România, risc major de intrare în recesiune. Vor fi introduse noi taxe şi impozite, inclusiv pe muncă

0
872

Estimările economiştilor pentru anul 2019 erau pozitive în toamna anului trecut, înainte de introducerea Ordonanţei 114, prin care sunt suprataxate băncile şi companiile din energie şi comunicaţii. Estimările acestora s-au schimbat radical, analiştii economici avertizând asupra riscului major de intrare în recesiune.

Adrian Codirlaşu, preşedintele CFA România, a afirmat că, în noiembrie, se aştepta la creştere economică pentru 2019, cu un anumit risc de recesiune tehnică, ca urmare a mediului extern. Recesiune tehnică înseamnă două trimestre consecutive de reducere a PIB. Acum vede şanse mari de recesiune, nu doar tehnică.

“Trebuie văzută evoluţia PIB-ului trimestru versus trimestru anterior, ca să vedem trendul economiei. Mă aştept la încetinirea puternică a economiei atât pe consum, cât şi pe investiţii ale companiilor. Deja aceste companii au anunţat că aveau planuri de investiţii şi le-au amânat. Deficitul bugetar tot e mare şi probabil vor mai trebui să ia asemenea măsuri. Există riscul să apară şi alte măsuri de taxare, gen impozit progresiv pe muncă sau alte impozite aplicate asupra companiilor”, a spus Codirlaşu, pentru HotNews.ro.

În noiembrie vedeam creştere economică pentru 2019, cu un anumit risc de recesiune tehnică datorică mediului extern, care încetineşte puternic. Acum văd şanse mari de recesiune în următorul an, nu doar tehnică. Economia României va încetini puternic pentru că la şocul intern se adaugă şi şocul extern.

Analiştii CFA anticipează faptul că vor scădea veniturile. Aproape 44% se aşteaptă la acest lucru, 41,5% cred că vor fi aceleaşi câştiguri, iar 14,6% cred că vor creşte. În ceea ce priveşte avuţia personală, 81% se aşteaptă la scăderi, 4,8% la creşteri, iar restul cred că va fi la fel. Aici intră atât investiţiile în imobiliare, cât şi instrumente financiare.

52,4% cred că în următoarele 12 luni situaţia ocupării forţei de muncă se va înrăutăţi, 45,2% cred că va fi la fel, iar restul cred că se va îmbunătăţi. Condiţiile de business se vor înrăutăţi în viziunea a 85,7% dintre ei, iar restul cred că va fi la fel. 54,8% se aşteaptă la o creştere a preţurilor, 14,3% anticipează opusul, iar 31% cred că nu vor fi schimbări.

Adrian Codirlaşu, preşedintele CFA România a explicat:

“Sondajul se face în ultima săptămână din fiecare lună. Pe luna decembrie s-a făcut imediat după Ordonanţa de Urgenţă. Ordonanţa de urgenţă a indus acest pesimism. Practic, eu cum văd, fără să fie niciun fel informare, cele mai mari companii din România au fost lovite extrem de puternic de acea Ordonanţă. Mediul în România este extrem de impredictibil. Asta s-a văzut în anticipaţii. Dacă mă refer doar la energie şi telecom, pentru a activa în aceste sctoare este nevoie de investiţii foarte mari.   Compania face investiţii după care vine statul şi îi ia o mare parte din profit sau îi plafonează preţul. Cum se întâmplă în energie, care îi dă peste cap tot planul de afaceri. Aici sunt cei mai mari investitori străini, în aceste sectoare, şi au fost foarte tare loviţi. Prin urmare, de aici pesimismul: impredictibilitatea mediului economic din România”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here