Teodorovici: Nu se pune problema unei naţionalizări a Pilonului II de pensii. Va exista o analiză după aproximativ 10 ani de funcţionare a acestui mecanism

0
1070

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a susţinut din nou, la dezbaterile moţiunii simple depuse de PNL împotriva sa, că nu se pune problema naţionalizării Pilonului II de pensii şi nu va pune niciodată în balanţă deficitul bugetar cu veniturile românilor, indiferent dacă este vorba despre salarii sau pensii. El a mai afirmat că este firesc să existe o analiză după aproximativ 10 ani de funcţionare a Pilonului II de pensii şi va ieşi public în perioada iunie – iulie pentru a prezenta rezultatele.

“Referitor la problematica Pilonului II, atât de discutată şi disputată în ultima perioadă, doresc să fac doar două precizări. În primul rând, nu se pune problema unei naţionalizări. Eu am spus că este firesc să existe o analiză după aproximativ 10 ani de funcţionare a acestui mecanism şi că vom ieşi public în perioada iunie – iulie pentru a prezenta românilor rezultatele acesteia. Prin urmare, orice speculaţie nu face decât să creeze suspiciuni neîntemeiate, dovedind diletantismul şi reaua credinţă a celor care răspândesc astfel de idei. În al doilea rând, ca cetăţean al României, ca membru al unui partid de stânga, şi nu în ultimul rând sau poate tocmai din acest motiv, ca ministru de Finanţe într-un guvern PSD,  nu voi pune niciodată în balanţă deficitul bugetar cu veniturile românilor, fie că vorbim de salarii sau de pensii. Niciodată!”, a susţinut Teodorovici.

El a spus, după dezbaterile din plen, că în luna iunie cu siguranţă vor fi discuţii cu administratorii celor şapte fonduri de pensii şi că speră ca până atunci aceştia “să se oprească din declaraţiile pe care le fac nejustificat”.

“Nu plecăm de la ideea de desfiinţa ceva, de a suspenda transferul pe Pilonul II. Am spus că este o posibilă variantă ca atunci când lucrurile sunt foarte clare şi oamenii pot, de ce să nu opteze (…)? Prima opţiune este să facem o analiză foarte clară. În luna iunie, cu siguranţă vom discuta cu cele şapte fonduri de pensii, timp în care speranţa mea este să se oprească din declaraţiile pe care le fac nejustificat. (…) Trebuie să administreze, nu să facă aprecieri vizavi de sau să anunţe nu ştiu ce firmă de avocatură. Sunt declaraţii tipice. Am spus că iunie – iulie (n.r.  – va avea loc analiza), nu s-a schimbat”, a declarat ministrul Finanţelor.

Teodorovici a explicat că există un cost de adimistrare cuprins între 1,5  şi 1,6 miliarde de lei pe care românii îl plătesc pentru Pilonul II de pensii şi alte fonduri de pensii private: “Avem, pe de o parte, 1,5  – 1,6 miliarde de lei costul pe care românii îl plătesc pentru acestea şi alte fonduri de pensii private la care se adaugă şi costul de dobândă. (…) La nivelul Guvernului, cu Ministerul Muncii şi nu numai, se va purta o discuţie cu ceilalţi actori, stăm, discutăm şi fără niciun fel de alte elemente vom stabili care e cea mai bună abordare pe viitor”.

De asemenea, el a spus că este posibil să se modifice aceste comisioane: “Da, e un subiect – comisioanele de astăzi de un miliard şi jumătate de lei la 10 ani de zile o sumă destul de importantă – o sumă la care se adaugă şi costurile de finanţare, de împrumut, costurile cu dobânda la titlurile de stat pe care fondurile de pensii le plasează la stat”.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here