Reuters, despre Fondul Suveran de Investiţii: Poate fi o posibilă cale spre corupţie

0
1132
Fondul Suveran de Investiţii

Jurnaliştii Reuters au făcut o analiză a proiectului privind înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii, arătând că, în ciuda criticilor şi a declarării proiectului drept neconstituţional în 2018, Guvernul continuă înfiinţarea lui, deşi astfel de fonduri „pot fi o posibilă cale spre corupţie”.

„Guvernul român avansează cu un plan de înfiinţare a unui fond suveran de investiţii, un proiect de lege revizuit şi publicat vineri prezentându-l drept un obiectiv politic principal al social-democraţilor de guvernământ pe care criticii îl consideră o posibilă cale pentru corupţie”, scrie Reuters.

Fondul ar avea un mix de numerar şi de capital în unele dintre cele mai profitabile companii de stat din România, generând venituri şi ajutând la finanţarea investiţiilor interne.

Fondul a fost blocat de Curtea Constituţională anul trecut, ca urmare a unei provocări din partea politicienilor din Opoziţie, preocupată de faptul că resursele României riscau să fie deturnate şi procesul de numire a consiliilor să fie politizat.   Cu toate acestea, instanţa a acordat Guvernului posibilitatea de a aproba fondul printr-o Ordonanţă de urgenţă.

Un proiect de lege revizuit publicat de Ministerul de Finanţe a arătat că portofoliul fondului va include controlul sau participaţiile minoritare în 28 de companii din sectoarele transport, farmaceutic şi energetic şi vor fi plătite în etape 9 miliarde de lei (1,6 miliarde lire sterline).

“Înfiinţarea fondului urmăreşte crearea unui vehicul public pentru investiţii financiare şi intermediere în acţiuni şi participarea la proiecte, un segment … care nu este în prezent acoperit de piaţa financiară din România”, se arată în proiectul de lege.

Printre companiile enumerate se află producătorul de gaze de stat Romgaz, producătorul de energie nucleară Nuclearelectrica sau grupul petrolier şi gaz OMV Petrom, controlat în majoritate de OMV din Austria şi nelistat, dar şi Hidroelectrica.

„Valoarea lor contabilă nominală totală a fost de 10,1 miliarde lei.  Ministerul a estimat că bugetul consolidat va pierde în anul 2019 4,7 miliarde de lei în dividende care se vor vărsa în fond, spre deosebire de buget, aşa cum fac în prezent.

Transparency International clasifică România drept una dintre cele mai corupte state ale Uniunii Europene, iar Bruxelles-ul îşi menţine sistemul de justiţie sub supraveghere specială.

Criticii declară că fondurile pe plan intern pot fi pradă unei alocări greşite a resurselor sau corupţiei, menţionând exemplul 1MDB din Malaezia, care este în centrul investigaţiilor privind spălarea banilor din cel puţin şase ţări”, arată Reuters.

Toate detaliile pe: adevarul.ro

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here