Rădulescu: Dacă intrăm dintr-o creştere economică accelerată în recesiune, ne putem trezi într-o situaţie ca cea din 2010″

0
1053

Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate din cadrul Băncii Naţionale a României a spus ca ţara noastră are cel mai mic sistem bancar din Uniunea Europeană (UE).

“Intermedierea financiară din ţara noastră stă foarte, foarte rău. Avem cel mai mic sistem bancar din UE, Româ­nia înregistrând cea mai redusă pondere a activelor financiare. Cu alte cuvinte, totalul activelor şi totalul intermedierii financiare, raportate la PIB, sunt la cel mai scăzut nivel din UE, media Uniunii fiind de circa 6 ori mai mare decât la noi. La fel ne situăm şi din punct de vedere al monetizării economiei”, a menţionat Eugen Rădulescu la seminarul organizat de Consiliul Concurenţei şi Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR).

Referitor la creditul pentru persoanele fizice, Eugen Rădulescu a menţionat că, în acest segment, nu mai sunt diferenţe foarte mari între noi şi alte ţări din regiune, nici la condiţiile de acordare a împrumuturilor, nici în privinţa costurilor: “Este adevărat că nivelul de îndatorare a crescut destul de mult, însă cu cât ţările sunt mai dezvoltate, cu atât oamenii trăiesc mai mult pe credit. Oamenii doresc să consume mai devreme, nu să stea să consume la bătrâneţe. Dar când rata pe care o ai este mai mare de 60% din venit, deja ai o problemă mare. Ce faci dacă cresc dobânzile? Acest lucru deja se întâmplă, însă nu pe o scară mare, pentru că veniturile nominale au crescut mai mult decât ratele nominale”.

Existenţa creditului este un lucru pozitiv, care ajută oamenii, nu îi încurcă, doar că, dacă oamenii se extind şi nu au răbdare, riscăm să intrăm în situaţii tensionate, a concluzionat domnul Rădulescu.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here