Românilor nu le-a ieşit nici de data aceasta: şi-au schimbat firnizorul de curent aşteptând degeaba o reducere a facturilor cu 20%

1
1558
restante facturi

Peste un milion de familii şi-au schimbat furnizorul de curent electric anul trecut. Unii clienţi spun că, deşi în noile contracte le-au fost promise preţuri mai mici, facturile au venit la fel sau chiar mai mari.

Dintre cei 107 furnizori care-şi împart acum piaţa liberalizată de energie cei mai mulţi au ales tot firmele la care erau abonaţi şi până acum.

În România sunt 5 mari furnizori care se numesc “de ultimă instanţă”. Sunt cei istorici, la care sunt încă alocate peste 7 milioane de gospodării, din totalul de 8 milioane. Acest sistem este reglementat de stat. Preţul curentului aici a fost la finalul anului trecut de 46 de bani pe Kwh.

Restul de un milion de familii au semnat contracte noi pe piaţa liberă. A fost o creştere fulminantă, de peste 700.000 de clienţi, potrivit datelor ANRE. Ei au cumpărat curent la preţul mediu de 37 de bani. Ar fi trebuit să facă o economie de 20%, teoretic, însă nu toţi au simţit-o.

Unii spun că au facturi mai mici, alţii că nu simt schimbarea, iar alţii chiar că plătesc mai mult. Preţul depinde de ofertă pe care a semnat-o fiecare client. În plus, într-o factură, atât pe piaţa reglementată, cât şi pe cea liberă, sunt peste 10 componente, pe lângă preţul curentului. Acestea fac ca eventualele “oferte” ale furnizorilor, valabile doar pentru energia activă, să fie anulate de restul tarifelor, cele mai multe stabilite tot de stat şi care în ultima vreme tot cresc.

1 COMMENT

  1. Domnule draga,
    Comparati mere cu pere si vreti sa vedeti cati cartofi aveti. S-o luam de la inceput:
    – pe piata libera pretul final al energiei este format din: pretul de baza al energiei (NUMAI acesta il negociati cu noul furnizor) + tarife reglementate stabilite NUMAI de stat cum spuneti dumneavoastra. Si aici avem asa:
    – tarif de transport: care in 2018 este exact la fel cu cel din 2017;
    – tarif de sistem: care a crescut cu 2.67 lei/MWh in 2018 fata de 2017;
    – tarife de distributie, care sunt diferentiate pe zone geografice si care au evolutii diferite, adica:au scazut in Transilvania Nord (–0.36 lei/MWh), Transilvania Sud (-4.57 lei/MWh), Muntenia Nord (-2.1 lei/MWh), Oltenia (-9.17 lei/MWh), Banat (-1.42 lei/MWh) si Moldova (-4.39 lei) fata de 2017; au crescut in Muntenia Sud (Bucuresti, Ilfov, +1.18 lei/MWh) si Dobrogea (+3.36 lei/MWh)
    – certificatele verzi, care si ele au scazut fata de 2017 cu 0,8 lei/MWh;
    – cogenerare,care a scazut si ea cu 0.37 lei/MWh.
    Deci … depinde de mai multi factori scaderea asta asteptata.
    Daca vorbim despre clientii care nu si-au exercitat dreptul la eligibilitate si vor sa o faca, ei trebuie sa ia in calcul si sa compare asa:
    – pretul actual (CPC) care difera in functie de zona geografica;
    – pretul total (fara certificate verzi, cogenerare si acciza) pe piata libera.
    Pentru evaluarea a doua oferte pe piata libera se poate intr-adevar compara doar pretul energiei active, pentru ca restul de componente reglementate este la fel.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here