la credit.

Cei mai afectaţi vor fi clienţii care vor să ia credite de consum în lei, pe perioade scurte şi mai ales cei care ar vrea să opteze pentru produsele cu dobândă fixă.

” Vom asista la o restrângere a creditării. Unele bănci ar putea chiar să renunţe definitiv la creditele de consum. Altele ar putea să nu mai prelungească liniile pentru cardurile de credit şi pentru descopritul de cont. Perioada de graţie pentru aceste produse nu va mai exista. Creditele cu dobândă fixă pe perioade lungi vor fi şi ele afectate. Nu în ultimul rând am putea asista la o revenire a creditului în valută, care nu este afectat de lege, dar care aduce riscul valutar”, a explicat Manolache.

Senatul a aprobat, la finalul lunii februarie, proiectul de lege prin care dobânda anuală efectivă (DAE) este limitată la de 2,5 ori dobânda legală, adică dobânda de politică monetară (2,25% în prezent) în cazul creditelor ipotecare şi la 18% în cazul creditelor de consum.

În prezent nu există limită de dobândă în contractele de credit încheiate între firme şi persoanele fizice. Potrivit proiectului, însă, limitele s-ar aplica şi contractelor în derulare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here