Rețele infracționale specializate în obținerea de lemn ilegal au adus României pagube de 25 de milioane de euro. Investigația DIICOT este încă în desfășurare

0
1770
Inspecții la 3 firme de prelucrare a lemnului suspectate de practici anticoncurențiale.

Varianta finală a programului “Inspectorul pădurii”, care monitorizează transporturile de lemne pe teritoriul României, va fi realizată de către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

Programul “Inspectorul pădurii” trebuie să devină complet funcțional până în luna iunie 2019, conform cerințelor autorităților de mediu din România și angajamentelor din actualul program de guvernare.

Acest obiectiv va fi îndeplinit prin preluarea administrării sistemului informatic “Inspectorul pădurii” de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, au explicat, ieri, într-o conferință de presă, activiști de mediu care monitorizează situația pădurilor din România.

Programul denumit “Inspectorul pădurii” a început să funcționeze în România în anul 2016, însă doar în “variantă beta”. Cu toate acestea, el a avut până acum rezultate spectaculoase, care au fost centralizate de activiștii de mediu. La aceste rezultate a contribuit și transparența aplicației informatice puse la dispoziție, întrucât orice locuitor al României putea accesa site-ul, spre a verifica dacă un anume transport de lemne este sau nu legal.

Astfel, conform unei anchete realizate în România de Agenția pentru Investigații de Mediu (EIA) din SUA, camioanele unei singure firme, denumită Frasinul, au transportat, în ultimele 18 luni, cel puțin 6.000 de metri cubi de lemn provenit din zona parcurilor naționale Rodna și Călimani.

Firma Frasinul este unul dintre principalii furnizori de materie primă pentru compania austriacă Holz-industrie Schweighofer, care are fabrici în România. Schweighofer are un sistem propriu de monitorizare prin GPS, denumit Timflow, dar acesta arată doar locul de încărcare a buștenilor, care de obicei este un depozit de lemne, fără a indica locul de unde s-au tăiat buștenii. Așa se face că, acum două luni, procurorii DIICOT au descins la sediile Schweighofer din România și la furnizorii ei, acuzând participarea unor angajați ai acestora la rețele infracționale specializate în obținerea de lemn ilegal.

Aceste rețele ar fi fraudat statul român cu suma de 25 de milioane de euro. Investigația DIICOT este încă în desfășurare.

Alte companii menționate în ancheta EIA sunt Kronospan și Egger, tot austriece, care reprezintă, în acest moment, două dintre cele mai mari firme producătoare de cherestea de pe teritoriul României. Activiștii de mediu au vizitat o pădure de fag de unde proveneau bușteni livrați către Kronospan și au constatat că aceasta este situată într-un sit Natura 2000, care ar trebui să fie zonă protejată.

Într-o altă etapă a investigației, activiștii EIA au monitorizat 20 de autocamioane care au intrat în fabrica Egger din Rădăuți. Niciunul dintre aceste vehicule nu era înregistrat în sistemul “Inspectorul pădurii”.

Un studiu din anul 2005 estima că România deținea două treimi din pădurile virgine din Europa, totalizând circa 300.000 de hectare. Prognozele în acest domeniu sunt pesimiste. Cercetătorii susțin că, în acest moment, ar mai exista doar 100.000 de hectare de păduri virgine.

Exploatările forestiere ilegale și necontrolate au avut un rol major în acest declin. Cumpărătorii străini continuă să favorizeze în mod inconștient distrugerea ultimelor păduri seculare ale Europei”, avertizează activiștii de mediu. 

Toate detaliile pe:

https://romanialibera.ro/economie/transporturile-cu-lemne-vor-fi-monitorizate-de-sts-in-ultimele-luni-mafia-padurilor-a-adus-romaniei-pagube-de-25-de-milioane-de-euro-741626

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here