Românii n-au încredere să îşi lase pensia doar la stat

0
740

Un număr extrem de mic de români – doar câteva sute de persoane – au renunţat la pensia privată Pilon II şi au decis să îşi lase banii exclusiv pe mâna statului.

Sub 400 de persoane au solicitat până în prezent firmei care le administrează pensia privată să înceteze contribuţiile către Pilonul II, astfel încât banii să meargă exclusiv la stat, adică la Pilonul I, potrivit unor date furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru Avocatnet.ro.

Românii au posibilitatea, începând din martie 2019, să nu mai contribuie cu nimic la pensiile private (Pilon II), ci în schimb să contribuie doar la pensiile de stat, Pilonul I. Posibilitatea a fost introdusă la finalul anului trecut, prin celebra Ordonanţă 114.

„Unii oameni au încredere numai în stat, alţii au încredere şi în stat şi în privat. Cine are încredere doar în stat, va merge la Pilonul I“, explica în decembrie 2018 Darius Vâlcov, fost consilier al premierului Vasilica Dăncilă şi unul din principalii promotori ai acestei măsuri. Măsura a fost amplu contestată la acea vreme de administratorii de pensii private, care spuneau că astfel Pilonul II este condamnat la pieire.

Realitatea arată însă că puţini români au decis să se bazeze la pensie exclusiv pe banii primiţi de la stat. Doar 360 de persoane au cerut stoparea contribuţiilor viitoare la Pilonul II, în perioada iunie – august 2019, potrivit datelor furnizate de ASF pentru Avocatnet.ro.

Acesta este un număr extrem de mic, luând în considerare faptul că circa 6 milioane de participanţi la Pilonul II îşi puteau retrage contribuţiile. În prezent, peste 7 milioane de persoane cotizează la unul dintre cele şapte fonduri de pensii prezente pe piaţă. Dintre aceştia, peste 6 milioane de români au posibilitatea să-şi transfere în sistemul public de pensii contribuţiile de la Pilonul II, conform prevederilor Ordonanţei 114, care prevede că încetarea plăţii contribuţiei poate interveni după minimum 5 ani de cotizare. Acest lucru „arată încrederea românilor în Pilonul II de pensii şi faptul că demersurile făcute de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) în direcţia unei mai bune informări a publicului au dat rezultate“, a declarat Radu Crăciun, preşedintele APAPR.

Pentru a redirecţiona integral viitoarele contribuţii la pensii doar către Pilonul I (de stat), un contribuabil trebuie să depună o cerere de retragere la firma care-i administrează pensia privată.

Un român virează lunar către pensie o contribuţie de 25% din venitul brut: din această valoare 3,75% merg către fonduri de pensie administrate privat (Pilonul II), iar restul, 21,25%, la stat (Pilonul I).

Este important de menţionat că Pilonul I de pensii se află sub o presiune uriaşă, în contextul în care rulează pe deficit de câteva zeci de miliarde de lei, iar „gaura“ este aşteptată să se amplifice, după ce Guvernul a majorat în acest an punctul de pensie cu 15%, iar pentru anul viitor este programată o nouă creştere, de 40%.

De asemenea, în 2021, pe lângă o altă majorare a punctului de pensie, va fi aplicată şi noua Lege a pensiilor, prin care Guvernul a promis chiar şi triplări de pensii. Totodată, în anul 2030 va începe să intre la pensie generaţia numeroasă a Decreţeilor, astfel că vor fi din ce în ce mai puţini angajaţi care vor susţine din ce în ce mai mulţi pensionari.

În paralel, pensiile private Pilonul II au interzis prin lege să înregistreze profituri sub un anumit nivel stabilit de stat. Potrivit datelor oficiale furnizate de administratori, în cei 10 ani de la înfiinţare, cele şapte fonduri de pensii private active în acest sistem au obţinut un randament mediu anualizat de 8,43%.

În medie, un român care a contribuit la pensiile private Pilon II a acumulat în cont 6.631 lei (1.612 euro), o sumă care a crescut cu 14,39% faţă de sfârşitul anului 2018. Valoarea totală a activelor nete, înregistrată la 30 iunie 2019, de cele şapte fonduri de pensii administrate privat a fost de 55,14 miliarde de lei (11,64 miliarde de euro). Ritmul anual de creştere înregistrat a fost de 26,15%. La 30 iunie 2019 erau înregistraţi, în sistemul pensiilor administrate privat, 7,34 milioane de participanţi, cu aproape 1,26% mai mult faţă de sfârşitul anului 2018.

La nivelul Pilonului II, contribuţia medie a participanţilor, cu contribuţii virate la 30 iunie 2019, a fost de 182,20 lei.

Toate detaliile pe:

https://adevarul.ro/economie/bani/romanii-n-au-incredere-isi-lase-pensia-doar-stat-1_5d9b6678892c0bb0c659f010/index.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here