Societăţile care nu şi-au efectuat analiza de risc la securitate fizică risca amenzi de până la 20.000 lei

0
1324

Toate firmele, inclusiv cele înfiinţate înainte de 2012, sunt obligate ca până la 1 iulie să efectueze analiza de risc la securitate fizică, în caz contrar riscând amenzi cuprinse între 10.000 şi 20.000 lei.

Potrivit legii, analiza de risc la securitate fizică trebuie efectuată de evaluatori acreditaţi de Poliţia Română asupra tuturor instituţiilor publice, regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale, institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare, societăţile comerciale, indiferent de natura capitalului social, precum şi alte organizaţii care deţin bunuri ori valori cu orice titlu.  

Obligaţia efectuării analizei de risc la securitate fizică şi implementării măsurilor de securitate conform acesteia, era aplicabilă pentru mai mult de 1,5 milioane de unităţi, cerinţa legală extinzându-se şi asupra pentru punctelor de lucru înfiinţate distinct de către acestea.  

Analiza de risc implică:

*definirea parametrilor interni şi externi care generează şi/sau modifică riscurile la securitatea fizică a unităţii;

*stabilirea metodei şi a instrumentelor de lucru;

*identificarea tuturor riscurilor la securitatea fizică, a zonelor de impact, a evenimentelor şi cauzelor riscului, precum şi a potenţialelor consecinţe;

*analizarea riscurilor la securitatea fizică; estimarea riscurilor unităţii beneficiare;

*întocmirea Raportului de evaluare şi tratare a riscurilor la securitatea fizică.

Sumele nu sunt deloc mici: preţul evaluatorilor de risc la securitate fizică pornesc de la 95 euro, crescând în funcţie de distanţa pe care trebuie să o parcurgă evaluatorul până la obiectivul ce urmează să fie evaluat, suprafaţa acestuia, timpul estimat a fi necesar pentru evaluare – situaţie în care evaluatorii pot include în tarif şi contravaloarea nopţilor de cazare, dar şi costurile ce ar acoperi hrana.  

Astfel, pentru un punct de lucru mic, de maximum 50 mp, evaluatorul poate percepe cel puţin 600 lei, pentru spaţii mai mari de 100 mp peste 1.000 de lei, iar pentru spaţiile ce depăşesc 200 mp preţul poate ajunge între 2.000 şi 5.000 de lei, în funcţie de domeniul de activitate şi numărul de angajaţi.  

O firmă mare, care are mai multe puncte de lucru, poate chiar sute cum este cazul caselor de pariuri sportive, este obligată să plătească evaluarea de risc pentru fiecare dintre acestea.  

Printre factorii care pot influenţa preţul unei analize de risc se numără:

*suprafaţa obiectivului (preţul pentru o casă de amanet sau un birou va fi mai mic decât preţul pentru un depozit),

*complexitatea activităţii (evaluarea unui spaţiu în care se vând băuturi alcoolice va fi mai simplă decât evaluarea unui spaţiu în care se asamblează maşini)

*locul unde este amplasat obiectivul (la preţul pentru realizarea unei ana­lize de risc se adaugă costurile deplasării).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here