Revoluția Fiscală declanșată de guvernul PSD-ALDE i-a obligat pe toți cei care au venituri din drepturi de autor să își plătească singuri contribuțiile sociale începând cu 1 ianuarie 2018

0
1156

Pe 22 martie 2018, Guvernul Dăncilă schimbă datele problemei și adoptă un act normativ care spune că toți cei care încasează lunar peste 1.900 de lei din drepturi de autor nu își mai plătesc singuri respectivele contribuții (CAS și CASS), acestea reținându-se la sursă.

Ce se întâmplă cu cei care au respectat legea şi şi-au plătit deja contribuţiile sociale până la OUG 18/2018?

În urma unei interpelări parlamentare, Ministerul de Finanțe a răspuns: “rezultă că plăţile anticipate deja efectuate de contribuabil cu titlu de contribuţii sociale nu se restituie în anul 2018, ele făcând obiectul regularizării care urmează a fi efectuate de plătitorul de venit până la 15 martie 2019, inclusiv”.

Asta înseamnă că cine nu şi-a plătit contribuţiile nu are nici o problemă însă toți aceea care au făcut-o, conform legii, îşi vor recupera sumele devenite “plată anticipată” cândva, la anul. Banii nu li se vor returna ci se vor scădea din obligațiile ce le vor avea atunci. Dacă nu vor mai avea nicio obligație față de Fisc, ei își vor lua adio de la banii plătiți statului român.

Plata contribuțiilor sociale la pensii (CAS) și sănătate (CASS) devine obligatorie dacă veniturile nete depășesc un anumit prag, dar există și scutiri. În plus, cei care depun declarația electronic, până la termenul limită, condiționat de plata integrală a dărilor fiscale până în decembrie, vor primi la anul o reducere de 5% la aceste dări.

Declarația unică se depune până marți, 31 iulie, anul acesta (dar, de la anul, termenul va fi 15 martie) pentru regularizarea veniturilor pe 2017 și pentru estimarea veniturilor din 2018, cu privire la care se vor face și estimările în privința dărilor ce trebuie plătite (cât impozit, cât CAS, cât CASS).

De depunerea acestei declarații sunt vizați și cei ce obțin venituri din proprietate intelectuală, adică: veniturile din drepturi de autor și drepturile conexe, inclusiv din crearea unor lucrări de artă monumentală, brevete de invenție, desene și modele, mărci și indicații geografice, topografii pentru produse semiconductoare și altele asemenea. Nedepunerea la termenul prevăzut de lege de către persoanele fizice a Declaraţiei Unice se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 500 lei, potrivit art.336 alin.(3) din Codul de Procedură Fiscală”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanţe.

Potrivit acestuia, Declaraţia poate fi depusă online, prin intermediul aplicaţiei care poate fi accesată la adresa https://declunica.anaf.ro/ , cu numele de utilizator şi parola contului personal din Spaţiul Privat Virtual (SPV), prin certificat digital calificat sau prin intermediul portalului e-guvernare.ro.

”De asemenea, Declaraţia Unică se poate depune şi în format hârtie direct la registratura administraţiilor fiscale ale ANAF, sau prin poştă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire”, se arată în comunicat. Până în prezent au depus Declaraţia Unică un număr de peste 600.000 de persoane fizice, din care online 190.000, de 3,5 ori mai multe decât anul trecut, potrivit ministerului.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here